Skip to main content

De arbeidsmarkt ondervindt zorgwekkende turbulentie in de Verenigde Staten, waardoor de Federal Reserve mogelijk eerder dan verwacht moet ingrijpen om de economie te stimuleren.

In zijn economische prognose voor augustus wees Marc-Antoine Collard (hoofdeconoom en hoofd macro-economisch onderzoek bij Rothschild & Co Asset Management ) op de recente twijfels over de veerkracht van de Amerikaanse economie, met name na de publicatie van arbeidsmarktstatistieken eind juli.

Amerikaanse signalen

Allereerst wijst hij erop dat de economie van de VS 2024 verraste door “beter te presteren dan de meeste ontwikkelde landen dankzij genereuze steunmaatregelen die de binnenlandse vraag stimuleerden”, en ook werd gekenmerkt door een verslechtering van het overheidstekort.

“Bovendien werden de negatieve effecten van de verkrapping van het monetaire beleid niet alleen gecompenseerd door de versoepeling van het begrotingsbeleid, maar hadden de mechanismen voor het doorgeven van het monetaire beleid aan de reële economie waarschijnlijk ook te lijden onder langer dan gebruikelijke vertragingen”. In het bijzonder wijst zij erop dat in de huizensector het grote volume aan vastrentende leningen de stijging van de hypotheekkosten voor leners heeft vertraagd.

De laatste gegevens suggereren echter dat de effecten van de verkrapping van het monetaire beleid door de Federal Reserve sinds 2022 steeds zichtbaarder worden. Wat de huizenmarkt betreft, wijst Marc-Antoine Collard erop dat ” de huizenverkoop  in de afgelopen maanden is gekelderd tot een dieptepunt in 30 jaar, waarbij de bouw van nieuwe woningen bijzonder zwak was”. Hij wijst ook op een toename van aflossingsproblemen voor autoleningen en roodstand op creditcards.

Verlaging beleidsrente

Belangrijker is dat de arbeidsmarkt veel sneller lijkt te zijn verslechterd dan verwacht: het aantal nieuwe banen daalde van 206.000 in juni naar 114.000 in juli, ver beneden de marktverwachtingen. Tegelijkertijd steeg de werkloosheid naar 4,3%, deels door tijdelijke ontslagen na de orkaan Beryl in Texas. “Bovendien kan een deel van de recente stijging van de werkloosheid ook worden verklaard door de groei van de beroepsbevolking.

Marc-Antoine Collard gelooft daarom dat een verlaging van de beleidsrente van de Federal Reserve met 0,25% nu een uitgemaakte zaak is voor de volgende vergadering in september. “Vanuithet oogpunt van risicobeheer kan een verlaging met 50 basispunten (0,5%) niet worden uitgesloten als de situatie op de arbeidsmarkt verslechtert.

Chinese somberheid

In ’s werelds andere economische reus bleef de economische activiteit onder druk staan in het tweede kwartaal: de groei van het Chinese bbp daalde naar het laagste niveau sinds begin 2022. Marc-Antoine Collard wijst erop dat de zwakte van de indexcijfers van de verwerkende industrie in de afgelopen drie maanden ook doet vrezen voor een slecht derde kwartaal, terwijl de impact van de onlangs aangekondigde steunmaatregelen onzeker blijft tegen de achtergrond van een trage binnenlandse vraag in China.

“Ondanks een programma dat afgelopen mei met veel tamtam werd aangekondigd en waarbij de centrale overheid een deel van de onverkochte woningen zou aankopen, blijft de malaise in de vastgoedsector aanhouden en op de economie drukken, voornamelijk door de zwakke financiële capaciteit van lokale overheden en de beperkte bereidheid van banken. Tot slot merkt de hoofdeconoom van Rothschild & Co Asset Management op dat de Chinese export onder druk blijft staan als gevolg van de handelsspanningen met de Verenigde Staten en Europa. Dat blijkt uit de stijging van de douanetarieven aangekondigd in de afgelopen kwartalen.

Europese ontspanning

Tegen deze meer onzekere economische achtergrond voor haar twee belangrijkste handelspartners heeft de eurozone de afgelopen twee maanden (juni en juli) een scherpe verslechtering van het ondernemersvertrouwen gezien, factoren die de Europese Centrale Bank ertoe zouden kunnen aanzetten om haar belangrijkste rentetarieven de komende maanden sneller te verlagen. Tegelijkertijd overtrof de inflatie in de eurozone in juli echter opnieuw de verwachtingen, waarbij de onderliggende inflatie onveranderd bleef op 2,9% j-o-j als gevolg van de aanhoudende prijsstijgingen in de dienstensector.

 “De daling van de wereldwijde rente op staatsobligaties weerspiegelt de verwachtingen van beleggers van een grote, gecoördineerde versoepeling door de centrale banken, tegen de achtergrond van een groeiende angst dat de wereldwijde economische groei sneller zal afzwakken dan enkele weken geleden nog werd verwacht,” concludeert Marc-Antoine Collard Marc-Antoine Collard.

Frédéric Lejoint

Author Frédéric Lejoint

More posts by Frédéric Lejoint