Mandarine Gestion biedt een aantrekkelijke strategie om blootstelling te krijgen aan het herstelpotentieel van Europese small caps.
Mandarine Europe Microcap is een fonds dat gespecialiseerd is in Europese microcaps, met een rendement op jaarbasis van bijna 9% over de afgelopen tien jaar, waardoor het een vijfsterrenrating van Morningstar heeft gekregen voor deze looptijd. Augustin Lecoq (fondsbeheerder) trad in 2016 in dienst bij Mandarine Gestion en is sinds 2019 de hoofdbeheerder.
Ruim universum
“We richten ons op bedrijven met marktkapitalisaties die over het algemeen lager zijn dan €500 miljoen. Het is een zeer uitgebreid universum met meer dan 5.000 beursgenoteerde bedrijven in Europa”. Hij wijst erop dat deze wereld wordt gekenmerkt door een hoge mate van innovatie, ondersteund door een sterke referentieaandeelhoudersbasis (vaak familiebedrijven), wat betekent dat de belangen van het management echt zijn afgestemd op die van de aandeelhouders.
“Dit is een groep bedrijven met een bijzonder aantrekkelijk risico-rendementsprofiel. De winstgroei is in het verleden groter geweest dan die van de grote aandelen. Vanuit de beurs gezien zijn deze bedrijven ook minder gecorreleerd met de grote indices en bieden daarom een aantrekkelijk diversificatiepotentieel in vergelijking met indices die gedomineerd worden door grote technologieaandelen”.
Augustin Lecoq is ook van mening dat dit universum een ideaal speelterrein is voor actieve beheerders, omdat het wordt gekenmerkt door veel marktinefficiënties. “Omdat deze bedrijven erg klein zijn, worden ze over het algemeen niet goed gevolgd door financiële analisten, wat betekent dat ze pareltjes kunnen vinden die onder hun radar doorglippen”.
Specifieke risico’s
Beleggen in heel kleine bedrijven brengt echter specifieke risico’s met zich mee, die vooral te maken hebben met hun sterke afhankelijkheid van een bepaald product of een bepaalde activiteit, en de vaak lagere liquiditeit van hun aandelen in vergelijking met die van mid- en large-caps. Om dit incidentele en (vaak) onvoorspelbare risico tegen te gaan, is de portefeuille die wordt beheerd door Augustin Lecoq sterk gediversifieerd over 160 tot 200 individuele lijnen met een dagelijkse liquiditeit van ten minste € 100.000, met een lage sectorale en geografische bias ten opzichte van de benchmarkindex. Als vuistregel is het gewicht van een individuele lijn altijd minder dan 1% van het beheerde vermogen.
“Dit beperkt de impact van slecht nieuws op de prestaties van de portefeuille,” zegt Augustin Lecoq. “We beheren ook actief onze overtuigingen en als onderdeel daarvan gaan we op zoek naar de beste ideeën in elke sector en in elk land, waarbij we een gemengde benadering gebruiken tussen kwantitatieve en fundamentele analyse om bedrijven te vinden die een goed groeiniveau bieden tegen een aanvaardbare prijs”.
Achterblijvende prestaties
De sinds 2021 door centrale bankiers georkestreerde stijging van de rentetarieven heeft echter een aanzienlijke impact gehad op de prestaties van microkapitalisaties, vooral die welke hadden geprofiteerd van de lage rendementen om schulden aan te gaan tegen zeer gunstige voorwaarden. De verslechtering van het economische klimaat heeft ook de taak bemoeilijkt van deze groepen, die over het algemeen in direct contact staan met de pols van de reële economie. Tot slot stroomde er doorgaans meer geld van beleggers naar grote Amerikaanse technologiebedrijven.
Mandarine Europe Microcap daalde in 2022 met 24%, en hoewel de prestaties de afgelopen twee jaar positief waren, is de intrinsieke waarde nog lang niet terug op het niveau van eind 2021. Augustin Lecoq is echter van mening dat de situatie nu grotendeels onder controle is en dat de meeste groepen zich aan deze omgeving hebben aangepast om hun operationele tekort te verminderen. “Bovendien zijn de waarderingen van small-caps nu terug op een historisch laag niveau, dicht bij het niveau dat werd bereikt tijdens de grote financiële crisis van 2008”.
Hoewel de markten deze kans nog niet volledig onderkennen, wijst hij erop dat de fusies en overnames in deze activaklasse al zijn aangetrokken, vanwege de aantrekkelijke waardering van bedrijven waarvan de winstgroei vaak aanhoudt. Wat betreft de vraag of dit het juiste moment is om in deze activaklasse te stappen, wijst hij erop dat “market timing bij microcaps altijd een moeilijke oefening is. Volgens hem is de beste manier om te beleggen in de aandelenmarkt om progressief te beleggen, via regelmatig beleggen.
Intact potentieel
Talloze academische studies hebben aangetoond dat small- en mid-caps het op de lange termijn beter doen op de aandelenmarkt. De belangrijkste factor achter deze prestatie is de snellere groei van hun resultaten. In de komende maanden zal de beleidsrente van de Europese Centrale Bank blijven dalen, waardoor de druk op deze activaklasse als geheel zal afnemen.
“Wij geloven dat microcaps nog steeds het potentieel hebben om beter te presteren dan de rest van de markt, zoals ze in het verleden hebben laten zien”, voegt Augustin Lecoq toe. “Ons actieve beheer stelt ons in staat om aantrekkelijke bedrijven te ondersteunen in een reeks groeisectoren, met name in de energietransitie, via spelers die actief zijn op het gebied van isolatie, mobiliteit, digitalisering en hernieuwbare energie”.