De Wet Natuurherstel van de EU werd gisteren gestemd
De Milieuraad van de EU heeft de EU-wet natuurherstel aangenomen, met een last-minute verandering in het standpunt van Oostenrijk die het pad effende voor de officiële goedkeuring van de wet. De Wet natuurherstel is het vlaggenschip van de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 en heeft als doel om tegen 2030 ten minste 30% van de habitats die onder de wet vallen (waaronder grasland, bossen, meren, rivieren, wetlands en koraalbedden) in slechte staat te herstellen, wat moet oplopen tot 60% tegen 2040 en 90% tegen 2050.
De goedkeuring van de EU-wet inzake natuurherstel door de Raad van de EU is een belangrijke stap voor de natiestaten om de achteruitgang van natuurlijke ecosystemen in Europa aan te pakken. Het is ook een belangrijk signaal dat het Europese continent bereid is het voortouw te nemen bij het aanpakken van de biodiversiteitscrisis op wereldschaal.
Het komt bijzonder gelegen dat de EU-wet inzake natuurherstel is aangenomen in de aanloop naar COP16 – de VN-conferentie over biodiversiteit – die in oktober in Colombia plaatsvindt. COP16 zal zich richten op de vraag hoe individuele landen het mondiale biodiversiteitsraamwerk dat in december 2022 tijdens COP15 werd overeengekomen, in actie kunnen brengen door middel van nationale strategische actieplannen voor biodiversiteit.
De afgelopen jaren zijn een aantal beleidskaders en regelgevingen van kracht geworden die de noodzaak van bescherming en herstel van biodiversiteit benadrukken, zoals het Global Biodiversity Framework en de Taskforce for Nature Related Financial Disclosure. De goedkeuring van deze nieuwe wet zou de noodzaak voor Europese en internationale bedrijven om hun natuurgerelateerde risico’s en kansen te beoordelen, nog duidelijker moeten maken.
Previous PostEr was in jaren en zelfs in decennia niet zo'n sterke correlatie tussen aandelen en obligaties. Staat het traditionele evenwicht tussen die twee vermogenscategorieën op losse schroeven?
Next PostNieuw leiderschap voor vastrentend beheer
inMersiv heeft onlangs € 300.000 aan private equity opgehaald en voert momenteel een crowdlendingcampagne om nog eens € 350.000 op te halen om de groei te ondersteunen en de ontwikkeling te versnellen. Diana Borcescu, CEO, en Maxime Jacobs, CTO van inMersiv Technologies, werken al enkele…
Betaalkaarten en PayPal op tweede en derde plek en in heel Europa populair Wanneer het gaat om het afrekenen van online aankopen, is Bancontact ook in 2024 opnieuw de favoriete betaalmethode van de Belgische consument. Dit blijkt uit het jaarlijkse E-commerce rapport van financieel dienstverlener Mollie, waarvoor 2.000…
In de zesde editie van de jaarlijkse International Innovation Barometer (IIB) van de consultinggroep Ayming staan heel wat opmerkelijke bevindingen rond innovatie en R&D-onderzoek. Een ervan is dat de komst van AI en de enorme verschuiving die dit heeft teweeggebracht in de manier waarop innovatie…