Skip to main content

Pierre Pincemaille, Algemeen Secretaris van Gestion DNCA Investments.

2 oktober 2024 was een mijlpaal voor de durfkapitaalsector. Op die datum haalde het bedrijf van Sam Altman, Open AI, de maker van de beruchte chatbot ChatGPT, 6,6 miljard dollar op bij zijn laatste kapitaalronde. Daaraan namen de usual suspects zoals Nvidia, Microsoft en Softbank deel, maar ook financiers zoals Fidelity. Deze laatste liquiditeitsgebeurtenis waardeert het bedrijf op 157 miljard USD, een kapitalisatie die dicht aanleunt bij die van Goldman Sachs op het moment van de operatie … ondanks een verliesprognose van 5 miljard USD dit jaar. Bij het neertellen van zo’n bedrag hadden deze beleggers ongetwijfeld de duizelingwekkende acceptatie van generatieve artificiële intelligentie in gedachten: ​ 39,4% van de Amerikanen tussen 18 en 64 jaar volgens de Federal Reserve van Saint Louis.

Tezelfdertijd stellen specialisten in de sector zich vragen bij de gunstige effecten op middellange termijn van generatieve artificiële intelligentie, zoals dat het geval is bij elke belangrijke technologische doorbraak. De bank Goldman Sachs (weer zij) vraagt zich bij monde van haar directeur aandelenonderzoek af: “welk probleem van duizend miljard dollar zal AI oplossen?” De analisten van UBS van hun kant gaan ervan uit dat het vanaf 2028 een positieve impact van 100 bp zal hebben op de Amerikaanse productiviteit. De toekomst zal uitwijzen wie het goed ingeschat heeft, maar aan de hand van een statistiek kunnen we de kracht van het huidige fenomeen illustreren: Nvidia, dat nu de grootste kapitalisatie ter wereld vertegenwoordigt dankzij zijn grafische kaarten (Graphics Processing Unit), publiceerde in Q3 2024 een resultaat dat hoger was dan zijn omzet in Q3 2023!

In afwachting van eventuele economische gevolgen zijn alle waarnemers het eens over één fenomeen: de exponentiële groei van het energieverbruik van de digitale reuzen die betrokken zijn bij deze revolutie. Om het groeiende gebruik van generatieve AI te ondersteunen, bouwen Microsoft en andere zoals Google nieuwe datacenters die almaar vraatzuchtiger worden. Volgens het Internationaal Energieagentschap zal de vraag naar elektriciteit van deze datacenters gewoonweg verdubbelen tussen 2022 (460 TWh, of bijna 2% van de totale wereldwijde vraag naar elektriciteit) en 2026.

Door deze massale ontwikkelingsplannen hebben de hyperscalers zich op kernenergie gestort: ​ Microsoft, Google, Amazon en Oracle kondigden beurtelings de ondertekening van contracten en participaties in bedrijven uit de sector aan. Een teken des tijds is dat de kerncentrale van Three Mile Island, die in 2019 om economische redenen door Constellation Energy werd gesloten, opnieuw opgestart zal worden dankzij een financiering van 1,6 miljard dollar door Microsoft. Deze bron van elektriciteit biedt een dubbel voordeel voor deze gigantische verbruikers: geen onderbrekingen (een centrale werkt gemiddeld 90% van de tijd) en geen CO2-uitstoot. Een niet te verwaarlozen element als men weet dat een bedrijf zoals Microsoft zijn koolstofuitstoot met 30% zag toenemen in de periode 2020-2023.

Deze mega trend is in de ogen van beleggers niet onopgemerkt gebleven. Constellation Energy en Talen Energy zijn dit jaar met respectievelijk 100% en 210% gestegen. NuScale Power (ontwikkelaar van kleine modulaire reactoren) doet het nog beter met een stijging van maar liefst 600 procent. De spelers die stroomafwaarts in deze waardeketen zitten, zijn minder in trek omdat ze tot de ‘oude economie’ behoren, maar ze zouden ook moeten profiteren van hogere infrastructuuruitgaven. Kabelbedrijven profiteren bijvoorbeeld van recordorderboekjes van 35 miljard euro in totaal. Een ander voorbeeld: de divisies van bedrijven die producten voor energie-efficiëntie maken en datacenters als afzetmarkt hebben, verwachten de komende jaren een omzetgroei van meer dan 10%. Het hefboomeffect op de vaste kosten doet de rest …

Net als de verkopers van houwelen en schoppen tijdens de goudkoorts van de negentiende eeuw zijn deze bedrijven, de enablers in de Angelsaksische terminologie, de discrete maar noodzakelijke (en dus winstgevende) spelers in de technologische revolutie die voor onze ogen plaatsvindt. Laten we hopen dat AI-toepassingen (klimaatvoorspelling, netwerkbeheer …) een probleem van duizend miljard dollar kunnen oplossen zonder een spanningsfactor te zijn in het evenwicht tussen vraag en aanbod van elektriciteit.

EFI

Author EFI

More posts by EFI