ETF’s (exchange traded funds) worden traditioneel geassocieerd met passief beheer. Ze zijn dan gekoppeld aan trackers, dat zijn beursgenoteerde instrumenten die beursindexen volgen. Er zijn verschillende fondsen in dit productassortiment. Er zijn passieve ETF’s, smart beta ETF’s en actieve ETF’s. Actieve ETF’s zijn fondsen die actief beheerd worden maar op dezelfde manier als passieve ETF’s op de beurs genoteerd staan. De termen ETF en passief beheer zijn daarom niet synoniem.
Sterke vraag en aanbod
Er woedt momenteel een ware rage voor ETF’s. Het is meer een kwestie van versnelling dan van evolutie. Deze versnelling in de vraag naar ETF’s kan worden verklaard door drie belangrijke factoren. De eerste factor is de vraag naar innovatie. Beleggers zijn op zoek naar preciezere en innovatieve beleggingen die zijn afgestemd op hun behoeften. Deze omvatten thematische beleggingen, actieve ETF’s en ESG-genoteerde fondsen.
De andere twee factoren bevinden zich aan de aanbodzijde. Het productaanbod speelt inderdaad in op deze vraag, met een groeiend aantal ETF’s dat is afgestemd op de benchmarks voor de klimaattransitie van de Europese Unie en Parijs, of producten die zijn gekoppeld aan specifieke jaarlijkse emissiereductiedoelstellingen. Er is ook een spectaculaire toename geweest van het aantal nieuwe actieve ETF’s sinds ze in 2008 verschenen. Actieve ETF’s passen zich ook aan, met meer producten dan actieve beleggingsfondsen. De nettoverkoop van actieve ETF’s was indrukwekkend. In 2021 waren 25% van de nieuw uitgegeven ETF’s actieve ETF’s. Dit percentage steeg tot 41% in de eerste helft van 2024.
Voordelen en mythes ontkracht
Wat zijn de voordelen van actieve ETF’s? Het feit dat deze fondsen beursgenoteerd zijn, geeft ze een hoge mate van transparantie en liquiditeit. U kan op elk moment de exacte samenstelling van uw fonds op dagelijkse basis bekijken. Deze ETF’s zijn ook heel flexibel. Ze bieden de mogelijkheid van meerdere noteringen, meerdere aandelenklassen, blootstelling aan valuta en hedging. Hun kostenstructuur staat vrij dicht tegen die van passieve ETF’s. Ze kunnen soms beter presteren dan indices door effectief risico- en rendementsbeheer.
In tegenstelling tot wat men zou denken, bewijzen deze actieve beursgenoteerde fondsen hun waarde niet alleen in beperkte markten. Ze presteren ook goed in bredere markten zoals de eurozone, Azië en opkomende markten, of zelfs op een wereldwijde index, bijvoorbeeld.
Een andere mythe is dat dit type beursgenoteerde fondsen alleen wordt gebruikt door een beperkt aantal beleggers. Deze beleggingscategorie is aanwezig in de portefeuilles van institutionele beleggers, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen, maar ook van individuele beleggers. Deze fondsen hebben hun plaats in portefeuilles als diversificatie-instrumenten. Het zijn geen “klonen” van de traditionele fondsen die worden aangeboden door vermogensbeheerders. Ze verhogen de liquiditeit van de portefeuille en genereren tegelijkertijd alfa (rendement). Het is ook een manier om het begrip ESG in de portefeuille te integreren. Het aanbod van ETF’s met een ESG-benadering groeit voortdurend. Actieve beursgenoteerde fondsen kunnen daarom worden opgenomen in gediversifieerde portefeuilles met een langetermijnvisie.