- De terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis zal een gamechanger zijn voor de Amerikaanse economie en markten. Wereldwijd komt de tweede termijn van Trump immers op een moment dat economieën uiteenlopen qua groei, inflatie en rente.
- Diversificatie zou ook activa van de private markten kunnen omvatten, vooral als de stijgende inflatie de recente decorrelatie tussen aandelen en obligaties doet omkeren.
- Gaande van invoerheffingen tot politieke verlamming in de eurozone, de geopolitieke risico’s zullen groot zijn, maar ongelijk verdeeld over de markten. Hierdoor is een flexibel portefeuillebeheer nodig.
Volgens AllianzGI komt de tweede termijn van Trump op een moment dat economieën uiteenlopen qua groei, inflatie en rente. Dit verschil zou in 2025 nog groter moeten worden. De meest recente wereldwijde macrocijfers suggereren dat de vooruitzichten kunnen verbeteren, maar AllianzGI blijft voorzichtig over de toekomst.
De terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis zal een gamechanger zijn voor de Amerikaanse economie en markten. De hogere uitgaven en belastingverlagingen tijdens de tweede termijn van de heer Trump hebben de groeivooruitzichten van de VS een boost gegeven en AllianzGI verwacht dat de VS in 2025 de andere ontwikkelde economieën zullen overtreffen. Maar een soepel begrotingsbeleid dreigt de inflatie weer op te drijven. Als gevolg daarvan zou de Amerikaanse Federal Reserve haar renteverlagingen in de eerste helft van 2025 wel eens voortijdig kunnen stopzetten, waardoor de rente zich rond de 4% zal stabiliseren.
In Europa zullen de politieke verlamming, de zwakke productiviteitsgroei en het ondermaatse consumentenvertrouwen waarschijnlijk zorgen voor nog een jaar van amechtige groei in de eurozone. We mogen wat soelaas verwachten van verdere renteverlagingen nu de Europese Centrale Bank haar depositorente de komende kwartalen richting een lager dan neutrale 1,75% stuurt. De groei in het VK zou in 2025 licht moeten aantrekken, waardoor de Bank of England de rente in een gematigd tempo van één per kwartaal kan verlagen.
De Chinese economie blijft vertragen en de Amerikaanse importtarieven bedreigen de Chinese export, die een van de weinige recente lichtpuntjes was. AllianzGI denkt dat extra monetaire en budgettaire stimulus waarschijnlijk is, maar niet de forse bazooka waar de markten misschien op hopen. De Japanse economie zou een impuls moeten krijgen van de plannen voor een stimuluspakket van USD 250 miljard. Er wordt nog steeds verwacht dat de Bank of Japan haar beleidsrente in de loop van 2025 geleidelijk zal verhogen tot ten minste 1%.
Aandelen
Over het algemeen blijft AllianzGI positief over de aandelenmarkten, maar verwacht dat de volatiliteit zal toenemen naarmate er meer bekend wordt over hoe het nieuwe Amerikaanse beleid – met name op het gebied van immigratie en tarieven – de inflatie en wereldwijde toeleveringsketens kan beïnvloeden.
Virginie Maisonneuve, Global CIO Equities, licht toe: “We blijven de voorkeur geven aan strategieën die de volatiliteit kunnen opvangen in het multi-factorsegment om portefeuilles te verankeren. We zien nog steeds brood in de VS en blijven enthousiast over technologieaandelen tegen de juiste waardering gezien hun innovatie- en winstprofiel. De Europese waarderingen zijn gunstig en de renteverlagingen zouden meer uitgesproken kunnen zijn dan in de VS, wat een selectieve blootstelling aan bedrijven met wereldwijde winstbestendigheid ondersteunt. India’s jonge bevolking voedt een ”hoopconomie” en zijn relatief neutrale positie ten opzichte van zowel de VS als China kan zijn exporteurs een voordeel geven in een meer protectionistische wereld.
Ondanks het negatieve marktsentiment blijven we de voorkeur geven aan een zekere blootstelling aan China in wereldwijde portefeuilles. Steun voor de binnenlandse economie – en de recente hervorming van het particuliere pensioenprogramma – zou de markt een impuls kunnen geven die verder gaat dan de huidige verwachtingen“.
Vastrentende effecten:
AllianzGI verkiest de Europese obligatiemarkten ten opzichte van de VS.
Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income, geeft commentaar: “Terwijl de zwakkere groei in Europa de renteverlagingen waarschijnlijk intact zal houden, zou de Fed de renteverlagingen in de VS in de eerste jaarhelft kunnen terugschroeven, omdat de Trump-agenda de binnenlandse groei aanjaagt. We blijven inzetten op een steilere rentecurve in beide markten, maar hebben tactisch wat winst genomen (of onze blootstelling verminderd). Wij denken dat Britse gilts een interessante belegging zijn, omdat de markt de kans op renteverlagingen onderschat. Beleggers moeten nadenken over actieve portefeuillesamenstelling in vastrentende waarden. Directe posities in duration moeten worden afgewogen tegen relatieve waarde trades in regio’s, valuta’s en curvepositionering – nu de prestaties tussen economieën steeds verder uiteenlopen. Met de onzekerheid en mogelijke valutavolatiliteit in het vooruitzicht, denken wij dat beleggers zich in het midden tot de onderkant van de risicobudgetvork moeten positioneren, zodat ze ruimte hebben om te reageren.
Multi-asset
In 2025 zal een flexibele activa-allocatie cruciaal zijn.
Greg Hirt, Global CIO Multi-Asset geeft commentaar: “Hoewel de S&P 500 onze favoriete aandelenmarkt blijft, hebben we onze overtuiging afgezwakt door vraagtekens over de vooruitzichten op de langere termijn – we willen voorbereid zijn op tegenslagen. Amerikaanse small caps zouden moeten floreren in een Trump-economie. Japan is een favoriete aandelenmarkt buiten de VS omdat ze minder kwetsbaar zou kunnen zijn voor zware tarieven dan veel andere Aziatische landen, terwijl het ook profiteert van dalende energieprijzen en solide winstherzieningen. We wachten de eventuele impact van het nieuwe Amerikaanse beleid op de dollar af. Hoewel we op dit moment positief blijven over de greenback, kan een verzwakking van de dollar een kans zijn om geld te beleggen in activaklassen die onder druk kwamen te staan rond de Amerikaanse verkiezingen, zoals groeilandenobligaties. We worden steeds positiever over de yen. Goud is terug van weggeweest als nuttige diversificatie in multi-asset portefeuilles. Sinds de Amerikaanse verkiezingen is de neerwaartse druk op de goudprijs door een sterke Amerikaanse dollar en hoge reële rentes gecompenseerd door de vraag van centrale banken en particuliere beleggers in China en India. Wij denken dat dit een goed moment is voor activa die niet gecorreleerd zijn met de rest van de markt – zoals carbon credits of volatiliteit als een op zichzelf staande activaklasse – die waarde kunnen genereren terwijl ze het risico in portefeuilles actief beheren”.