De handelsoorlog vergroot de onzekerheid en de systeemrisico’s op de financiële markten. De weging van aandelen is verlaagd naar neutraal, ten gunste van goud. De verbetering van de economische basisgegevens geeft ons de voorkeur aan Europese aandelen.
In zijn recente update over de economische en financiële vooruitzichten heeft Philipp E. Bärtschi (foto) (Chief Investment Officer bij J. Safra Sarasin) de aandacht op de divergentie die zich begint af te tekenen in de vooruitzichten voor de grote economieën. In de VS merkt hij op dat de economische cijfers de afgelopen weken zijn verslechterd, vooral op het gebied van nieuwe orders in de verwerkende industrie, arbeidsmarktgegevens en de inkoopmanagersindex voor de dienstensector.

“Hoewel we vanaf een vrij hoog niveau zijn begonnen, lijken deze cijfers te wijzen op een verslechtering van de Amerikaanse economie. En het begin van de door Donald Trump georkestreerde handelsoorlog vergroot het risico dat de productiesector al een piek heeft bereikt”. Het wijst ook op de verslechtering van het vertrouwen van huishoudens in een omgeving die wordt gekenmerkt door een aanhoudend hoge inflatie. “Verdere negatieve verrassingen kunnen de vrees voor een diepere vertraging aanwakkeren”.
Voorkeur voor Europa
Daarentegen vertoont de economische situatie in Europa meer bemoedigende tekenen, die wijzen op een gematigd herstel in de komende kwartalen. “Het beleggerssentiment en het vertrouwen van huishoudens zijn verbeterd, terwijl de recente Duitse verkiezingen het bedrijfsklimaat zouden moeten verbeteren. De uitgaven in de defensiesector zullen naar verwachting sterk stijgen, wat een impuls zal geven aan de productiesector”. En in China lijkt de trend ook te verbeteren, met een versnelling van de kredietverlening en een stabilisatie van de vastgoedsector.
Tegen deze achtergrond merkt Philipp Bärtschi op dat de aandelenmarkten rekening beginnen te houden met de impact van de tarieven van de Trump-administratie op de winstmarges, waarbij de marktreactie afzwakte na de bekendmaking van over het algemeen solide winsten voor het vierde kwartaal van 2024. Hij wijst er echter op dat de Magnificent Seven (Amazon, NVidia, Alphabet, Tesla, Apple, Microsoft en Meta) zijn verzwakt door de aankondigingen over het door DeepSeek ontwikkelde model, dat de ambities van China op het gebied van artificiële intelligentie benadrukte.
Hij is daarom van mening dat Europese aandelen voorlopig de voorkeur moeten blijven houden boven Amerikaanse aandelen, nu het fiscale beleid waarschijnlijk een positieve invloed zal hebben op de winstvooruitzichten in de komende kwartalen. “Wij geven de voorkeur aan defensieve aandelen boven cyclische aandelen en waardeaandelen boven groeiaandelen, met een positionering die de voorkeur geeft aan de Zwitserse markt, die relatief ongevoelig zou moeten zijn voor de risico’s van de handelsoorlog.
Bedrijfsobligaties
Op de vastrentende markten is het risico nu duidelijk gericht op de inflatie, die hoger zou kunnen blijven dan verwacht, nu het aantal verwachte verlagingen van de Amerikaanse basisrente sinds het begin van het jaar sterk is gedaald. “Hoewel de laatste economische cijfers de vrees voor een renteverhoging hebben weggenomen, vormen de aanhoudende inflatie en de aangekondigde tarieven grote obstakels voor een verdere versoepeling van het Amerikaanse monetaire beleid. En Philipp Bärtschi wijst erop dat er een zeer sterke vertraging van de economie nodig is voordat de Federal Reserve haar beleid versoepelt.
Op Europees niveau denkt hij echter dat verdere renteverlagingen in de komende maanden waarschijnlijk zijn en de obligatiekoersen zullen ondersteunen. Hij is vooral dol op obligaties met een middellange looptijd, waarvan de rendementen stijgingen in de langetermijnrente zouden moeten kunnen opvangen. “Wij blijven neutraal voor bedrijfsobligaties, met een voorkeur voor high yield boven investment grade obligaties van de hoogste kwaliteit.”
Diversificatie in goud
“Sinds Donald Trump de handelsoorlog begon, hebben we onze aandelenweging verlaagd naar neutraal en we hebben deze positionering gehandhaafd. Tegelijkertijd blijven we onderwogen in de obligatiemarkt en overwogen we cash en alternatieve activaklassen (catastrofeobligaties, grondstoffen). Een activaklasse waar Philipp Bärtschi momenteel de voorkeur aan geeft is goud, vooral gezien de toename van geopolitieke en systeemrisico’s. “Tegelijkertijd zou dit actief moeten blijven profiteren van de sterke vraag van centrale banken.”