De ECB bevindt zich vandaag in een vrij comfortabele positie, net voordat ze de rente met 25 basispunten verlaagt. De EUR/USD houdt stand rond 1,05, ondanks de politieke crisis in Frankrijk en de vervroegde parlementsverkiezingen in Duitsland. De obligatiemarkt vertoont geen tekenen van spanning: de spread tussen Frankrijk en Duitsland normaliseert, terwijl de spread tussen Italië en Duitsland op het laagste punt in drie jaar staat, ook al is de ECB een nettoverkoper van Italiaanse obligaties. De aandelenmarkten staan er goed voor; zelfs de CAC 40 heeft wat terrein teruggewonnen (-1,59% sinds het begin van het jaar). Tot slot zijn de marktverwachtingen binnen de perken. De geldmarkt voorspelt een cyclus van renteverlagingen van 100 basispunten en daarna een stabilisatie rond 2% – dat wil zeggen op het niveau van de neutrale rente, die tussen 1,75% en 2% ligt. Natuurlijk is het jammer dat de ECB de rente niet sneller verlaagt – wat een onmiskenbare steun zou zijn voor de bouw- en vastgoedsector. Maar deze mogelijkheid is uitgesloten door de belangrijkste leden van de Raad van Bestuur. Het heeft dus geen zin om daarop te focussen.
- Cayman-dossier: volledige terugbetaling verkregen voor BeeBonds investeerders! 30 december 2022
- Mazaro werkt aan structuur 28 februari 2023
- Turbulente beurstijden vragen om gespreid en regelmatig beleggen 31 maart 2023
- Inclusio: ‘onze belegger kan op beide oren slapen’ 20 december 2022
- Wat is de beurskalender van Euronext in 2024? 31 december 2023
Aanbevolen Voor Jou
Marktcommentaar
14 januari 2025
Beurscommentaar 14/01/2025 van Christopher Dembik – Pictet AM
Er is alle reden voor een daling van aandelen op de korte termijn: de spanningen op de obligatiemarkt nemen toe, Amerikaanse hedgefondsen verkopen aandelen, olie heeft een piek van vier maanden bereikt door de Amerikaanse sancties tegen de 'spookvloot' van Rusland, valuta's in Azië en…
Marktcommentaar
10 januari 2025
J. Safra Sarasin: “de volatiliteit zal toenemen”
Binnen minder dan twee weken legt Donald Trump de eed af. De wereldwijde obligatiemarkten worden steeds nerveuzer, waardoor vooral de langetermijnrente stijgt. De nieuwe regering erft een economie die heel anders is dan de economie waar Trump tijdens zijn eerste termijn de leiding over had.…
Beurscommentaar 15/1 van Christopher Dembik van Pictet AM