Waarover gaat het precies?
Bedrijven produceren meer of minder CO2. Daarom hebben ze een zogenaamde “koolstofvoetafdruk”. Een portefeuille bevat dus bedrijven die meer of minder vervuilend zijn. U kan dit doen voor uw beleggingen en, meer in het algemeen, voor uw portefeuille.
Hoe wordt deze koolstofvoetafdruk gemeten?
In dezelfde sector zal een grote fabriek meer koolstof produceren dan een kleine kmo. Het is daarom logisch om deze emissies te wegen volgens de grootte van het bedrijf. We kunnen de hoeveelheid koolstofuitstoot nemen, gemeten in ton uitgestoten CO2, en dit wegen met de omzet van het bedrijf of met de activa op de balans. De twee benaderingen lijken veel op elkaar, maar zijn niet helemaal vergelijkbaar.
Waar kan ik deze gegevens vinden?
Deze koolstofvoetafdrukindices zijn te vinden in de jaarverslagen die bedrijven publiceren. Bedrijven voeren deze metingen intern uit of laten de berekeningen uitvoeren door gespecialiseerde adviesbureaus. Externe analisten die niet in opdracht van het bedrijf werken, kunnen dit type meting ook uitvoeren. Ze hebben echter niet noodzakelijk toegang tot alle informatie. In dit geval praten we meestal in termen van schattingen.
Bedrijven publiceren over het algemeen het aantal ton CO2 dat wordt uitgestoten per miljoen euro of dollar die wordt geïnvesteerd. De Fransen zijn bijzonder vooruitstrevend op dit gebied, dat ook in Frankrijk bij wet is geregeld (artikel 173 van de TEE-wet). Amerikaanse bedrijven daarentegen zijn minder geneigd om dit soort informatie te produceren. Bloomberg publiceert deze gegevens over het algemeen. Individuele beleggers hebben echter geen toegang tot dit soort informatie op Bloomberg, omdat de toegang beperkt is tot abonnees.
Hoe zit het met fondsen?
Voor beleggingsfondsen of beveks wordt deze informatie vanaf nu gepubliceerd in de documenten die bestemd zijn voor beleggers. Hier is een voorbeeld van de publicatie van een CO2-voetafdrukindex voor een fonds:
Bron: La Française
Het toont het aantal ton CO2 dat wordt geproduceerd per miljoen geïnvesteerde euro. Dit aantal ton CO2 dat wordt uitgestoten door de portefeuille kan vervolgens worden vergeleken met het aantal ton CO2 dat wordt uitgestoten door de bedrijven in de benchmarkindex, met het verschil in CO2-voetafdruk per sector.
Hier is nog een voorbeeld van de beschikbare informatie:
Bron: BNP Paribas AM
Helaas is deze maatregel nog niet over de hele linie gepubliceerd voor alle bedrijven en alle fondsen, ook al probeert wetgeving (vooral in Frankrijk) de situatie te veranderen. Beleggers kunnen altijd vragen of deze informatie beschikbaar is voor de fondsen die ze in hun portefeuille hebben. Het is ook een manier om de emittenten onder druk te zetten om dit soort informatie te publiceren.
Beurscommentaar 4/12 van Christopher Dembik – Pictet AM