Skip to main content

Nadia Gharbi, Senior Economist, bij Pictet Wealth Management

Zoals verwacht bleef de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag op haar monetaire beleidsvergadering on hold. Er kwam geen grote verrassing uit de persconferentie van de ECB, maar in de marge hebben we de indruk dat de kans op een renteverlaging voor de zomer is toegenomen.

Vandaag lag de nadruk op de bijgewerkte beoordeling door de ECB van de groei en inflatie sinds haar laatste vergadering in december. ECB-president Lagarde benadrukte tijdens de persconferentie dat “de binnenkomende informatie de eerdere beoordeling van de ECB van de inflatievooruitzichten voor de middellange termijn in grote lijnen bevestigt”. Per saldo weegt bemoedigend nieuws over de inflatie op tegen de opwaartse risico’s. De nadruk op “binnenlandse prijsdruk” werd ook wat verminderd.

Over de timing van renteverlagingen zei Lagarde dat de consensus binnen de ECB was dat “het voorbarig was om over verlagingen te praten”, maar ze had sterker kunnen ingaan tegen de marktprijzen (die gokten op meer dan twee renteverlagingen van 25 bp tegen juni). Dat ze besloot het niet te doen is op zich al een belangrijk signaal.

Ze herhaalde dat de ECB voorlopig nog op de gegevens let en benadrukte het belang van loonontwikkelingen voor de inflatievooruitzichten, maar ze klonk niet zo bezorgd over de loonstijging als vroeger, omdat alternatieve indicatoren zoals de loonvolgers van de Bank of Ireland of Indeed wijzen op een stabilisatie, zo niet een licht verbeterend beeld, samen met dalende vacatures.

Lagarde zei dat de ECB de situatie in de Rode Zee “zeer zorgvuldig” volgt en dat de impact van de aanvallen op tankers daar tot nu toe beperkt lijkt.

De uiteindelijke katalysator zou kunnen komen van het HICP-rapport van januari dat op 1 februari wordt gepubliceerd. Een andere negatieve verrassing voor de kerninflatie zou leiden tot aanzienlijke herzieningen van de prognoses van de ECB-medewerkers, waardoor de kans op een renteverlaging in april of juni verder toeneemt.

Ondertussen wordt het strakkere monetaire beleid nog steeds “krachtig” doorgegeven aan de reële economie, zoals blijkt uit de algemene activiteitsgegevens en de kredietverlening door banken in het bijzonder. De Bank Lending Survey van deze week toonde een voortdurende aanscherping van de kredietvoorwaarden en een zwakke vraag naar leningen, hoewel de voorlopende indicatoren bemoedigender waren.

Ons basisscenario voorziet nog steeds een eerste renteverlaging van 25 bp in juni, maar wij denken dat de vergadering van 11 april een live vergadering zal zijn. We zien de depositorente eind dit jaar op 3,0% uitkomen.

LFI

Author LFI

More posts by LFI