De sessie van gisteren werd dan ook gekenmerkt door winstnemingen. Veel analisten vragen zich af of de door China aangekondigde maatregelen echt in staat zullen zijn om de economische vertraging te stoppen en de lokale aandelenmarkt uit de correctiefase te halen. Het is nog te vroeg om dat te zeggen. In dit stadium kunnen we alleen zeggen dat het effect van de verlaging van de reservevereisten voor banken op de aandelenmarkt zwakker is dan in het verleden.
In Europa hebben de zeer slechte indicatoren de verwachtingen van een renteverlaging versterkt. De kans op een verdere verlaging met 25 basispunten door de ECB in oktober is gestegen van 20% vorige week naar 60% deze week. Opvallend is echter dat er binnen de Raad van Bestuur geen discussie is over de wenselijkheid van een verlaging met 50 basispunten, wat gezien de sterke economische vertraging sinds de zomer gerechtvaardigd is.
Tot slot blijft de Amerikaanse aandelenmarkt van essentieel belang. Haar kapitalisatie bedraagt bijna 50% van de wereldwijde beurskapitalisatie. Van tijd tot tijd stelt de markt zich vragen over de waarderingsniveaus, vooral in de technologiesector. De realiteit is dat er geen alternatief is voor blootstelling aan de Verenigde Staten en dit zeer specifieke segment. In een oligopolistische aandelenmarkt is tegendraads zijn zelden een verstandige keuze.
Beurscommentaar 20/11 van Christopher Dembik – Pictet AM