Skip to main content

De grootste vijand van een belegger is inflatie. Inflatie kan altijd onverwacht terugkeren als een dief in de nacht, en het beleggingsrendement aantasten zonder dat beleggers, die zich richten op nominale rentes, zich daar altijd bewust van zijn. De traditionele manieren om verstandig te beleggen in tijden van inflatie zijn in aandelen of inflatiegelinkte obligaties.

Bescherming tegen inflatie

Net als traditionele obligaties worden deze meestal a pari uitgegeven. Ze betalen een coupon die bij aanvang wordt vastgesteld en die afhankelijk is van de rente, maar deze coupon wordt geïndexeerd op basis van de inflatie. De opbrengst van een geïndexeerde obligatie ligt niet vast, maar varieert met de inflatie.

Door te beleggen in inflatiegelinkte obligaties krijgen beleggers de garantie dat ze automatisch beschermd zijn tegen inflatie, omdat zowel de hoofdsom als de coupons meegroeien met de inflatie. Het kapitaal is ook gedekt tegen het inflatierisico. Op de vervaldag wordt de obligatie terugbetaald tegen het oorspronkelijke bedrag plus het inflatiepercentage over de hele periode. De terugbetaling houdt geen rekening met deflatie. De belegger krijgt dus gegarandeerd ten minste zijn inleg terug als er geen wanbetaling optreedt.

Hoe zit het met het rendement?

Dit type obligatie biedt een lager rendement dan conventionele obligaties, maar het garandeert de belegger dat zijn rendement zal stijgen als de inflatie stijgt, wat niet het geval is bij conventionele obligaties. Een van de voordelen van indexobligaties is dat ze niet gecorreleerd zijn met gewone obligaties en aandelen. Wat gebeurt er als de inflatie daalt of stabiel blijft? In dit geval ontvangt de belegger een lager rendement dan op een conventionele obligatie en ontvangt hij het volledige bedrag van zijn oorspronkelijke belegging.

Nauwe markt

Vergeet echter niet dat dit een relatief kleine markt is, en particuliere beleggers moeten investeren via een gespecialiseerd fonds. In Europa zijn het vooral Frankrijk, Italië en Duitsland die dit soort obligaties uitgeven. Daarentegen zijn de Angelsaksen meer gewend aan dit soort kwesties omdat pensioenfondsen vaak intekenen op dit papier.

Welke factoren beïnvloeden deze obligaties? De belangrijkste factor die de prijs van deze obligaties beïnvloedt, is de rentestand. De verwachte en werkelijke inflatie hebben ook invloed op deze investering, maar de verwachte inflatie heeft een grotere invloed op de prijs van deze obligaties dan de werkelijke inflatie. Deze obligaties worden uitgegeven met zeer lange looptijden: 10, 15 of zelfs 30 jaar. Gezien hun looptijd zijn ze daarom gevoeliger voor veranderingen in de rente. Beleggers moeten dit type belegging niet tactisch benaderen, maar met een langetermijnvisie. In sommige gevallen kunnen deze obligaties een goede basis vormen voor een portefeuille

Geïndexeerde obligaties helpen de effecten van inflatie te neutraliseren. Voordat beleggers in dit vehikel investeren, moeten ze zich echter afvragen of er op korte tot middellange termijn weer een stijging van de inflatie te verwachten valt. Het doel is dus om te anticiperen op inflatietrends. Niet altijd gemakkelijk!

I.de.L

Author I.de.L

More posts by I.de.L