Skip to main content

Michiel Merchiers – Top Tier Access

Recente indicatoren wijzen op een Amerikaanse economie die het na de pandemie beter doet dan verwacht, maar de indicatoren voor China zijn minder dan positief. Er pakken zich inderdaad sombere wolken samen.

Als Belgische alumnus economie van de Universiteit van Peking met familie in de Verenigde Staten, is het moeilijk voor mij om de groeiende ongelijkheid in de twee economieën te negeren.

China is de op een na grootste economie ter wereld en de koers die het land vaart en de daarmee samenhangende beleidsbeslissingen zijn van groot belang. ​ Beleggers werden in het verleden aangetrokken door de stijgende consumentenuitgaven en door de groei van de luxe- en reismarkten, maar een verminderd consumentenvertrouwen en inkomensonzekerheid onder de enorme middenklasse van 800 miljoen mensen zou deze posities kunnen uitlopen op een kater voor beleggers.

Vergelijking van prestaties na de pandemie

De VS heeft van alle G7-economieën het sterkste economische herstel na de pandemie doorgemaakt en als zodanig nadert het werkloosheidspercentage met ongeveer 3,5% zijn natuurlijke niveau (d.w.z. het theoretische punt waarop een economie geacht wordt haar arbeidskrachten volledig aan het werk te hebben) en stimuleren stimulusmaatregelen van de overheid gericht op de groene economie innovatie en investeringen. ​
​​
​Vergelijk dit met China en het plaatje ziet er echter somberder uit, met consumenten als de kern van het probleem. De laatste tijd hoor je Chinese zakenlui vaak hun bezorgdheid uiten over de economische vooruitzichten op de korte en middellange termijn. Vooral mensen die in kleinere steden wonen en werken (buiten grote steden als Beijing, Shanghai, Guangzhou en Shenzhen) hebben te maken met onzekerheden omdat ze afhankelijk zijn van de binnenlandse markt.

China’s teleurstellende herstel na de pandemie wordt geïllustreerd door een aanzienlijke daling van de export, een historisch hoge jeugdwerkloosheidsgraad (ongeveer 20-25%) en een daling van het consumentenvertrouwen tot pandemische niveaus. Door hun strenge aanpak van de techsector (bijv. techgiganten als Tencent/Baidu), de gamingsector en de particuliere bijlessector hebben veel aantrekkelijke werkgevers hun aanwervingsprocessen moeten vertragen. Het Chinese Bureau voor de Statistiek is zelfs tijdelijk gestopt met het rapporteren van deze laatste cijfers.

Botte instrumenten voor economisch herstel

Om dit neerwaartse sentiment te counteren, besloot de onlangs benoemde centrale bankier van China afgelopen augustus om de 1-jaars leenrente te verlagen om de consumentenbestedingen op korte termijn te stimuleren, zoals voor duurzame consumenten goederen. Dit resulteerde in een scherpe daling van de renminbi ten opzichte van de USD met ongeveer 5%, omdat geld/investeerders altijd op zoek zijn naar het hoogste rendement en er werd verwacht dat grotere renteverhogingen door de centrale banken de rentevoeten op de langere termijn zouden verhogen. In een economie waar vastgoed het belangrijkste bezit van huishoudens is en de bestedingen van huishoudens goed zijn voor ongeveer 30% van het bbp, zal dit beleidsinstrumenten echter een klein verschil maken.

“De vraag moet worden gestimuleerd met een krachtig en gericht pakket fiscale stimulusmaatregelen

Het Chinese systeem voor het promoveren en degraderen van ambtenaren is altijd gebaseerd geweest op concurrentie tussen individuen op regionaal niveau. Helaas heeft dit het kortetermijndenken vaak verkeerd gestimuleerd, waardoor financiering uit privébronnen uitgeput werd en buitensporige schulden werden gemaakt. De vraag moet worden gestimuleerd met een krachtig en doelgericht pakket fiscale stimulusmaatregelen, terwijl de regering tegelijkertijd haar engagement voor een markteconomie herbevestigt.

“…wanneer je de bovenstaande zorgen over tragere groei combineert met een vergrijzende bevolking, dreigt de economie te verdrinken in extreem lage koopkracht”

Het is noemenswaardig dat tijdens een recent vierdaags staatsbezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Raymondo, de minister zei dat China “oninvesteerbaar” wordt voor buitenlandse investeerders als ze doorgaan met hun huidige behandeling van eigendomsrechten, gegevensbeveiliging en invallen bij buitenlandse bedrijven (bijv. Bain & Company). Al met al, als je de bovenstaande zorgen over een tragere groei combineert met een aan een hoog tempo vergrijzende bevolking, dreigt de economie te verzinken in haar lage koopkracht (ruwweg 20% van die van de VS), waardoor het moeilijk wordt voor China om zijn economische belofte waar te maken om de VS van de eerste plaats te stoten, terwijl het India op afstand houdt.

Ondanks de diepe verdeeldheid in de VS en de komende Amerikaanse verkiezingen die voor onzekerheid zorgen over de politieke richting van het land, blijven de stabiele financiële markten, de stabiele economische vooruitzichten (waarvan 70% afkomstig is van de bestedingen van huishoudens), de rechtsstaat en de sterke bescherming van eigendomsrechten de aantrekkingskracht van het land voor beleggers benadrukken.

Deze minder positieve ontwikkelingen vanuit China hebben ons team van fund of fund, Top Tier Access private equity partners daarentegen gerustgesteld in onze overtuiging dat de Chinese economie nog niet de stabiele financiële markten biedt voor degelijke vermogensgeneratie op de lange termijn. In plaats daarvan kijken we naar de performante prestaties van goed gediversifieerde fondsen in Europa en natuurlijk de VS.

LFI

Author LFI

More posts by LFI