Skip to main content

Hij voerde een zeer goede campagne, met een ritme en humor die hem geliefd maakten bij een deel van het electoraat. Het is nog niet officieel, maar alles wijst op een nieuw Trump-tijdperk. En dat is niet per se slecht nieuws voor Europa. Het zal een protectionistisch beleid voeren: een universeel douanetarief van 10% en een belastingverhoging van 60% op alle Chinese import, wat volgens onze schattingen zou kunnen leiden tot een daling van het Chinese bbp met 1,4%. Dat wordt bewogen. Sommige woorden zullen sterker klinken dan andere. Maar het is zeker gemakkelijker voor Europa om met de transactionele aanpak van Trump om te gaan dan met het beleid van subsidies om de haverklap, dat door Biden werd geleid en door Harris zou zijn nagestreefd. Dit heeft geleid tot een snelle de-industrialisatie van Europa. De energiekosten aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zijn vier keer lager dan in Europa en de overheidssubsidies zijn zo hoog dat ze soms tot 100% subsidie geven voor het verplaatsen van banen in bepaalde sectoren.

Zal Trump goed zijn voor de aandelenmarkt? Dit is niet zeker. We moeten de invloed van de politiek op aandelenkoersen nooit overdrijven. In de zes maanden na de verkiezing van Trump in 2016 steeg de S&P 500 met 12,1%. Het is een goede voorstelling. Biden deed het echter beter, met een stijging van 24,1% in de index. Andere factoren spelen een rol: monetair beleid, bedrijfsresultaten en het niveau van de dollar. Het goede nieuws is dat een presidentschap van Trump lagere belastingen zal betekenen voor Amerikaanse bedrijven, met een vennootschapsbelasting die zal dalen tot 15%. Precies het tegenovergestelde van wat de Democratische kandidaat wilde doen. Als het effect vergelijkbaar is met de verlaging waartoe in 2017 werd besloten tijdens het eerste presidentschap van Trump, zou dit de bedrijfsinvesteringen moeten versnellen… vooral in AI! We durven er daarom vanuit te gaan dat dit positief zal zijn voor de Amerikaanse aandelenmarkt en dat het effect zelfs versterkt zou kunnen worden door de renteverlaging van de Federal Reserve, die in de nabije toekomst niet belemmerd zou moeten worden door de overwinning van de Republikeinen.

Eén ding is zeker: de volatiliteit zal ons nog dagen en weken achtervolgen. Er kan nog steeds enige onzekerheid bestaan over de resultaten vanwege de gebruikelijke juridische geschillen. Waarschijnlijk moeten we nog een paar dagen wachten voordat we de exacte samenstelling van het Congres kennen. Bovendien zou geopolitiek binnenkort weer in de schijnwerpers kunnen staan. De overgangsperiode in de Verenigde Staten, waarin de zittende president een lamme eend is omdat hij niet echt operationeel kan zijn, zou staten die onenigheid hebben met de Verenigde Staten ertoe kunnen aanzetten om preventieve actie te ondernemen voordat Trump aantreedt. We hebben twee directe probleemgebieden geïdentificeerd:

–         Oost-Europa. Moskou zou de overgangsperiode kunnen aangrijpen om de NAVO te prikkelen door de Suwalki-corridor binnen te vallen – een kleine strook land van 65 km tussen Litouwen en Polen die Wit-Rusland verbindt met de oblast Kaliningrad. In theorie zou dit moeten leiden tot een militaire reactie van de NAVO. Maar wie gaat er vechten voor een bijna onbewoonde corridor? Niemand… Aan de andere kant zal de afschrikkingscapaciteit van de NAVO een klap krijgen en dit zou het voordeel hebben dat er een machtsevenwicht ontstaat met de nieuwe president met het oog op onderhandelingen over een staakt-het-vuren met Oekraïne.

–         In het Midden-Oosten. Trump heeft Israël opgeroepen om de oorlog in Gaza te beëindigen voordat hij zijn ambt aanvaardt. Bovendien blijft Iran Israël bedreigen met ballistische aanvallen. Beide landen zitten gevangen in een paradox van stabiliteit en instabiliteit. Israël kan zijn kernwapens niet gebruiken als vergelding voor Iraanse aanvallen of om ze af te schrikken, terwijl het gebrek aan nauwkeurigheid van Iraanse raketten Israël er nooit van zal weerhouden zichzelf te verdedigen. Dit betekent dat de aanvallen van het ene grondgebied naar het andere regelmatig zullen worden en waarschijnlijk zullen intensiveren voordat Trump zijn ambt aanvaardt.

Op korte termijn zou de volatiliteit op de financiële markten dus kunnen toenemen als een van deze scenario’s of beide werkelijkheid worden. Het risico van short squeezes op de oliemarkt mag niet over het hoofd worden gezien. Goud, zilver, de dollar en long-short aandelenstrategieën zouden de belangrijkste begunstigden van de komende periode kunnen zijn.

EFI

Author EFI

More posts by EFI