Door Nicolas Thomas
Principal Thematics – Private Equity
Pictet Alternative Advisors
Ondanks het feit dat er in de afgelopen 20 jaar CHF 175 miljard is opgehaald, blijft co-investering een relatief onbekend segment van private equity, waarbij fondsen in deze sector investeerders de mogelijkheid bieden om direct, samen, te investeren in specifieke transacties.
De strategie is daarom noodzakelijkerwijs bottom-up en opportunistisch en biedt directe blootstelling aan bedrijven. Om risico’s te beperken, is het zinvol om criteria op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG) te integreren in het due diligence-proces.
Maar hoe, aangezien gestandaardiseerde ESG-gegevens toegankelijker zijn op beursgenoteerde markten dan in private equity? En welke informatie moet worden geanalyseerd?
Door gebruik te maken van een innovatief model gebaseerd op het concept van planetaire limieten (een universeel toegankelijk referentiekader ontwikkeld door het Stockholm Resilience Centre, dat de negen milieudimensies identificeert die essentieel zijn voor het behoud van het biofysische evenwicht van de planeet), kunnen beleggers deze kansen op een globalere en concretere manier beoordelen dan door elke ESG-rating afzonderlijk te analyseren. Dit type aanpak stelt hen niet alleen in staat om bedrijven met een negatieve impact effectiever te identificeren, maar ook om milieukwesties te identificeren waarover een dialoog met het management van het bedrijf kan worden gevoerd.
Deze benchmark, die we al enkele jaren gebruiken voor onze beleggingen op beursgenoteerde markten, wordt nu gebruikt om een exclusief model te ontwikkelen voor de niet-beursgenoteerde markt. Hoewel het moeilijker is om bedrijven in kaart te brengen waarvan het bedrijfsmodel een breuk met het verleden inhoudt of die nieuwe technologieën promoten, helpt het concept van planetaire limieten ons om het potentieel van een investering snel in te schatten. En als de activiteiten van een bedrijf over het algemeen een te negatieve impact hebben, geven we het op.
Het echte belang is het onthullen van de voetafdruk van bedrijven in relatie tot de negen limieten – een voetafdruk die als basis dient voor dialoog. Als een bedrijf bijvoorbeeld een solide positieve bijdrage levert door de verminderde uitstoot van broeikasgassen, maar tegelijkertijd een negatieve impact heeft op de biodiversiteit, zullen we het management hierover ondervragen om de oorzaken te achterhalen en corrigerende maatregelen te vinden.
Een aantrekkelijk beleggingsthema
Deze gegevensgestuurde aanpak is van onschatbare waarde op milieugebied, een veelbelovend gebied voor co-investeringen. Wij zijn ervan overtuigd dat uitzonderlijke resultaten kunnen worden gegenereerd door blootstelling aan bedrijven die ervoor hebben gekozen om grote milieu-uitdagingen aan te gaan. Hoe? Door in te spelen op de megatrends die de omzetgroei aanjagen in de vijf segmenten die overeenkomen met onze sterkste overtuigingen: vermindering van de uitstoot van broeikasgassen; duurzame consumptiegoederen en landbouw; beheer van vervuiling; de circulaire economie; en de technologieën die deze vier pijlers ondersteunen.
In deze segmenten hebben we niet-beursgenoteerde bedrijven geïdentificeerd die een groei van 20% tot 30% en gezonde marges genereren. Bovendien is het risico van een technologische of regelgevende doorbraak kleiner op milieugebied, omdat we nu al investeren in de economie van morgen.
Recycling, dat een prioriteit aan het worden is in het huidige inflatoire klimaat, is een goed voorbeeld van een financieel efficiënt milieu-investeringsthema. We zijn met name blootgesteld aan een bedrijf dat giftige gassen uit airconditioners recyclet: in het licht van stijgende temperaturen heeft het een zeer positief milieuprofiel, hoge marges en een solide groei.
Waardering is echter net zo belangrijk als ESG-criteria. Gezien de waarderingen van fabrikanten van batterijen voor elektrische auto’s hebben we bijvoorbeeld moeten kijken naar andere schakels in de waardeketen. Dus investeerden we in een bedrijf dat gespecialiseerd is in magneten, een essentieel onderdeel van dit type aandrijving. We zouden daarom moeten profiteren van het opwaartse potentieel dat wordt geboden door het wijdverspreide gebruik van elektrische voertuigen, tegen een meer lager waardering.
Cement is een ander interessant aandachtsgebied, aangezien de sector verantwoordelijk is voor 6% tot 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Voor zover wij weten heeft geen van de koolstofneutrale betonproductietechnieken momenteel een overtuigend commercieel ontwikkelingsplan. We blijven uitkijken naar mogelijkheden op dit gebied, net als bij synthetisch vlees, maar ook hier blijven de kosten van deze nieuwe technologieën hoger dan die van de processen die ze willen vervangen.
Hoe dan ook, om te slagen in het co-investeringssegment heb je een goed gevestigd netwerk nodig en de expertise om snel de juiste beslissingen te nemen. En op het gebied van het milieu kunnen gegevens en een mondiale benadering van planetaire grenzen ons helpen om dit proces te verfijnen. Zo kunnen we veelbelovende kansen identificeren in niet-beursgenoteerde bedrijven die echt het verschil maken.