Commentaar van Marc Eeckhout, Investment Specialist bij Puilaetco
Trump’s uitspraken over nieuwe tarieven verrasten de markten
De Er gaat geen dag voorbij zonder dat president-elect Trump de krantenkoppen haalt. Het waren deze week vooral zijn uitspraken over nieuwe tarieven die de markten verrasten.
Donald Trump wil niet alleen de tarieven op de invoer uit China met 10% verhogen (naast de reeds bestaande of aanvullende maatregelen die hij zou kunnen toevoegen), maar heeft ook aangekondigd dat hij een belasting van 25% wil heffen op goederen uit Mexico en Canada (twee van de grootste handelspartners van de Verenigde Staten), totdat beide landen de “problemen” aan hun grenzen hebben opgelost.
Dit soort aankondigingen is duidelijk niet nieuw voor Donald Trump, die gewend is om verbaal hard toe te slaan. Desalniettemin, als deze tarieven zouden worden ingevoerd (hoewel ze dreigen de vrijhandelsovereenkomst in de NAFTA-zone te schenden), hebben ze het potentieel om de buitenlandse handel van deze landen te verstoren, waarvan de export naar de VS groot is (meer dan 80% voor Mexico en 75% voor Canada).
Bovendien kan het ook wereldwijde gevolgen hebben voor bepaalde industrieën waarvan een deel van de productie in Mexico plaatsvindt, zoals het geval kan zijn voor de elektronicasector of voor de automobielsector, die zich al in het oog van de storm bevindt, met een daling van +/- 16% op de Europese auto-index sinds het begin van het jaar.
Hoewel de “America First”-strategie van Trump naar verwachting de binnenlandse economie zal versterken, kan het risico van stijgende kosten, economische impact en verstoring van de internationale betrekkingen in het geval van een escalatie de wereldhandel schaden.
EUR/USD daalt
Ondertussen presteren Amerikaanse aandelen en de dollar sterk, vooral dankzij solide cijfers over de Amerikaanse economische activiteit, in tegenstelling tot deze die in de eurozone worden gepubliceerd.
Dit was de katalysator voor de Europese eenheidsmunt om onder USD/EUR 1,05 te dalen. Op korte termijn, in combinatie met de “Trump-handel” van de dollar, die positief is voor de Amerikaanse valuta, is een daling tot 1,02 niet uitgesloten. Het is echter onwaarschijnlijk dat de munt onder pariteit zal uitkomen, aangezien de recente stijging van de dollar naar onze mening te groot is geweest. De fundamentele vooruitzichten op langere termijn zijn niet zo positief, gezien de verwachting van een groter begrotingstekort en een hogere overheidsschuld.
Beurscommentaar 3/01 van Christopher Dembik van Pictet AM