Skip to main content

Wanneer het tijd is om met pensioen te gaan, valt het beroepsinkomen terug en moet de portefeuille die kloof dichten. Als ze contracten hebben afgesloten in de vorm van groepsverzekeringen, pensioenfondsen of levensverzekeringen, ontvangen jonge gepensioneerden de bedragen die tijdens de looptijd van deze contracten zijn opgebouwd. Hoe belegt u erin? Hoe kan u uw portefeuille zo samenstellen dat deze de komende jaren aan uw behoeften voldoet? Hier zijn een paar tips voor het opbouwen van uw pensioenportefeuille.

Voorbereiden op pensioen

Pensioen is een levensfase waar u zich op moet voorbereiden. Het is een tijd van grote veranderingen, zowel wat betreft het gebruik van de vrijgekomen tijd als vanuit financieel oogpunt. Deze twee aspecten moeten worden overwogen voordat ze zich voordoen, en de tijd vliegt! Pensioen is daarom een integraal onderdeel van levenscyclusbeheer, en dit houdt ook een nieuwe portefeuillebenadering in.

Uw vermogen in kaart brengen

Om de portefeuille samen te stellen die het beste bij u past, zal een gesprek met een expert of financieel adviseur ongetwijfeld erg nuttig zijn. De eerste stap in dit proces is het hele vermogen in kaart brengen. In deze context is het belangrijk om volledig transparant te zijn met uw adviseur. U moet alle bezittingen en inkomsten van roerende zaken, overige inkomsten, vastgoed, uitstaande schulden, bezittingen in onverdeeldheid, enz. in kaart brengen. Hierdoor kan u zien wat de sterke en zwakke punten zijn van het vermogen en hoe het inkomsten kan opleveren.

Uw doelstellingen bepalen

Vervolgens moet u uw doelstellingen definiëren in termen van zowel rendement als kapitaalbehoud. Dit roept een aantal vragen op: welke opbrengst wil u halen? Hoeveel van het kapitaal moet intact blijven? Moet het rendement rekening houden met inflatie?  Het is ook belangrijk om rekening te houden met behoeften op korte en middellange termijn: een huis kopen, een auto kopen, een kind dat trouwt, financiële hulp voor een kind, enz.

Uw tijdshorizon bepalen

Het is duidelijk dat onze tijdshorizon verandert naarmate we ouder worden. Maar het zou verkeerd zijn om aan te nemen dat dit voor alle gepensioneerde beleggers hetzelfde is. Sommigen zullen meer bezorgd zijn om de rest van hun leven van hun kapitaal te kunnen leven, terwijl anderen hun vermogen geheel of gedeeltelijk willen doorgeven aan hun erfgenamen. In dit geval is de tijdshorizon erg lang en kan een groter deel van de portefeuille worden belegd in aandelen. Vandaag zien we dat de visie van beleggers korter is geworden en dat velen van hen zich zorgen maken over de kortetermijnprestaties van hun portefeuilles. Maar we moeten echt een lange- of middellangetermijnhorizon in gedachten houden.

Uw risicoprofiel bepalen

In de MIFID-vragenlijsten die aan beleggers worden voorgelegd als onderdeel van discretionair beheer of advies, is een aanzienlijk deel gewijd aan risicoperceptie en -aversie. Vervolgens wordt de belegger een aantal relevante vragen gesteld. Het is belangrijk om goed na te denken over deze vragen en ze eerlijk te beantwoorden. We moeten ons ervan bewust zijn dat volatiliteit inherent is aan de markten.

Portefeuillesamenstelling

Zodra u een algemeen beeld heeft van uw activa, uw behoeften zijn gedefinieerd en uw tijdshorizon en risicoaversie zijn bepaald, is het tijd om een portefeuillestructuur op te zetten die rekening houdt met al deze elementen. Dat houdt in dat er een ‘benchmark’-portefeuille wordt gedefinieerd op basis van verschillende activaklassen: aandelen, obligaties, cash, beursgenoteerd vastgoed, enz. Afhankelijk van de marktsituatie zal het dan bepaalde activaklassen over- of onderwegen. Er wordt daarom een onderscheid gemaakt tussen strategische en tactische allocaties. Bij het samenstellen van een portefeuille is diversificatie een van de belangrijkste factoren om ervoor te zorgen dat het risico wordt afgedekt door activa die onderling niet gecorreleerd zijn.

Stapsgewijs beleggen

Wanneer u uw pensioenkapitaal ontvangt, hoeft u het niet in één keer te beleggen. U moet een zekere buffer aanhouden om uitgaven op korte en middellange termijn en onvoorziene gebeurtenissen te dekken of voor moeilijke tijden. Het is ook raadzaam om geleidelijk in te stappen en uw portefeuille op te bouwen over een tijdshorizon van 6 maanden tot een jaar.

Wees realistisch over het rendement

Op de middellange tot lange termijn moeten we realistisch zijn over het rendement. Zowel rentetarieven als dividenden evolueren in de loop van de tijd. De opbrengsten van vandaag zijn niet die van morgen. We mogen ook de impact van inflatie op het portefeuille-inkomen niet over het hoofd zien. In deze context is het belangrijk om bijzondere aandacht te besteden aan de samenstelling van de portefeuille en ervoor te zorgen dat de beheerder niet te veel risico neemt op zoek naar rendement. In sommige gevallen zullen gepensioneerden er ook mee moeten instemmen om een beetje van hun kapitaal “op te eten”.

Laatste tips

Bij het samenstellen van een portefeuille is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan gerelateerde aspecten: de belasting van effecten en de aspecten die gepaard gaan met de overdracht van je vermogen. In deze context zullen sommige producten ongetwijfeld geschikter zijn dan andere. En tot slot mogen we niet vergeten om onszelf te informeren, om onszelf bij te scholen in financiële zaken, die voortdurend veranderen.

I.de.L

Author I.de.L

More posts by I.de.L