De fintech Shares, die via zijn app en website beleggen in aandelen en cryptocurrencies voor iedereen toegankelijker wil maken, heeft op de Franse markt van de verschillende marktautoriteiten naast een PSAN-registratie (Prestataire de Services sur Actifs Numériques) ook een PSI-licentie (Prestataire de Services d’Investissement) gekregen. Deze goedkeuringen maken voor Shares de weg vrij om zich volop op de Franse markt te lanceren en de handel in zowel aandelen en ETF’s als cryptomunten aan te bieden. Vandaag is Shares vooral actief in het Verenigd Koninkrijk, waar het in één jaar ruim 150.000 rekeningen heeft geopend. We spraken met de managing director van de groep, Stanislas Chertok, en hij legde ons de hele regulatoire procedure haarfijn uit.
Kunt u in eerste instantie een extra woordje uitleg geven over de PSAN-registratie ?
Stanislas Chertok: PSAN staat voor Prestataire de Service sur Actifs Numériques of Digital Asset Service Provider in het Engels en is een Frans statuut dat in mei 2019 werd gecreëerd om onder meer cryptoplatformen te reguleren op de Franse markt. Dit concept is niet echt bekend bij het ruime publiek. In de vandaag geldende crypto-regelgeving moet een cryptoplatform zich in feite in elk Europees land afzonderlijk registreren om zijn diensten te kunnen aanbieden. Opgepast dat is geen licentie maar een registratie.
Hebt u ondertussen reeds een PSAN in België?
Stanislas Chertok: Voor het ogenblik is onze situatie vrij ingewikkeld: we hebben onze eerste PSAN-registratie gehad in Polen. En deze registratie stelde ons in staat, dankzij een akkoord tussen Polen en België, ons crypto-aanbod in België te lanceren. Dat is gewoon een overeenkomst tussen de twee landen geen Europese overeenkomst. Zo dus bieden we ook cryptohandel in België aan.
Stanislas Chertok
En de PSI is dan wel een licentie?
Stanislas Chertok: Inderdaad, een licentie die de handel in aandelen en ETF’s toestaat. Voor dit type van licentie liggen de zaken anders. Men kan bij de toezichthouder van eender welk Europees land, zoals de FSMA bijvoorbeeld, een PSI-licentie aanvragen. Met een dergelijke licentie kan men beleggingsdiensten aanbieden en eenmaal ze in een bepaald land is verkregen, kan die worden doorgegeven naar alle andere Europese landen. In Frankrijk hebben we nu een PSI-licentie van de Franse regulator gekregen. Dit zal ons in eerste instantie toelaten om ons aandeel en ETF-aanbod in Frankrijk te lanceren en vervolgens deze Franse licentie om te zetten in een Europese licentie die ons zal toelaten om ons aandeel en ETF-aanbod in België en ook in andere Europese landen toe te voegen als we dat zouden willen. Kort samengevat, een platform dat zowel crypto’s als aandelen wil verkopen, moet die twee processen doorlopen want beide zijn op verschillende manieren sterk gereguleerd.
Wat zijn de ambities van de groep en in welke landen wil ze nog doorbreken?
Stanislas Chertok: We hebben voor het ogenblik nog geen precieze cijfermatige doelstellingen gepreciseerd. Ons doel is vandaag beleggen zoveel mogelijk te democratiseren. In eerste instantie gaan we onze Franse licentie omzetten in een Europese en onze focus zal naast het Verenigd Koninkrijk in Frankrijk, België en Polen liggen. De komende zes maanden hebben we geen plannen om er andere landen bij te nemen: we gaan ons volledig concentreren op de landen waar we reeds live zijn. We willen niet te snel gaan en ons vergalopperen. Verlies niet uit het oog dat we de eerste Franse speler zijn die zowel de PSAN en PSI hebben en dat heel wat werk met zich meebrengt.
Maar dat is niet het eindpunt toch?
Stanislas Chertok: In 2024 komt de MiCA-verordening voor crypto eraan. Dat zal ervoor zorgen dat PSAN geen registratie meer is maar een licentie zoals een PSI en er dus na een goedkeuring in één land het kan worden omgezet in een Europees paspoort. De grote lijnen moeten nog worden gedefinieerd en er wordt vandaag volop over gediscussieerd. Voor ons zal het sowieso gemakkelijker zijn om aan die nieuwe Mica-regels te voldoen nu we geregistreerd zijn en een licentie hebben bekomen. U moet weten dat we 2 jaar met de regulator hebben gewerkt om die PSI-licentie te verkrijgen, voor de PSAN-registratie heeft het enkele maanden geduurd. Als de MiCA zal worden ingevoerd, zal het verkrijgen van een PSAN even zwaar zijn als dat van een PSI nu en dat zal voor een hoge toetredingsdrempel zorgen en voor iedereen die vandaag reeds een PSAN heeft, zal die registratie dan automatisch een licentie worden. Voor nieuwe spelers zal dit evenwel veel tijd vergen. Het is goed mogelijk dat er uiteindelijk minder actoren op de markt zullen zijn.
Wat staat er nu op korte termijn te gebeuren voor Shares?
Stanislas Chertok: Vandaag hebben we in België reeds enkele duizenden cryptobeleggers op ons platform. En deze Franse PSI-licentie gaan we nu ook naar de Belgische markt overbrengen en vanaf september 2023 zullen we ook aandelen en ETF’s aan Belgen kunnen aanbieden. Ons aanbod aan activa waarin kan worden gehandeld, zal dus flink worden uitgebreid. In Frankrijk zelf hebben we ondertussen ons nieuwe aanbod gelanceerd en dat zal gedurende twee maanden enkel mogelijk zijn op uitnodiging en de officiële lancering zal later op het jaar gebeuren.
Waarom alleen op uitnodiging?
Stanislas Chertok: Gezien aan ons platform een sterk sociaal aspect is verbonden, willen we zeker in de eerste plaats een sterke gemeenschap opbouwen die enorm in beleggen is geïnteresseerd en elkaar helpt om betere beleggers te worden. In België gaan we niet meteen hetzelfde doen omdat we reeds een gemeenschap hebben opgebouwd en reeds bijstaan om te doen groeien. We gaan enkel ons aanbod van beleggingen op termijn verder uitbreiden. Ondertussen gaan we er wel vanuit dat er tussen de Franse en Belgische gemeenschap een enorme synergie zal zijn.
Hoe ziet een beleggingsgemeenschap er eigenlijk uit?
Stanislas Chertok: Enerzijds hebben we op de applicatie verschillende gemeenschappen met telkens een bepaald onderwerp zoals duurzaam beleggen, technologie, enzovoort die publiek toegankelijk zijn. Anderzijds hebben we gemeenschappen die betalend zijn. En deze groepen worden geanimeerd door ervaren of Premium beleggers met een bewezen trackrecord, die wij hebben geïdentificeerd, en de bedoeling is dat de leden die toegang hebben ervan bijleren en betere beleggers worden. Ze krijgen ook toegang tot hun portefeuilles, transacties en hun publicaties. Het idee erachter is elkaar te helpen. En er is meer want klanten kunnen zelf hun gemeenschap vormen, zoals met hun vrienden uit het echte leven bijvoorbeeld. En zo kunnen ze al hun transacties met elkaar delen.
Zijn er veel beleggers die geïnteresseerd zijn om dergelijke gemeenschappen te vormen?
Stanislas Chertok: Ja, toch wel. We hebben tijdens en na de pandemie gezien dat beleggen toch meer een groepsbeleving is geworden. We zien dit op sociale media maar ook op een platformen zoals Facebook, Telegram, Whatsapp en Reddit bijvoorbeeld. U herinnert zich wel het Gamestore-geval waarbij een grote groep beleggers samenspanden om hedge funds die het aandeel hadden geshort een hak hebben gezet. We mogen niet vergeten dat beleggen voor velen niet voor de hand ligt en dat ze dit liever doen in groep waar ze constant kunnen bijleren. Maar het grote verschil is dat groepen op deze platformen niet transparant en gereguleerd zijn. En bij Shares willen we dit beter sturen door al die beleggingservaring gestructureerd samen te brengen in gemeenschappen.