Skip to main content

Commentaar van Nicolas Heusicom, Investment Specialist bij Puilaetco

De belastingsaga

De afgelopen twee weken was er sprake van een grotere volatiliteit op de aandelenmarkten, eerst door de onzekerheden rond de lancering van het Chinese AI-model DeepSeek, en meer recent door de beslissingen (en tegenbeslissingen) van de regering Trump over invoerheffingen.

De eerste bearish reactie op de markten (en bullish reactie op de Amerikaanse dollar) aan het begin van de week volgde op de aankondiging van 25% tarieven op import uit Mexico en Canada. De markten herstelden zich echter snel nadat de Amerikaanse president besloot de twee landen een maand de tijd te geven om de tarieven in te voeren in ruil voor concessies op het gebied van grenscontroles.

De maatregelen tegen China, die op dit moment minder agressief zijn dan verkondigd tijdens de campagne van Trump, zijn nu geïmplementeerd. China is het doelwit van 10% douanerechten en heeft direct gereageerd door belastingen van 10 tot 15% op verschillende goederen (met name energie) aan te kondigen, exportcontroles op bepaalde metalen in te voeren en een onderzoek in te stellen naar de activiteiten van Google. We zullen de toekomstige gesprekken tussen president Trump en president Xi Jinping, die naar verwachting tussen nu en het einde van deze week zullen plaatsvinden, natuurlijk nauwlettend in de gaten houden.

AI: democratisering in zicht?

Wat kunstmatige intelligentie betreft: hoewel er nog steeds onbeantwoorde vragen zijn over hoe DeepSeek zulke overtuigende resultaten kon behalen, vinden we deze race belangrijk vanwege de de potentiële impact op de economie en de markten. 

De recente ontwikkeling van AI-modellen heeft inderdaad geleid tot inflatie door de toegenomen vraag naar nieuwe chips, datacenters en stroomvoorzieningen.

De nieuwe modellen laten echter zien dat de toepassing van AI betaalbaarder kan worden en daarmee de democratisering van AI kan verbeteren, waardoor de weg wordt vrijgemaakt om AI nog breder en in meer sectoren toe te passen – iets wat op de lange termijn eerder deflatoir is.

De komst van DeepSeek kan deze deflatoire fase zelfs hebben versneld. Meer concurrentie zal leveranciers van bestaande modellen waarschijnlijk dwingen om hun prijzen te verlagen, een stap die OpenAI al heeft gezet.

Deze kostenverlaging voor gebruikers zou een deel van de inflatoire tegenwind voor de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) kunnen wegnemen. Het zou ook kunnen helpen om toekomstige inflatoire druk te compenseren die het gevolg is van belastingverlagingen of tariefverhogingen in de VS. Voorlopig denken we dat de volatiliteit in AI-gerelateerde aandelen en aandelenindices op de korte termijn zal aanhouden. 

EFI

Author EFI

More posts by EFI