Skip to main content

Na een verrassende eerste helft op de financiële markten meent Christopher Govaerts (Nagelmackers) dat risicovolle activa de voorkeur moeten krijgen in de tweede helft van het jaar.

De eerste helft van 2024 was verrassend voor Christopher Govaerts (Chief Strategist bij Nagelmackers), met economieën die veel beter presteerden dan verwacht. “De inflatie in de Verenigde Staten is niet zo snel afgekoeld als verwacht, terwijl de economische activiteit op een hoog niveau blijft. Als gevolg daarvan zijn de zeer optimistische verwachtingen van de markt over renteverlagingen in de Verenigde Staten (zes tot zeven verwacht tegen het einde van 2023) niet uitgekomen”.

Somber voor obligaties

Vergeleken met de prestatieverwachtingen van zes maanden geleden waren de aandelenmarkten de positieve verrassing. Afgezien van een tijdelijke dip in april, zetten ze hun opwaartse trend voort vanaf eind 2023, met winstseizoenen die de trend ondersteunen ondanks hoge verwachtingen, en een technologiesector geleid door NVidia die bij de sterkste stijgers blijft. “De macro-economie is ook ondersteunend geweest, met de Amerikaanse economie die nog steeds wacht om te landen, terwijl de Europese economie eerder sterker wordt”.

Aan het hoofd van de Federal Reserve werd Jerome Powell gedwongen om het vooruitzicht van een versoepeling van de beleidsrente voortdurend voor zich uit te schuiven. “Vandaag hebben we het nog steeds over 1 tot 2 renteverlagingen in de Verenigde Staten voor heel 2024”, voegt Christopher Govaerts eraan toe. ”De rente hoog houden leidde tot veel minder goede prestaties van de obligatiebeleggingscategorieën, waarbij alleen bedrijfsobligaties het hoofd boven water konden houden.

Deze prestatie was des te teleurstellender omdat de obligatiemarkten in december 2023 waren opgeveerd door euforie over het vooruitzicht van verminderde monetaire stimulering. “Als gevolg daarvan werd het rendement dat in het vierde kwartaal van 2023 werd behaald, grotendeels tenietgedaan in de eerste helft van 2024. Hoewel de strijd tegen de inflatie is gewonnen, is een terugkeer naar de Fed-doelstelling van 2% duidelijk nog ver weg.

Verwachtingen aandelenmarkt

Tegen deze achtergrond benadrukt Christopher Govaerts dat hij zijn verwachtingen voor de beursprestaties voor de rest van het jaar heeft verhoogd. “We zijn nog steeds overwogen in de Verenigde Staten, neutraal in Japan en onderwogen in Europa en de opkomende markten. Amerikaanse aandelen zullen blijven profiteren van een gunstig economisch klimaat”. Hij blijft positief over de vooruitzichten voor de technologiesector en gelooft dat het segment zich momenteel in een zeepbel bevindt. “Als de Nasdaq de komende maanden echter sterk blijft stijgen, kan het risico duidelijk worden”.

Voor de obligatiemarkten voorspelt hij nu een stabielere trend voor de rest van 2024, nu de monetaire versoepeling al is begonnen in Europa en waarschijnlijk snel zal plaatsvinden in de Verenigde Staten. Christopher Govaerts denkt echter dat de volgende renteverlaging door de ECB nog wel even op zich kan laten wachten en sterk zal afhangen van de gegevens (met name over de looninflatie) die de komende maanden worden gepubliceerd.

“Dit klimaat zou over het algemeen gunstiger moeten zijn voor obligatiebeleggingen, met een voorkeur voor investment-grade bedrijfsobligaties. Anderzijds is hij van mening dat we nu voorzichtig moeten zijn met high yield, omdat de spreads niet langer voldoende opbrengen voor het genomen risico”. Ten slotte zou het feit dat de beleidsrente in de VS op een hoog niveau wordt gehouden, de dollar in staat moeten stellen om stabiel te blijven ten opzichte van de euro, in een bandbreedte tussen $1,04 en $1,1.

Onzekerheid verkiezingen

De komende maanden en weken zullen ook in het teken staan van verkiezingsonzekerheid in Frankrijk en de Verenigde Staten. Christopher Govaerts is gerustgesteld over de Franse verkiezingen. “We moeten de zaken wel in perspectief plaatsen. In de recente geschiedenis zorgden de Italiaanse verkiezingen van 2022 ook voor veel nervositeit, die snel verdween toen Giorgia Meloni daadwerkelijk aan de macht moest komen en haar politieke retoriek op zijn kop moest worden gezet in het licht van de realiteit”.

In de Verenigde Staten zou de verkiezingscampagne kunnen leiden tot vlagen van volatiliteit op de financiële markten. “Het is aangewezen om cash achter de hand te houden om te profiteren van eventuele correcties tijdens de zomer. Zodra de verkiezingen van 5 november achter de rug zijn, is het zelfs mogelijk om te anticiperen op een nieuwe rally aan het einde van het jaar, zodra de situatie duidelijker is geworden”.

Frédéric Lejoint

Author Frédéric Lejoint

More posts by Frédéric Lejoint