Zorg voor voldoende diversificatie in uw ETF-spaarplan
Als we kijken naar de top 5 van de populairste trackers bij Belgische beleggers dan zien we vaak grote, vooral Amerikaans getinte trackers terug. Dat is op zich geen probleem want deze ETF’s hebben het voorbije jaar sterk gepresteerd. Het probleem is dat deze trackers, als ze zich samen in een portefeuille of spaarplan bevinden, te geconcentreerd en te weinig gediversifieerd zijn.
Te geconcentreerd
Laten we even kijken naar het lijstje van de vijf populairste trackers bij Belgische beleggers in de maand maart. Drie van de vijf zijn volledig Amerikaans getint (S&P 500, S&P 500 Information Technology sector en Nasdaq 100) en de vierde volgt de MSCI World, die goed is voor 70,4% Amerikaanse aandelen. Enkel de laatste in het rijtje concentreert zich enkel op de grootste Europese marktkapitalisaties. Belgische beleggers hebben dus duidelijk hun blik op de VS gericht en dat mag niet verbazen want de meest tot de verbeelding sprekende bedrijven, namelijk de Magnificent Seven (Amazon, Alphabet, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla) zijn Amerikaans. En het kan niet worden tegengesproken dat de Amerikaanse economie en het bedrijfsleven een grotere dynamiek uitstraalt dan Europa en Azië, en al zeker dan China.
- S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
- MSCI World UCITS ETF USD (Acc)
- S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc)
- NASDAQ 100 UCITS ETF USD (Acc)
- Stoxx Europe 600 – UCITS ETF Acc
Als we echter de vier eerste trackers tegen het licht houden, stellen we vast dat de Magnificent Seven een zware weging hebben met de ETF S&P500 Information Technology Sector als uitschieter: maar liefst 62% komt op conto van slechts 3 van de 7, Microsoft, Apple en Nvidia. De overige 4 zijn niet in deze index opgenomen. Deze tracker zorgt dus op zichzelf staand voor weinig spreiding. In de Nasdaq 100 ETF is het zevental goed voor ruim 40%, in de S&P 500 is dat zo’n 30% en de MSCI World, die ook in andere landen belegt, is dat toch nog altijd een aardige 20%.
Hebt u deze vier trackers in uw portefeuille of spaarplan dan koopt u in feite vaak dezelfde namen en dat kan zeker niet de bedoeling zijn. Het voorbije anderhalf jaar was dat weliswaar een goede zaak want het zevental leek wel alle macht naar zich toe te trekken. Op den duur is dat een self fulfilling prophecy: doordat de zeven grootmachten steeds vaker worden gekocht, onder meer dankzij de groeiende populariteit van trackers en spaarplannen, lokken ze nog meer kopers want niemand wil de boot missen. De vraag is of dit liedje zal blijven duren en historisch bekeken komt aan een dergelijke concentratiebeweging vaak abrupt een einde.
Is de rit niet stilaan gereden?
Steeds meer marktparticipanten vinden deze groeiende marktconcentratie overdreven en zelfs gevaarlijk. In de grafiek hieronder is de evolutie goed te zien: op iets meer dan een jaar tijd is het gewicht van het zevental in de S&P500, dé referentie-index voor de markten, van minder dan 20% tot net boven de 30% geklommen. Dit hebben we hierboven reeds vastgesteld via de tracker S&P 500 UCITS ETF USD (Acc). Ondertussen zijn de zeven groter geworden dan een hele resem andere sectoren samen zoals industrials, consumentenwaarden, energie, grondstoffen, nutsbedrijven en vastgoed! En dat is niet alles want daarenboven is het verschil in waardering tussen de Magnificent Seven en de brede markt nog nooit zo groot geweest. Het is een feit dat de groeivooruitzichten van het zevental er nog altijd goed uitzien maar niemand kan ontkennen dat ze vooruitlopen op de feiten en voor perfectie geprijsd zijn.
Tot nu toe lijkt er nog geen vuiltje aan lucht hoewel recent de eerste donderwolken te zien waren. Vooral de rentevooruitzichten hebben een knauw gekregen: de Fed neemt door de sterkte van de Amerikaanse economie en de hoger dan verwachte inflatie een meer afwachtende houding aan en veel renteverlagingen voor dit jaar moeten niet meer worden verwacht. En het is een feit dat de zeven en de rest van de technologiesector beter gedijen bij een lagere rente. Kijk maar eens wat er met de sector is gebeurd in 2022 toen de rente fors hoger ging. Daarenboven is er een hype rond artificiële intelligentie (AI) aan de gang die stilaan aan de internethype van begin 2000 doet denken. De vraag is of die hype binnenkort gaat liggen of zal verminderen en er nieuwe AI-spelers zullen opstaan, die het vuur aan de schenen van de grote jongens zullen leggen.
We kunnen er trouwens niet naast kijken dat niet alle 7 het even goed doen. In tegenstelling tot Nvidia, dat dit jaar al bijna 80% steeg, zijn Apple en Tesla sinds 1 januari met respectievelijk 10% en 37% teruggevallen. Het tweetal heeft het moeilijk om aan de immer oplopende marktverwachtingen te voldoen. We zien ook steeds meer beleggers naar achtergebleven marktsegmenten, sectoren of regio’s kijken zoals onder meer smallcaps en grondstoffenwaarden. Wat als de markt plots gaat draaien en ETF-beleggers wat van hun hoogopgelopen winsten willen veilig stellen? Dan zal men plots een omgekeerde beweging en een sterke verkoopdruk zien.
Bouw voldoende diversificatie op
Het moraal van het verhaal is dat het geen kwaad kan om uw portefeuille en/of uw ETF-spaarplan tegen het licht te houden en te kijken of u voldoende diversificatie hebt ingebouwd en ondanks het feit dat u verschillende trackers bezit, niet te afhankelijk van het zevental bent. Heeft u te veel trackers waarin dezelfde namen zitten dan kunnen we niet spreken van diversificatie en van voldoende risicospreiding, ook al hebt u bijvoorbeeld 5 trackers in portefeuille.
U kunt kort samengevat twee dingen doen om dit te verhelpen. Enerzijds kunt u uw portefeuille beter spreiden. Naast het basisluik bestaande uit trackers geënt op brede indices (S&P500, Eurostoxx500,…) kunt u inspelen op bepaalde sectoren zoals clean energy (dat het moeilijk heeft gehad) of cybersecurity, bepaalde landen (Vietnam, Mexico, Indonesië) of regio’s (Azië zonder China bijvoorbeeld), bepaalde marktsegmenten zoals Europese of Amerikaanse small caps (die al jaren achterop hinken en ooit zullen worden herontdekt en een inhaalbeweging zullen maken), grondstoffen (koper, goud,…) en om het fundament van uw portefeuille wat te verstevigen kunt u ook enkele obligaties of obligatiefondsen overwegen.
Anderzijds kunt u een meer actieve beleggingsstrategie toepassen. Dit houdt in dat u regelmatig uw portefeuille en spaarplan met een kritische bril bekijkt en winst neemt op bepaalde posities of ze gedeeltelijk afbouwt wanneer ze te duur zijn geworden of niet aan uw verwachtingen voldoen. Dit biedt u de mogelijkheid om wat cash achter de hand te houden als er zich opportuniteiten voordoen of de beurzen een stapje terug zouden zetten.