Skip to main content

Commentaar van Marc Eeckhout, Investment Specialist bij Puilaetco

Na maanden van zwakke economische cijfers in China heeft de Chinese centrale bank (“PBoC”) deze keer besloten om hard toe te slaan! Dat leidde tot een stevige opleving van Chinese aandelen.

Het is Peking menens, na jaren van een (te) Chinese zwakke economie en het besef, dat zonder diepgaande maatregelen, de economie in het slop dreigt te blijven en het deflatiespook opdoemt, heeft het een reeks stimulusmaatregelen uitgevaardigd.

Ten eerste besloot de PBoC haar referentierente met 20 basispunten te verlagen (in navolging van andere centrale banken, net als de Fed, die vorige week met haar renteverlaging begon), en ook om de reserve-rente van de banken (RRR) met 50 basispunten te verlagen. Deze laatste, die in februari voor het laatst werd verlaagd, is daardoor gedaald van 10% naar 9,5%.

Ten tweede kondigde de Chinese Centrale Bank ook aan dat ze een beschikbaar fonds opgericht met als doel de aandelenmarkten te stabiliseren.

Tot slot zijn er ook zeer specifieke steunmaatregelen voor de vastgoedmarkt uitgevaardigd: verlaging van de hypotheekrente op bestaande leningen, vermindering van de aanbetaling die nodig is voor de aankoop van een tweede woning (verlaagd tot 15%),…

Al deze maatregelen zijn een duidelijke stap in de goede richting: het is bemoedigend dat Peking wakker lijkt te worden voor de toenemende economische druk en sociale spanningen. De monetaire verruiming van de Amerikaanse Centrale Bank biedt steun zodat Peking zich geen zorgen hoeft te maken over een verdere verzwakking van haar munt. Dit laatste was misschien de trigger om nu actie te ondernemen.

Aziatische markten reageerden positief

De Aziatische markten reageerden eerder deze week positief op het nieuws, waarbij de CSI 300 en de Hang Seng maandag met meer dan 4% stegen.

De Europese luxesector kende ook een stevige heropleving, met LVMH, Hermes, Kering, enz. die met meer dan 3% stegen. Andere sectoren die werden getroffen door de zwakke Chinese vraag, zoals bedrijven die grondstoffen exporteren, deden het ook goed.

Het is nog af te wachten of de markt de maatregelen als voldoende ervaart om een voortzetting van deze opleving te rechtvaardigen en om de groeidoelstelling van de overheid (5% bbp-groei) te bereiken.

Bijkomende belastingmaatregelen om de Chinese consumentenvraag (en hun bereidheid om te lenen) zullen zeker nodig zijn. Uit de laatste economische gegevens blijkt namelijk dat de algemene economische situatie nog niet verbetert.

In de vastgoedmarkt blijven de prijzen in de meeste steden dalen, zowel wat betreft nieuwe woningen (wat gevolgen heeft voor de groei van de bouwsector) als huizen die te koop staan op de markt. De industriële activiteit vertraagt ook (zoals blijkt uit de PMI-gegevens die in China zijn gepubliceerd) en de consumptie van huishoudens heeft nog geen echte opleving doorgemaakt. De detailhandelsverkopen daalden in augustus inderdaad met 2,1% en ook het consumentenvertrouwen is zwak.

Voor Puilaetco hebben deze nieuwe stimulusmaatregelen voorlopig geen invloed op onze blootstelling aan Azië en China.

EFI

Author EFI

More posts by EFI