Thomas Planell, Beheerder – Analist DNCA Investments.
In theorie is het schoolboek van de belegger duidelijk. Europese aandelen (voor 37% bestaande uit industriële waarden en discretionaire consumptiegoederen) doen het beter wanneer de dollar en de PMI’s samen stijgen (reflatiescenario). De Amerikaanse markten (40% technologiewaarden!) krijgen hun revanche wanneer de economische groei stokt en de dalende rentevoeten de eindwaarde van de geactualiseerde cashflowmodellen een boost geven.
Maar de praktische handleiding is vager en de leessleutels zijn vaak geschreven in onzichtbare inkt. Sinds begin dit jaar weten de Europese markten hun macro-economische obstakels verrassend goed te overwinnen. De industriële indicatoren wijzen op een groeivertraging, maar dit wordt niet weerspiegeld in de dalende inflatiecijfers… Evenmin profiteren de olieprijzen van de agressieve retoriek van Saudi-Arabië of van het aangekondigde topoverleg van de OPEC dat dit weekend in een gespannen sfeer verliep.
Om de grote winnaars van de afgelopen weken te vinden, moesten we de kostbare geheimen onder deze onzichtbare inkt onthullen in het licht van de vlam van kunstmatige intelligentie. AI, het prometheïsche vuur waarvan bijna wordt aangenomen dat het de weg zal tonen naar een brain-computerinterface (die binnenkort zal worden gedeponeerd onder het merk Neuralink) en dat vooral de hoop biedt op een oneindige verkoopgroei in een vertragende wereld …
De S&P500, die bijna 10% boven zijn slotkoers van 2022 staat, loopt zijn achterstand op Europese aandelen in en wordt getrokken door de club van de 7 technologiewaarden (Apple, Google, Microsoft, Amazon, Nvidia, Meta en Tesla) waaraan hij 80% van zijn prestatie te danken heeft!
Vorige week werd volgens Bank of America 9 miljard dollar belegd in technologiewaarden, wat meer dan de helft vertegenwoordigde van de sterkste aandelenarbitrage (14 miljard dollar) sinds februari 2023.
In tegenstelling tot het schitterende en beloftevolle toekomstbeeld van high performance computing, werd de Europese mijnbouwsector (-15% sinds begin dit jaar) afgeslacht.
Het heterogene Chinese herstel komt de bouw en de residentiële sector niet ten goede.
Door de voorraadvermindering van de staalbedrijven evolueren de industriële metalen (koper: -23% sinds de hoogste niveaus van 2022, ijzererts: -33%) in de richting van hun zeer theoretische “fundamentele waarderingsdrempel” …
De in 2022 ingezette inkrimping van de wereldwijde geldmassa laste begin dit jaar een pauze in (de verklaring voor de opvering van de markten die er het meest gevoelig voor zijn). Dit kwam deels door de injectie van noodliquiditeiten als reactie op de SVB-crisis… En door de impuls van een Bank of Japan die zichzelf isoleert.
Aan de andere kant van het spectrum vinden we de club van 6 centrale banken (Fed, ECB, BoE, BoC, RBNZ, RBA) die gedurende nog meer dan een kwartaal 100 miljard dollar per maand zullen onttrekken aan de wereldwijde liquiditeitspool.
De beleggers zijn er nu voor 70% van overtuigd dat de FED haar rentevoeten ongewijzigd zal laten tijdens haar volgende afspraak met de markten en ze zijn gerustgesteld wat het schuldplafond betreft. Daardoor zien ze af van hun goudaankopen, waardoor deze hedge tegen de chaos haar eerste uitstroom in 6 weken ondergaat. Die beleggers mogen echter niet vergeten dat de pauze die de FED zou kunnen inlassen in haar programma van renteverhogingen niet noodzakelijk het einde zal betekenen van de quantitative tightening op wereldschaal. Over het effect dat een netto inkrimping van de liquiditeit heeft op de financiële voorwaarden, de rentevoeten en de risicoactiva, is ook het schoolboek zeer duidelijk…