De impact van de maatregelen van de regering Trump zal waarschijnlijk niet zo groot zijn als de markt vreest.
Christopher Dembik (Investment Strategy Adviser bij Pictet Asset Management) gaf onlangs zijn maandelijkse webinar waarin hij zijn macro-economische verwachtingen en de implicaties voor de positionering van portefeuilles uiteenzette. “Het zal niemand verbazen dat het nieuws van de afgelopen weken werd gedomineerd door de handelsoorlog die wordt gevoerd door de regering Trump.
Sterke consumptie
Wat de Amerikaanse economie betreft, benadrukt hij dat de vooruitzichten redelijk gunstig blijven. “De laatste economische studies tonen aan dat de groei in de VS de afgelopen jaren is versterkt en nog steeds zijn langetermijnpotentieel overtreft. Bovendien komt deze opleving van de economische activiteit de hele bevolking ten goede, omdat er meer rijkdom wordt gecreëerd.
“Er zijn momenteel veel vragen over de duurzaamheid van de private consumptie in de Verenigde Staten tegen de achtergrond van de handelsoorlog. De realiteit is dat het gunstig zou kunnen blijven verrassen”. Hij wijst er echter op dat er een risico is voor de werkgelegenheid in de VS, aangezien recente cijfers enkele tekenen van zwakte laten zien, met name de gemiddelde werkloosheidsduur die in december opliep tot 24 weken, het hoogste niveau in drie jaar. “Bedrijven in de VS lijken iets voorzichtiger te zijn over het komende jaar, vooral wat betreft nieuwe aanwervingen.
Vacatures ontcijferen
Natuurlijk komt een groot deel van de onzekerheid in de komende maanden voort uit de maatregelen die de regering-Trump zal nemen, met de vrees dat die zullen leiden tot een verslechtering van het economische klimaat. “We hebben geprobeerd om de aankondigingen die tot nu toe zijn gedaan te ontrafelen, om te zien wat er daadwerkelijk in de praktijk wordt gebracht en om hun potentiële economische impact te bepalen”.
Wat het douanebeleid betreft, wijst Christopher Dembik erop dat Europa het land is dat het meest getroffen zou worden door de invoering van tarieven. “Ik denk echter dat de aanpak van Trump in wezen transactioneel blijft en dat Europa Amerikaanse koolwaterstoffen zal moeten kopen”. Alle aangekondigde maatregelen, inclusief de maatregelen waarvan de uitvoering met een maand is uitgesteld, hebben uiteindelijk betrekking op slechts 5% van het Amerikaanse bbp, met een economische impact die uiteindelijk vrij bescheiden zou moeten zijn.
Wat het immigratiebeleid betreft, wijst hij erop dat een beleid van massale deportatie te maken heeft met een infrastructuurprobleem. “Bovendien zullen een aantal sectoren die erg afhankelijk zijn van buitenlandse arbeidskrachten vrij snel bij het Witte Huis aankloppen. In de landbouwsector bestaat 41% van de werknemers uit illegale migranten, die zeer moeilijk van de ene dag op de andere te vervangen zijn zonder dat de arbeidskosten de pan uit rijzen”.
AI en Europa
Christophe Dembik wijst erop dat er nu een duidelijk vraagteken staat bij het vermogen van technologieaandelen om hun groeitempo vast te houden, vooral met de komst van DeepSeek. “Verschillende Chinese spelers proberen het nu net zo goed te doen als Amerikaanse groepen tegen lagere kosten, maar met een foutenniveau dat nog steeds erg hoog is. We moeten voorzichtig blijven met deze aankondigingen zonder de juistheid van de gepubliceerde gegevens te kunnen controleren”. Het wijst daarom in de richting van de kwartaalcijfers van NVidia, die op 26 februari worden gepubliceerd en waarop de aandacht van beleggers waarschijnlijk zal worden gericht.
In de afgelopen maand bleven de Amerikaanse indices achter, terwijl de belangrijkste Europese markten nieuwe recordhoogtes bereikten. “We hebben de op één na grootste rotatie naar Europese aandelen gehad in de afgelopen 25 jaar. Veel beleggers worden gehinderd door de concentratie van de Amerikaanse markt en zoeken daarom naar mogelijkheden in andere markten”.
Onhoudbaar
Christophe Dembik is echter van mening dat deze beweging, gedreven door de lagere waardering van de Europese markten, vooral een kortetermijnverschijnsel is. “Dit zijn tactische geldstromen die geen lang leven beschoren zijn. Als internationale investeerders een duurzame comeback willen maken, zullen er andere argumenten nodig zijn. Hij wijst op het zwakke groeipotentieel van Europa, met de mogelijk negatieve gevolgen van een handelsoorlog met de Verenigde Staten. “We moeten oppassen dat we niet te optimistisch zijn over Europese aandelen”, ook al verwacht hij dat de ECB haar belangrijkste rentetarief in 2025 zal verlagen naar 1,75% om een herstel van de economische activiteit te ondersteunen.
Wat de verdeling over de aandelenmarkten betreft, blijft hij de voorkeur geven aan technologieaandelen, met een focus op AI, die ook moet worden aangepakt door de ontwikkeling van goedkope energieproductie om datacenters van stroom te voorzien. “De subsidieprogramma’s waartoe Biden heeft besloten, zullen tot het einde van het jaar effect blijven hebben, maar het zijn nu de grote particuliere spelers (Amazon, bijvoorbeeld) die hun productiecapaciteit in hernieuwbare energie verhogen”.
Voor het obligatiegedeelte van de portefeuille geeft Christopher Dembik de voorkeur aan een blootstelling aan Europese high yield, met duidelijk geïdentificeerde risico’s en een laag wanbetalingspercentage dat slechts licht is gestegen. “Er is nog steeds een zeer sterke vraag in dit segment, maar met veel minder aanbod. Bovendien zijn emittenten van lagere kwaliteit sinds de pandemie van de markt gehaald. Europese high yield begint een kwaliteitsniveau te krijgen dat soms wordt aangetroffen in investment grade bedrijfsobligaties van betere kwaliteit, maar met een veel aantrekkelijker rendement”.