Trump heeft beloofd dat het op korte termijn moeilijk zal zijn. Hij houdt woord. Er gaat geen dag voorbij dat de volatiliteit niet plotseling omhoog schiet door een nieuwe verklaring van het Witte Huis, die soms een paar uur of dagen later wordt teruggedraaid. Als gevolg daarvan waait er een golf van paniek door aandelen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Alle sectoren worden getroffen, inclusief ultraluxe producten zoals Ferrari, waarvan werd gezegd dat het alle tegenwind zou kunnen weerstaan. De aandelenkoers van de autofabrikant is in vijf sessies met meer dan 8% gedaald. En dat is niet alleen vanwege de meest recente tariefmaatregelen van Washington.
Afgezien van goud, dat zijn opmars naar nieuwe hoogtepunten en waarschijnlijk de $ 3300-grens voortzet, en long-short strategieën, is er nergens een plek om je voor de lange termijn te verschuilen op de financiële markten.
Tot overmaat van ramp is Microsoft, waarvan de aandelenkoers sinds het begin van het jaar met 7% is gedaald, van plan om investeringen in datacenters te schrappen of uit te stellen.
Misschien moet het ergste nog komen: de hoofdonderhandelaar van de Europese Unie verwacht dat de regering-Trump volgende week al tarieven van ongeveer 20% voor de Europese Unie zal aankondigen. Als die tarieven daadwerkelijk worden ingevoerd, kan de Europese groei een flinke klap krijgen. In ons worstcasescenario kan een tarief van 20% op alle Europese goederen die in de Verenigde Staten worden geïmporteerd, de Europese groei 0,8% van het bbp kosten. Aangezien het bbp dit jaar naar verwachting met ongeveer 1%-1,1% zal groeien, zou dit betekenen dat de economie dreigt te stagneren. Nogmaals, dit is niet ons basisscenario.
Desalniettemin zullen de komende weken en zelfs maanden ingewikkeld en zeer volatiel zijn. We zullen moeten wennen aan de achtbaanrit.
Beurscommentaar 26/3 van Christopher Dembik – Pictet AM