Skip to main content

Grondstoffen verhandelen is nooit eenvoudig geweest. De prijzen zijn immers afhankelijk van onvoorspelbare economische cycli, de productiecapaciteit van boorders, telers en mijnbouwers en de vlotte doorstroming van opslag en transport. Hun specifieke rendementsdrivers vragen om een zorgvuldige allocatie. Maar ze kunnen potentiële voordelen bieden, zegt Benoît Harger, Commodity Portfolio Manager bij private bank J. Safra Sarasin.

Beleggen in grondstoffen wordt steeds complexer. Politieke en technologische onzekerheden, zoals nieuwe batterijtechnologieën of veranderende overheidssubsidies, maken de uitdagingen nog groter. Inflatie, weersomstandigheden, politieke onrust en marktgeruchten kunnen ook plotselinge prijsschommelingen veroorzaken.

Strategieën die zich richten op grondstoffen die gekoppeld zijn aan langetermijntrends, zoals de energietransitie of groei in opkomende markten, zijn belangrijk om deze uitdagingen aan te gaan. Verwacht wordt dat de energietransitie, samen met de toenemende invloed van opkomende economieën, de grondstoffenprijzen zal opdrijven. Ze kunnen de aanzet geven tot een nieuwe supercyclus in het komende decennium.

Blootstellingen zo breed mogelijk spreiden

Beleggers die overwegen om grondstoffen toe te voegen aan hun beleggingsmix, doen er goed aan om hun posities zo breed mogelijk te spreiden over alle dimensies van het grondstoffenuniversum, inclusief grondstoffen die buiten de benchmark vallen om kansen te grijpen die onder de radar vliegen.

Maar gezien de aard van grondstoffenmarkten – die bestaan uit een reeks pieken, terugkeer naar het gemiddelde en rotaties tussen grondstoffengroepen – moeten beleggers ook rekening houden met de hoge volatiliteit en de bijbehorende risico’s die gepaard gaan met prijsrotaties van grondstoffen.

Bij Bank J. Safra Sarasin gebruiken we een op regels gebaseerd selectie- en allocatieproces om een breed gediversifieerde blootstelling te bieden aan de drie belangrijkste grondstoffensectoren, zoals energie, metalen en landbouw. Met deze aanpak kan het portefeuillebeheer de beleggingen in de loop van de tijd aanpassen naarmate de economie en liquiditeit in elke grondstof verschuift.

Hoewel ons beleggingsproces voornamelijk modelgedreven is en gebaseerd op uitgebreid academisch onderzoek, kunnen portefeuillebeheerders extra waarde toevoegen met de discretionaire, actieve curvepositionering.

Belangrijke overwegingen bij het beleggen in grondstoffen

Structurele factoren zoals opslagkosten, voorraadniveaus en hedgingkeuzes van consumenten of producenten beïnvloeden de vorm van de termijncurve voor grondstoffen. Veel bedrijven zijn verplicht om zich in te dekken in specifieke tijdsbestekken, wat kan leiden tot mismatches in vraag en aanbod voor futurescontracten op korte of lange termijn. Deze mismatches creëren waarneembare patronen in de termijncurve.

Schommelingen in productie, vraag en voorraadniveaus beïnvloeden de markt ook. Hierdoor ontstaat een onevenwicht in vraag en aanbod voor seizoenscontracten. Bijvoorbeeld, nieuwe gewassen versus oude gewassen in de landbouw, of zomer versus winter in energiemarkten kunnen seizoensgebonden verschuivingen in de termijncurve veroorzaken. Dit kan ertoe leiden dat bepaalde contractmaanden met een premie of korting worden verhandeld. Deze factoren zijn belangrijk om in overweging te nemen bij het doorrollen van futurescontracten.

Fundamentele onzekerheden

Omdat het aanbod van grondstoffen in bepaalde markten sterk geconcentreerd kan zijn per regio of sterk afhankelijk kan zijn van specifieke omstandigheden, worden de belangrijkste fundamentele onzekerheden pas op bepaalde momenten in het jaar duidelijk.

Fundamentele factoren geven vorm aan de termijnstructuur voor grondstoffenfutures doordat marktdeelnemers vraag en aanbod beoordelen op basis van gegevens van regelgevers, analisten en andere bronnen. Deze factoren kunnen de structurele en seizoensgebonden krachten in de markt versterken of compenseren.

Afhankelijk van de mate van onzekerheid en de informatiestroom kan dit leiden tot aanzienlijke prijsverschillen tussen de verschillende leveringsmaanden van de grondstoffenfuturescontracten op een bepaald moment van het jaar. Beleggers kunnen deze bronnen van rendement alleen gebruiken als de fundamenten duidelijk zijn.

Wij geloven dat een brede benadering van grondstoffen, in combinatie met een actief beheer van de curvepositionering, beleggers de meeste diversificatiewaarde biedt, evenals de middelen om te navigeren door de ups en downs van het financiële landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoewel ze potentiële voordelen bieden, vereisen hun specifieke prestatiedrivers een zorgvuldige allocatie.

EFI

Author EFI

More posts by EFI