- Wij denken dat de BOE de bankrente op 19 september waarschijnlijk op 5% zal laten staan, maar bij volgende vergaderingen een duidelijk signaal zal afgeven om de rente te verlagen.
- Nu de meeste centrale banken van de G10 zich richten op groei in plaats van inflatierisico’s, bestaat de vrees dat de BOE te lang wacht met het aanpassen van haar restrictieve beleidskoers.
- De markt gaat momenteel uit van een renteverlaging van ongeveer 100 bp in het VK tegen het einde van het eerste kwartaal van 2025; wij denken dat verdere renteverlagingen op de korte termijn goed kunnen worden ingeprijsd, vooral als de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank het signaal afgeven van een cyclus van vervroegde renteverlagingen.
Commentaar van Ranjiv Mann, Senior Fixed Income Portfolio Manager bij AllianzGI, voorafgaand aan de bijeenkomst van de Bank of England op 19 september 2024:
De economische groei in het Verenigd Koninkrijk heeft de somberste verwachtingen aan het begin van dit jaar gelogenstraft; de groei is aan het toenemen en de markt verwacht dit jaar iets meer dan 1,0% reële groei van het BBP[1]. De kerninflatie van de CPI in het VK (3,3% j/j)[2] is ook minder sterk dan in andere ontwikkelde markten. Na een renteverlaging van 25 bp in augustus gaven recentere commentaren van BOE-gouverneur Bailey aan dat het nog te vroeg was om de inflatie te bestrijden en waarschuwde hij voor een snel tempo van renteverlagingen. Wij denken daarom dat een meerderheid van de MPC-leden er waarschijnlijk voor zal kiezen om de rente tijdens de vergadering in september ongewijzigd te laten.
Na de vergadering in september denken we echter dat de Britse arbeidsmarkt losser zal blijven, met een verdere afkoeling van de loongroei en de diensteninflatie, gesteund door de desinflatoire trend van de energieprijzen. Ondertussen staat de Britse regering voor grote budgettaire uitdagingen en zal ze tijdens de komende herfstbegroting op 30 oktober een strak begrotingsbeleid blijven voeren.
De achtergrond van de wereldwijde economische groei begint ook enkele waarschuwingssignalen te geven. De markten beginnen hun hooggespannen verwachtingen voor de Amerikaanse groei af te zwakken, de Europese en Chinese groei blijft mat en de fundamentals van bedrijven beginnen op de proef te worden gesteld. Tegen deze achtergrond komen de grondstoffen- en energieprijzen steeds meer onder neerwaartse druk te staan, waardoor de inflatieverwachtingen wereldwijd lager worden.
Omdat de economische cijfers de renteverlagingen bij andere centrale banken in de G10 de komende maanden waarschijnlijk zullen blijven ondersteunen, verwachten we dat ook de BOE tijdens volgende vergaderingen dit jaar en tot in 2025 zal aangeven dat ze het beleid verder wil versoepelen.
Implicaties voor de giltmarkt
Wij denken dat de markten de verbetering van de Britse groeivooruitzichten nu voldoende hebben ingeprijsd, terwijl ook de inflatiedruk in de economie zal afnemen. Daarnaast zal het Britse begrotingsbeleid waarschijnlijk een rem zetten op de Britse groeivooruitzichten. Wij denken dat de rentemarkten onvoldoende rekening houden met renteverlagingen door de BOE in de komende zes tot negen maanden in vergelijking met de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve, en dat de waarderingen van Gilt steeds aantrekkelijker lijken in vergelijking met andere G4-markten.
In het licht van het bovenstaande geven we momenteel de voorkeur aan het bezit van Gilts op basis van relatieve waarde en marktruil ten opzichte van Duitse Bunds.
[1] Bloomberg, augustus 2024
[2]Bloomberg, 10 september 2024
Beurscommentaar 21/1 – Christopher Dembik van Pictet AM