Skip to main content

ELTIF’s, wat staat voor Europese langetermijninvesteringsfondsen, zijn fondsen die speciaal door de Europese Unie zijn ontworpen als vehikels die gespecialiseerd zijn in langetermijninvesteringen in infrastructuurprojecten, niet-beursgenoteerde bedrijven of beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). ELTIF’s die momenteel op de markt beschikbaar zijn, zijn voornamelijk belegd in grote infrastructuurinvesteringen. “Maar nu zijn er ook ELTIF’s die investeren in private equity, hetzij via dakfondsen of rechtstreeks in het kapitaal van niet-beursgenoteerde bedrijven. Deze ELTIF’s zijn dus vehikels die het grote publiek toegang geven tot deze activaklasse, die voorheen voorbehouden was aan institutionele beleggers of vermogende particulieren “, legt Marc Tavakolian, hoofd Investor Relations bij ODDO BHF AM, uit.

Een nieuw aanbod

In dit aanbod, dat gericht is op private equity, kunnen beheermaatschappijen fondsen ‘klonen’ die ze hebben opgezet voor institutionele beleggers. Dit is het geval bij ODDO BHF AM SAS met haar ELTIF product: “Wij willen deze beleggingscategorie, die voorheen voorbehouden was aan bepaalde beleggers, democratiseren “, legt Marc Tavakolian uit. Specifiek investeert het fonds 60% in private equity fondsen en 40% in co-investeringen. Het doel is om te investeren in gevestigde, volwassen bedrijven met een focus op duurzaamheid. Dit universum van volwassen niet-beursgenoteerde bedrijven is potentieel zeer groot. Dit fonds is ingedeeld in artikel 8 volgens SFDR. “Dankzij deze strategie is ELTIF potentieel gediversifieerd over honderden bedrijven via de fondsen waarin het investeert waarin het wereldwijd belegt. Onze aanpak is ook gericht op het financieren van oplossingen voor de uitdagingen van morgen op gebieden zoals energieopslag en waterzuivering. “, voegt de beheerder er nog aan toe.

Wat zijn de voorwaarden?

Het fonds staat open voor investeerders vanaf €1.000, waardoor private equity toegankelijker wordt. Er zullen geen opeenvolgende oproepen tot storting worden gedaan, maar de inschrijvingsperiode zal op zijn vroegst eindigen op 31 december 2025 (tenzij verlengd). Het fonds wordt dan gesloten. Het zal daarom niet langer mogelijk zijn om in te stappen. Het fonds heeft een looptijd van 10 jaar vanaf de start, met een mogelijke verlenging van maximaal 2 jaar (bij besluit van de raad van bestuur van het fonds). “Het zal daarom niet mogelijk zijn om tijdens deze periode geld aan dit fonds te onttrekken. Maar er kan na vier of vijf jaar kapitaal worden teruggegeven via uitkeringen. Dit is echter geen garantie,” legt Marc Tavakolian uit. Deze investering is daarom niet liquide. Beleggers kunnen in dit type fonds stappen met kapitaal dat ze pas over ongeveer tien jaar nodig hebben. Dit ELTIF zal geen coupons genereren. De jaarlijkse beheerkosten variëren van 0,8% tot 2,2% per jaar, afhankelijk van de eenheid. Natuurlijk is dit type investering in private equity niet zonder risico. Wanbetalingspercentages gaan vaak gepaard met terugvorderingspercentages. De opbouw van de ELTIF-portefeuille probeert deze potentiële schade echter te beperken. “Een aantal academische studies(1 ) hebben aangetoond dat private equity-beleggingen het op de lange termijn historisch beter hebben gedaan dan beursgenoteerde aandelen ,” voegt Marc Tavakolian toe, hoewel dit niet zonder risico is.

Private equity is inherent een riskantere activaklasse. Dankzij ELTIF’s is dit beleggingsluik nu toegankelijk voor particuliere beleggers. De bedrijven waarin dit type fonds belegt, zijn niet beursgenoteerd en de liquiditeit is niet gegarandeerd. Maar dit risico wordt in principe beloond met een potentieel hogere premie.

(1) Bron: Hamilton Lane Data via Cobalt, Bloomberg (januari 2024)

I.de.L

Author I.de.L

More posts by I.de.L