Om efficiënt te kunnen beleggen in fysiek goud, let u best op een aantal factoren die specifiek zijn voor dit type belegging. Hier volgt een samenvatting van deze elementen.
De prijs
De goudprijs is overal ter wereld hetzelfde. Het wordt uitgedrukt in dollars per ounce goud. Tussenpersonen nemen echter een commissie op deze prijs. Voor een Napoleon-munt van 20 frank kan de premie bijvoorbeeld -1,04% zijn bij verkoop en +2,35% bij aankoop. Munten zijn over het algemeen duurder in aankoop dan staven. De premie varieert ook van goudstuk tot goudstuk.
Wat moet ik kopen?
Over het algemeen raden we aan om kleine baren of munten te kopen, die makkelijker te verhandelen en te vervoeren zijn dan grote baren. Kleine staven of munten zijn ook gemakkelijker te hanteren bij een schenking of verdeling als onderdeel van een erfenis.
Voor u iets koopt, moet u kijken naar de staat van de markt. Soms kunnen kleine baren worden verhandeld tegen een lagere premie dan munten. Soms is het andersom.
Waar moet ik kopen?
Je moet voorzichtig zijn met waar u fysiek goud koopt en verkoopt. In alle gevallen is het het beste om te werken met een gereputeerde professional. Een bankier, wisselkantoor, effectenmakelaar of goudhandelaar is daarom de beste plaats om een fysieke goudtransactie uit te voeren. U kan een eerste zoekopdracht op internet uitvoeren om de prijzen van verschillende gevestigde huizen te vergelijken. In dit geval moeten we veel aandacht aan de update van de koersen: ze moeten zeer regelmatig worden bijgewerkt.
Kwaliteit waarborgen
Om zeker te zijn van de kwaliteit van het stuk dat u koopt, kan u op het moment van aankoop een zegel laten plaatsen met het logo van de firma die het verkocht, zodat u gemakkelijker bij dezelfde tussenpersoon terecht kunt als je het doorverkoopt. Wat slijtage betreft, wordt een zekere mate van slijtage soms geaccepteerd door de markt, maar als het onderdeel erg beschadigd is, zal de waarde natuurlijk lager zijn.
Voor- en nadelen van beleggen in fysiek goud?
Naast fysiek goud kan u ook beleggen in certificaten, goud ETF’s of goudmijnaandelen. Als u belegt in fysiek goud, heeft u zeker goud in handen. Er bestaat geen twijfel over de onderliggende stocks. Het nadeel is dat u zich moet verplaatsen om het te kopen en te verkopen. Goud kopen en bezitten brengt ook veiligheidseisen met zich mee. U moet voorzichtig zijn als u zich verplaatst (kopen, verkopen) en het veilig opbergen, wat vaak betekent dat je een kluisje moet huren bij een bank. Een ETF kan worden verhandeld als een aandeel. Goud wordt gezien als een veilige haven in het geval van een beurscrash. Het kan gemakkelijk worden doorverkocht wanneer het aandeel in de portefeuille daalt en liquiditeit nodig is. Het is dus het beste om uw goudposities te diversifiëren: in ETF’s, fysiek goud, munten en edelmetaal. Bovendien betaalt goud geen rente of dividend, dus kan u enkel steunen op meerwaarden Een meerwaarde die, laten we dat niet vergeten, niet belast wordt in België!