Er zijn te veel factoren die de koersen ondersteunen om naast ons neer te leggen.
Eind mei organiseerde La Financière de l’Echiquier een openbare sessie van haar befaamde webinar Au Cœur Des Marchés. Pierre Puybasset (woordvoerder van het beheerteam) en David Kruk (hoofd van de trading desk) maakten van de gelegenheid gebruik om de gebeurtenissen van de afgelopen twee maanden te bespreken. Ze benadrukten ook de aandachtspunten voor beleggers in de huidige omgeving en gaven aanwijzingen voor het positioneren van portefeuilles in de komende maanden.
Verwachtingen aanpassen
“Allereerst wil ik jullie eraan herinneren dat we twee zeer verschillende maanden hebben gehad sinds ons laatste webinar. April werd gedomineerd door de angst voor stagflatie in de Verenigde Staten na de publicatie van negatieve inflatiecijfers voor de derde maand op rij. Ze deden vrezen dat de Fed te snel de overwinning had uitgeroepen,” zegt David Kruk. Tegen deze achtergrond werden bedrijven die slechte resultaten aankondigden zwaar gestraft.
“In mei kwam het scenario van een zachte landing – gematigde groei met vertragende inflatie – het grootste deel van de maand weer op de voorgrond dankzij de publicatie van statistieken die gunstig waren voor dit scenario”, aldus David Kruk. Eind mei stond ook in het teken van de stellaire resultaten van Nvidia, die opnieuw de verwachtingen van analisten overtroffen en een boost gaven aan het thema kunstmatige intelligentie. “Deze twee scenario’s zullen blijven botsen als boksers in een boksring, terwijl niemand meer gelooft in een scenario van een harde landing”.
De markt heeft zijn verwachtingen voor renteverlagingen door de Fed echter sterk bijgesteld, waarbij één broker zelfs verwacht dat het monetaire beleid tussen nu en eind 2024 niet zal worden versoepeld. Pierre Puybasset herinnert ons eraan dat we altijd op onze hoede moeten zijn voor consensusverwachtingen op dit gebied. “In december was er veel enthousiasme over het rentebeleid van de Fed, waarbij al in maart zes tot zeven renteverlagingen werden verwacht. Sindsdien zijn deze verwachtingen voortdurend naar beneden bijgesteld. Ondanks deze situatie waren de beursprestaties over het algemeen positief, waarbij bedrijven goed konden manoeuvreren in deze omgeving”.
Comeback Europa
David Kruk wijst ook op een groeiende divergentie tussen Europa en de Verenigde Staten. “De situatie lijkt duidelijker op het oude continent, met de terugkeer van positieve groei na vijf kwartalen van stagflatie, en een verlaging van de ECB-rente die door de markten wordt verwacht. Na 12 maanden van uitstroom komen internationale beleggingsfondsen terug met veel beter dan verwachte resultaten, en analisten hebben hun verwachtingen aanzienlijk verhoogd”.
“Op dit moment zijn de grote makelaars ook optimistischer over Europa en wij delen deze mening. Fundamenteel gezien creëert versoepelend beleid rijkdom op de markten”. En hij wijst erop dat aandeleninkoopprogramma’s ook hebben geholpen om de aandelenkoersen van Europese bedrijven te stuwen, net als de betere economische cijfers uit China.
Ondersteunde flows
Vooruitkijkend naar de komende maanden wijst David Kruk erop dat de PCE-index eind mei in lijn met de verwachtingen uitkwam, wat een gunstig vooruitzicht biedt voor de marktverwachtingen in de komende weken. “Dit is een belangrijke indicator die door de Fed op de voet wordt gevolgd. De publicatie van een cijfer dat overeenkomt met de verwachtingen zal de markten de komende weken kalmeren”.
Hij wijst er ook op dat een van de laatste grote pessimisten (Mike Wilson van Morgan Stanley) onlangs het roer heeft omgegooid en nu veel optimistischer is. “Tot slot is het seizoenseffect de komende maanden meestal gunstig, vooral in jaren met presidentsverkiezingen, wanneer de S&P-index in 75% van de gevallen stijgt in de periode juni-juli-augustus.
“Zelfs als je denkt dat de markten kunnen dalen door de hoge inflatie, zouden de geldstromen de komende maanden breed ondersteunend moeten blijven”. David Kruk wijst op de bedragen die zijn verzameld in geldmarktfondsen en de historisch hoge stroom dividenden die zal worden uitbetaald. “De stijging van de markten heeft geleid tot een aanzienlijk vermogenseffect onder Amerikaanse particulieren. Tegelijkertijd daalde het aantal beursgenoteerde bedrijven, waardoor er een onevenwicht ontstond tussen vraag en aanbod van aandelen. Dit leidt tot instromen zodra een correctie vorm lijkt te krijgen”.
Fundamenteel aantrekkelijk
“Europese bedrijven hebben zich gerealiseerd dat het terugkopen van aandelen een geschikte manier is om overtollige liquide middelen te gebruiken, aandelen terug te kopen tegen een aantrekkelijke waardering en zo de winstgroei te ondersteunen”, zegt Pierre Puybasset. “Het is de beste overname die een bedrijf kan doen, omdat er geen operationeel risico is bij het integreren van nieuwe activiteiten. Deze trend zal zich voortzetten in de Verenigde Staten en zal zich waarschijnlijk versterken in Europa”.
Pierre Puybasset benadrukt dat het ook belangrijk is om de financiële markten op lange termijn te benaderen, waarbij vooral small- en mid-caps nog steeds aanzienlijke kansen bieden. “We zeggen dit nu al een paar maanden en we geloven er nog steeds heilig in. Dit segment van de markt blijft tegen een zeer lage prijs en we beginnen een toenemend aantal overnames te zien, wat zal bijdragen aan gunstige vooruitzichten voor dit segment van de markt”.
Disclaimer: De informatie, gegevens en meningen van LFDE worden uitsluitend verstrekt voor informatieve doeleinden en vormen geen aanbod om een effect te kopen of verkopen, beleggingsadvies of financiële analyse. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.