Skip to main content

Gil Dejonghe, Yarno Vanovenberghe en Niels Oosterbaan van de gelijknamige Oosterbaan Investment Group, een single family office van Zeeuws-Vlaamse herkomst, willen met MK3 Partners bedrijfsleiders van kmo’s in België een interessante successieplanning aanbieden. De drie ondernemers leggen uit wat ze met hun investeringsgroep, met hoofdkantoor te Knokke, precies doen, wat hun sterke punten zijn en hoe ze naar de Belgische markt kijken.

Niels Oosterbaan, Yarno Vanovenberghe, Gil Dejonghe

Waarom mikt u in Vlaanderen op kmo’s?

Vlaanderen is bij uitstek een kmo-landschap, waar een belangrijke rol ligt voor de vele (industriële) familiale bedrijven, met tien tot twintig werknemers werken. Vaak worden ze nog steeds geleid door familiale ondernemers, die het bedrijf hebben uitgebouwd. Wat we merkten is dat deze het gaat om gepassioneerde ondernemers die vertrekken vanuit hun specifieke technische kennis en daar volledig in opgaan. Wat maakt dat ze niet zozeer bezig zijn met na te denken over een mogelijke overdracht van het bedrijf in de toekomst.

Daarnaast merken we ook dat er een grote groep van ondernemers is die van de generatie van de “babyboomers” zijn. Dat zijn mensen die heel hun carrière lang gebouwd hebben aan de hun bedrijven en die nu de jongste jaren geconfronteerd werden met Covid, dure gasprijzen, de lockdown en alle gevolgen van dien waardoor ze stilaan zijn gaan nadenken over hun persoonlijke toekomst alsook die van hun bedrijf. In vele gevallen wordt dan de realiteit pas duidelijk dat er geen overnemer te vinden is binnen de familie en dat er dus een successieplanning worden uitgewerkt, gericht op externe overnemers.

Vaak zijn het bedrijven die reeds decennia lang onder de radar opereren maar toppers zijn in hun sector, hun kennisgebied of hun niche wat ook leidt tot sterke financiële resultaten met EBITDA’s van 1 tot 1,5 miljoen euro en dus kerngezond zijn. Ondanks deze mooie resultaten blijven ze dikwijls niet investeerbaar voor een klassieke private equity speler. De voornaamste reden daarvoor is dat de persoon die je uitkoopt ook de topman of -vrouw is die alles aanstuurt. We zien vaak is er nog geen uitgewerkt middle management opgezet werd, geen vastgelegde structuur bestaat noch een gedegen softwarepakket dat alles centraliseert. De bedrijfsleider is de persoon die alles samenhoudt en dat ook decennia lang doet.

Wat kunt u als meerwaarde brengen?

Wij kunnen bij MK3 Partners een interessant aanbod doen, omdat we geen klassieke private equity speler zijn die bedrijven vol schulden laadt en nadien “uitperst” om maximale returns te behalen. Ons aanbod is juist dat we als ondernemers aan de slag gaan met de bedrijven die we overnemen en als ondernemers aan de slag gaan om ze verder te laten groeien. Dat doen we met erg veel respect en voortbouwend op de, door de familiale ondernemers, reeds gelegde fundamenten en het nalatenschap die we aangereikt krijgen van de overlaters. We zijn daarbij niet niet bang om een laagje stof, dat vaak het gevolg is van 20 tot 30 jaar op eenzelfde en klassieke manier wat weg te werken. Maar we doen dit wel steeds vanuit een gezonde verstandhouding met het team dat we overnemen en met respect voor de manier waarop reeds jarenlang gewerkt werd. Tevens willen we een extra laag toevoegen van professionalisering enerzijds en gezonde commerciële groei anderzijds.

Veel ondernemers komen bij ons terecht via hun adviseurs, en klassiek zien we dat hun accountant het eerste aanspreekpunt is omtrent successie en het overlaten van hun bedrijf. Het eerste traject zit vol emotionele valkuilen, want vaak is de eerste bekommernis van de bedrijfsleider om zijn mensen, die er vaak al decennialang werken, aan boord te houden en zorgvuldig om te gaan met de opgebouwde relaties. Met MK3 Partners hechten we er dus extra veel belang aan om bij alles wat we doen, zowel tijdens het verkoopproces, de negotiatie alsook nadien na de overname, op een empathische manier tewerk te gaan. We zijn allesbehalve “private equity haaien”, zoals investeerders door een groot publiek vaak bekeken worden, en willen nadien nog met de bedrijfsleider en alle betrokken mensen door dezelfde deur kunnen.

Wat zijn uw sterke punten?

MK3 Partners profileert zich daarom dus niet als een klassiek private equity speler. Belangrijk daarbij is dat we ook bewust geen fonds hebben willen opzetten waarin geïnvesteerd wordt en waarbij vooropgestelde returns behaald dienen te worden binnen het vastgelegde timeframe. Dat geeft ons als ondernemer / investeerders veel vrijheid omdat we geen verplichting noch deadlines hebben tot investeren. We doen onze investeringen dossier-per-dossier, met de steun van family offices en welgestelde investeerders. Dat geeft ons de nodige financiële vuurkracht om deals te doen, zonder het opzetten van een gestructureerd fonds, wat gebruikelijk is voor veel PE-spelers.

Daarnaast hebben we glasheldere afspraken met de partijen, vaak zelf ondernemers, die in ons investeren dat het gaat om lange-termijn en geduldig kapitaal. MK3 Partners profileert zich daarmee als een nationale Belgische speler en  beschouwt de bedrijfscultuur en de werkcultuur als belangrijke parameters om een dossier te beoordelen.

We zijn sectoragnostisch, maar kiezen er resoluut voor om enkel in zee te gaan met bedrijfsmodellen en bedrijfsstructuren die we begrijpen. Voorbeelden daarvan zijn: distributie met toegevoegde waarde, maakindustrie en diensten in het algemeen. We gebruiken graag Warren Buffett zijn aanpak om de onze mee te vergelijken: we zijn op zoek naar mooie bedrijven tegen een degelijke prijs. We zijn daarin geen bodemvissers die op zoek gaan naar de laagste prijs en in herstructureringen stappen, maar willen investeren in bedrijven die we begrijpen en waar we op lange termijn waarde kunnen blijven genereren.

Welke reacties heeft u tot nu toe van geïnteresseerden gekregen?

Ondernemers staan erg open voor onze manier van denken en onze werkwijze. De eerste bekommernis is zoals gezegd het bewaren van de tewerkstelling en het respecteren van het familiebedrijf en het opgebouwde nalatenschap van de ondernemer. Als MK3 Partners kunnen we dan ook naast het technische profiel van de mensen in het bedrijf een klankbord zijn op het vlak van ondernemerschap, bedrijfscultuur, digitalisering en dergelijke. Dat wordt geapprecieerd, want het geeft perspectief voor een lange-termijn toekomst en zekerheid voor het bedrijf. Niet onbelangrijk, voorzien we uiteraard ook en de nodige liquiditeit zodat de verkopende familie haar verdere interne successieplanning kan organiseren. Dit is uiteraard ook een pluspunt in de ogen van de in ons geïnteresseerde ondernemers.

Kunt u iets meer vertellen over de eerste overname van MK3 Partners?

Onze eerste overname was het Aalsterse bedrijf Cematec, dat historisch gegroeid is uit de metaalverwerkende industrie tot een toeleverancier van honderden kritieke en complexe mechanica en elektronica componenten. Het bedrijf levert deze af op maat voor grote industriële klanten, waaronder bijvoorbeeld treinbouwers. Het is een sterk engineeringbedrijf dat ook bijkomende diensten als kostenoptimale assemblages doet. Na de overname zijn we alvast begonnen door een nieuwe wind te laten waaien in het bedrijf door het een nieuwe commerciële impuls te geven.

Wat speelt er op PE-vlak in België?

MK3 Partners is recent begonnen met het verkennen van de Belgische private equity markt. Hierdoor is het voor ons nu nog te uitdagend om een compleet overzicht te geven van de ontwikkelingen die we zien. We hebben echter vanaf dag 1 bewust gekozen om ons als investeringsbedrijf te richten op de niche van buy-outs van kmo’s en typisch Belgische familiale bedrijven. We merken dat zowel deze niche als onze werkwijze steeds aantrekkelijker worden binnen de markt. Steeds meer fondsen en investeerders richten hun aandacht op traditionele, vaak kleinere kmo’s, waar een ondernemende benadering eerder vereist is dan een puur financiële. Daarnaast groeit de belangstelling voor gestructureerd investeren in individuele dossiers in plaats van in fondsen.

Hoe volwassen is de Belgische markt?

In de beschreven niche zien we dat België geen koploper is. In Europa, met name in Spanje, Frankrijk en Nederland, zijn er eerder bewegingen geweest met een vergelijkbare focus. Deze landen volgen de Angelsaksische invloeden uit het VK en de VS, waar de zogenaamde “Search Fund Communities” extra aandacht hebben besteed aan kleinere, rendabele kmo’s en de benodigde ondernemende aanpak bij dergelijke investeringen.

Wat zijn de belangrijkste trends die u de voorbije jaren hebt gezien?

De marktomstandigheden van de afgelopen jaren hebben invloed gehad op hoe high net worth individuals (HNWI) en family offices (FO’s) hun investeringen benaderen. De personen met wie we spreken geven aan dat ze meer betrokken willen zijn bij hun investeringen en de voorkeur geven aan een kleiner aantal posities in bedrijven met een sterk verhaal en bewezen track record, in plaats van te diversifiëren in verschillende strategieën (zoals VC en Growth) met uiteenlopende resultaten.

Bij de aanpak waarbij investeerders individuele dossiers van ondernemende managers krijgen, zien we dat investeerders en FO’s op zoek zijn naar een gestructureerde manier om deze investeringen te realiseren. De interesse in investeringsbedrijven zoals MK3 Partners, die beschikken over een goed doordacht playbook en de juiste juridische en fiscale structuren, groeit.

Hoe ziet u de PE-markt in België de komende jaren evolueren?

Binnen het buy-out segment geloven we dat het belang van een degelijke basis, zowel voor de portfolio bedrijven als voor de managers, nog verder in belang zal toenemen. Met een evolutie waarbij een heel aantal FO’s meer belang begint te hechten aan lange-termijn potentiële vrijekasstromen eerder dan aan snelle fix & sell dossiers of buy and build investeringen. Daarbij wordt lange termijn en duurzame waarde creatie enerzijds en het potentieel om structureel dividenden uit te kunnen keren in een buy, build and hold strategie belangrijker dan vandaag aanzien wordt.

We geloven daarbij ook dat ondernemende investeerders en investeringsbedrijven met een focus op buy-in kandidaten en 100% overnames verder zullen kunnen blijven groeien in hun niches en dat deze niches als volwaardige alternatieven aangeboden zullen kunnen worden aan investeerders. Ten slotte geloven we dat de manier waarop investeringsbedrijven worden vergoed, steeds kritischer zal worden bekeken door investeerders.

Wat willen Belgische investeerders?

Uit onze gesprekken blijkt dat de belangrijkste redenen voor investeerders zijn: de mogelijkheid om te investeren in stabiele en bewezen bedrijven met tastbaar groeipotentieel, gezonde schuld- vs. equityratio’s die stabiliteit garanderen, en de mogelijkheid om liquiditeit te genereren vanuit de vrije kasstroom van portfolio bedrijven en de bovenliggende holding (indien van toepassing). Dit biedt investeerders de kans om op verschillende manieren naar liquiditeit te kijken en hun investeringen eventueel door te zetten naar andere LP’s of fondsen. LP’s zijn investeerders in een PE-fonds die beperkte aansprakelijkheid hebben. Ze investeren kapitaal maar zijn niet betrokken bij het dagelijkse beheer van het fonds.

Daarnaast is er, vanuit het perspectief van LP’s, interesse in dossier-per-dossier investeren. Hierdoor kunnen ondernemendere LP’s zich gerichter aansluiten bij projecten en sectoren die aansluiten bij hun eigen ervaringen en achtergrond. Zeker in de niche van buy-outs van kleinere familiebedrijven en kmo’s zien we kansen om alternatieve vergoedingsstructuren voor investeringsbedrijven te verkennen, waarbij de focus kan liggen op vrije kasstroomgeneratie in plaats van de grootte van het opgehaalde fonds.

Welke oplossingen zijn er en welke niet?

Wij geloven dat er binnen de bestaande structuren in België zeker mogelijkheden zijn. Echter, we moeten bereid zijn om flexibiliteit en openheid te tonen ten opzichte van traditionele werkwijzen en gevestigde structuren. Dit geldt zowel voor investeerders als voor investeringsbedrijven. Vanuit een ondernemerschapsperspectief geloven we dat er nog veel potentieel is.

Francis Muyshondt

Author Francis Muyshondt

More posts by Francis Muyshondt