Het was onvermijdelijk. Na Mexico, Canada en China zou de Trump-regering het op Europa gemunt hebben. En nu is het gebeurd. Hoewel er nog veel onzekerheid is over welke tarieven daadwerkelijk zullen worden ingevoerd, welke zullen worden uitgesteld en welke uiteindelijk zullen verdwijnen, is dit alles natuurlijk slecht nieuws voor de financiële markten. Het ergste aan de aandelenmarkt is onzekerheid. Het zou echter een vergissing zijn om te geloven dat de daling van de Franse aandelen alleen kan worden verklaard door de handelsoorlog. Er is een andere, even belangrijke factor om in de gaten te houden: de stijging van de langetermijnrente. In een week tijd is de 10-jaarsrente in Frankrijk met 80 basispunten gestegen. We zitten nog niet op een problematische drempel (4%). Maar het is duidelijk dat dit ook op aandelen en andere risicovolle activa weegt. In de sessie van gisteren sprong de VIX met 2,5% en de ounce goud met 1,66% – typisch voor een risicomijdende markt.
- Cayman-dossier: volledige terugbetaling verkregen voor BeeBonds investeerders! 30 december 2022
- Mazaro werkt aan structuur 28 februari 2023
- Turbulente beurstijden vragen om gespreid en regelmatig beleggen 31 maart 2023
- Inclusio: ‘onze belegger kan op beide oren slapen’ 20 december 2022
- Wat is de beurskalender van Euronext in 2024? 31 december 2023
Aanbevolen Voor Jou
31 maart 2025
De consument als bron van bezorgdheid … en hoop
Enguerrand Artaz, Strategisch analist, La Financière de l’Échiquier. De tweede ambtstermijn van Donald Trump verschilt in heel wat opzichten van de eerste. Dat komt onder meer tot uiting in het consumentenvertrouwen. In 2016 schoot dat na de verkiezingen snel de hoogte in en trok het…
28 maart 2025
Beurscommentaar 28/3 – Christopher Dembik van Pictet AM
Trump heeft beloofd dat het op korte termijn moeilijk zal zijn. Hij houdt woord. Er gaat geen dag voorbij dat de volatiliteit niet plotseling omhoog schiet door een nieuwe verklaring van het Witte Huis, die soms een paar uur of dagen later wordt teruggedraaid. Als…
Beurscommentaar 16/4 van Christopher Dembik van Pictet AM