Trump-rally: lang leve het kudde-instinct!
Commentaar van Marc Eeckhout, Investment Specialist bij Puilaetco
Net Opnieuw 4 jaar Donald Trump
De klinkende overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen overtrof de voorspellingen van de peilingen die een nek-aan-nekrace met Kamala Harris hadden laten zien. De peilingen hebben de steun onderschat die Trump ontving, vooral in kritieke “swing states” wat resulteerde in een groter dan verwachte overwinningsmarge en de verhoopte “red sweep”, met een Republikeinse meerderheid in beide kamers van het Congres. De republikeinen kunnen hiermee makkelijker beleidsverschuivingen zoals belastingverlagingen voor bedrijven, deregulering en verhogingen van de importtarieven doorvoeren.
Het nieuw beleid dreigt het begrotingstekort verder te doen toenemen, inflatie en rentevoeten te beïnvloeden en de wereldhandel te verstoren. De Amerikaanse Centrale Bank moet hiermee rekening houden, de kans bestaat dat daardoor de rente minder zal dalen dan verwacht.
In tegenstelling tot de peilingen toonden de financiële markten in de aanloop naar de verkiezingen een groeiend vertrouwen in een overwinning van Trump, wat leidde tot een pre-electorale “Trump-rally” die daarna gretig werd voortgezet . Beleggers trokken naar de Amerikaanse aandelenindices die nieuwe recordhoogtes lieten optekenen, ze verhoogden hun allocatie in sectoren zoals energie, financiën en defensie. Activa die naar verwachting kunnen profiteren van het republikeinsbeleid. Omgekeerd werden sectoren die afhankelijk zijn van schone energie en duurzame investeringen geconfronteerd met onzekerheid, aangezien Trump plannen heeft om de subsidies voor hernieuwbare industrieën (Inflation Reduction Act) terug te draaien. Ten slotte kan de aangescherpte buitenlandse- en handelspolitiek leiden tot beursstress in Europa en de opkomende landen en volatiele munten.
De vrees voor een hoger begrotingstekort in de VS deed de 10-jaars rente op Amerikaanse staatsobligaties aanzienlijk oplopen met een waardedaling tot gevolg.
Kuddegedrag
Hoe lang kan de “Trump-rally” aanhouden? Dat is onmogelijk in te schatten maar wat opvalt is het kuddegedrag onder beleggers. Een verandering in parameters zorgt steeds weer voor golfbewegingen in activa, regio’s of sectoren. Dit was ook deze keer niet anders. Beleggers die tegen de algemene markttendensen ingaan lopen het risico om op rendementsvlak uit de boot te vallen waardoor ze uiteindelijk meehollen met de rest. Op deze manier neemt het gevaar van een zeepbel toe, hoewel het onmogelijk is om te voorspellen of die ooit barst of wanneer het zal gebeuren. Aan de andere kant blijven er veel hoogwaardige, redelijk gewaardeerde maar impopulaire bedrijven achter en wordt de gouden regel om voldoende te verspreiden soms over het hoofd gezien.
Het decennia oude adagium: “Don’t fight the Fed” is “Don’t fight the sentiment” geworden.