Skip to main content

December is traditioneel ook de maand met het hoogste aantal inbraken. Jean Verheyen, een gevolmachtigde onderschrijver die gespecialiseerd is in nicheverzekeringen die specialistische expertise en op maat gemaakte polissen vereisen, geeft een paar tips en tricks.

Bent u van plan om tijdens de kerstvakantie op reis te gaan of oud en nieuw te vieren met familie of vrienden? 1In december zien we traditioneel het hoogste aantal inbraken van het jaar, zowel volgens onze eigen statistieken (drie keer zoveel als in andere maanden) als die van de politie (4.318 inbraken vonden plaats in België in december 2023) .

Het moet gezegd worden dat in deze tijd van het jaar de dagen korter zijn en inbrekers profiteren van de donkere dagen om discreet te werk te gaan. Tijdens de feestdagen heeft u ook waarschijnlijk cadeaus en waardevolle spullen, en zelfs contant geld, ​ in huis.

“Het overkomt niet alleende anderen, en daarom is het een goed idee om de inhoud van uw woning regelmatig te documenteren. Dit is essentieel als u een diefstal moet melden bij uw verzekeraar. Houd een bijgewerkte geïllustreerde lijst bij van uw waardevolle spullen. Maak foto’s van de binnenkant van uw lades en kasten voordat je op vakantie gaat – dat is heel handig om te controleren of er iets ontbreekt,” adviseert Sven De Smet, Master Claims Adjuster Art – Patrimony, bij Jean Verheyen.

Een paar goede reflexen tegen inbraak.

Inbrekers geven het na gemiddeld drie minuten op. Het doel is natuurlijk niet om hun taak gemakkelijker te maken.

  • Zorg er dus voor dat er geen ladders, tuinstoelen of tafels buiten staan waardoor ze gemakkelijker binnen kunnen.
  • Doe altijd uw deur op slot en sluit alle ramen (zelfs als ze in de draaikiepstand staan) als u uw huis verlaat, zelfsal is het maar voor even.
  • Als ​ dit nog niet gebeurd is, maak dan een inventaris op van al uw waardevolle spullen (IT-apparatuur, geld, juwelen, designmeubels, kunstwerken en verzamelingen, enz. Als u een mooi cadeau hebt gekregen, laat de verpakking dan ook niet rondslingeren – die kan mensen met slechte bedoelingen op ideeën brengen.
  • Als u meerdere dagen wegblijft, kunt u vragen om politiepatrouilles ​ tijdens uw afwezigheid.
  • Geef de indruk dat uw huis bewoond is als u weg bent: vraag mensen om uw brievenbus te legen, stel lichten in via een timer, laat de radio aan…
  • En ook al is het verleidelijk, post niet op sociale netwerken dat u weg bent! ​
  • Wees solidair als u iets verdachts ziet gebeuren in uw buurt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de politie op 112.

Wat te doen bij inbraak

Als u helaas toch slachtoffer bent, meld de inbraak dan bij de politie. Als u nog niet binnen bent geweest, kan u het beste buiten blijven; verplaats niets tot de politie er is. Als u in de woning aanwezig bent tijdens de inbraak, neem dan geen risico’s en doe gewoon wat de inbrekers vragen.

Als de politie ter plaatse is geweest, maak dan foto’s van eventuele schade of sporen van inbraak (gebroken ramen, kapotte sloten, enz.). Als u bank- of kredietkaarten hebt achtergelaten en ze zijn verdwenen, blokkeer ze dan onmiddellijk door Card Stop (32(0)70/344.344) te bellen. Maak een lijst van de gestolen voorwerpen voor de politie en uw verzekeraar en voeg indien mogelijk foto’s of beschrijvingen toej, met vermelding van hoe oud ze zijn of het jaar waarin ze werden gekocht, evenals de geschatte waarde en het serienummer van eventuele elektronische apparatuur.

Meld het verlies dan bij uw verzekeraar (brand). U moet hem een kopie van het proces-verbaal van de politie geven.

Schade aan het gebouw (deuren, ramen, enz.) in geval van diefstal of poging tot diefstal wordt normaal gesproken gedekt door de brandverzekering. Een verzekering tegen diefstal van de inboedel is echter vaak een optie. Als u deze optie niet hebt gekozen, worden de gestolen voorwerpen niet terugbetaald.

“Bij Jean Verheyen verzekeren we heel wat prestigieuze woningen. Dit is een ‘alle risico’s behalve’ verzekering. Alle items van waarde worden opgesomd en getaxeerd op het moment van het afsluiten van de verzekeringspolis, wat de zaken een stuk eenvoudiger maakt in het geval van een schade . We eisen ook een aantal veiligheidsmaatregelen, afhankelijk van de totale waarde van het pand en de inboedel – zoals een alarmsysteem verbonden met een bewakingscentrale een gepantserde deur en kluis. Hoe moeilijker u het dieven maakt, hoe kleiner het risico,” zegt Sven De Smet.

Een laatste advies: onderschat bij een inbraak de emotionele impact van het trauma niet. Praat erover met uw naasten of een professional.

1 Zie politiestatistieken: https://www.police.be/statistiques/fr/criminalite/figures

EFI

Author EFI

More posts by EFI