Wij verwachten geen grote verrassingen tijdens de vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op 18 juli. De ECB zal haar beleidsrente waarschijnlijk onveranderd laten en weinig aanvullende informatie geven over toekomstige rentebeslissingen.
President Christine Lagarde zal deze maand waarschijnlijk weer geen expliciete richtlijnen geven, maar de algemene beleidsrichting zou duidelijk moeten blijven, aangezien de inflatie in de richting gaat van de ECB-doelstelling van 2%. Lagarde heeft er zelfs meer vertrouwen in dat de inflatie afneemt. Toen de ECB in juni haar beleidsrente verlaagde van 4% naar 3,75%, zei ze dat er nog “een weg te gaan” was voordat het neutrale tarief was bereikt.
Wij denken dat de ECB deze week zal oordelen dat de binnenkomende gegevens “in grote lijnen” overeenkomen met de inflatievooruitzichten die zijn beschreven in de projecties van de medewerkers van de ECB in juni, wat een status quo rechtvaardigt. De inkoopmanagersindices (PMI’s) van juni wezen op een afzwakkende maar nog steeds groeiende economie, terwijl de kerninflatie in juni volgens de flash-schattingen licht opwaarts verraste onder invloed van de aanhoudende inflatie in de dienstensector.
Tijdens de persconferentie zal de nadruk waarschijnlijk liggen op recente (hawkish) loonontwikkelingen, vooral in het licht van looneisen in Duitsland van de grote vakbond IG Metall, en gegevens van loontracker Indeed waaruit blijkt dat de lonen voor vacatures in de eurozone in het jaar tot juni met 3,7% zijn gestegen, tegen 3,5% in mei.
Al met al zal de Raad van Bestuur naar verwachting vasthouden aan zijn datagestuurde aanpak die per vergadering evalueert. Belangrijke gegevens om in de gaten te houden tijdens de zomer zijn onder andere de PMI en inflatierapporten in juli en augustus, evenals de onderhandelde loongegevens op 22 augustus.
Behoudens grote verrassingen in de binnenkomende gegevens, blijven wij geloven dat de ECB haar renteverlagingen zal hervatten tijdens de vergadering in september en opnieuw in december, waardoor de depositorente zal dalen tot 3,25%.
Beurscommentaar 21/1 – Christopher Dembik van Pictet AM
Op korte termijn zou de Parijse beurs moeten profiteren van de opwinding rond de terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis. Beleggers herinneren zich dat zijn eerste presidentschap werd gekenmerkt door een hoge volatiliteit in financiële activa, maar vooral door een stijging van de…
Beurscommentaar 15/1 van Christopher Dembik van Pictet AM
Er was goed en slecht nieuws in het laatste Amerikaanse inflatierapport. Het goede nieuws was dat de producentenprijzen in december met slechts 3,3% j-o-j stegen - minder dan verwacht. Nu het slechte nieuws: de luchtvaarttarieven stegen met 6,8%, waardoor de kernindex van de consumptieprijzen, die…
Beurscommentaar 14/01/2025 van Christopher Dembik – Pictet AM
Er is alle reden voor een daling van aandelen op de korte termijn: de spanningen op de obligatiemarkt nemen toe, Amerikaanse hedgefondsen verkopen aandelen, olie heeft een piek van vier maanden bereikt door de Amerikaanse sancties tegen de 'spookvloot' van Rusland, valuta's in Azië en…
Beurscommentaar 21/1 – Christopher Dembik van Pictet AM