Enrique Diaz Alvarez, Chief Financial Risk Officer, Ebury.
Een reeks Amerikaanse arbeidsmarktrapporten kwam vorige week iets zachter uit dan verwacht, met als hoogtepunt het headline payrolls number voor juni. De data kunnen niet als zwak worden omschreven en in feite bleven de Amerikaanse rendementen de hele week stijgen, maar de FX markten zagen het als een teken dat de recente dollarrally mogelijk overdreven was en populaire trades werden teruggedraaid. De winnaar van de week was de Japanse yen, die sterk opveerde, zelfs toen valuta’s uit opkomende markten van de hand gingen, een teken dat de populaire trades van het jaar tegenwind ondervinden en dat traderposities worden stopgezet.
De focus voor volgende week zal zijn of de recente piek in FX-volatiliteit en het afwikkelen van populaire 2023 trades doorzet. De Amerikaanse inflatie van juni komt woensdag uit. Er wordt een verdere verzwakking verwacht voor zowel de hoofdindex als de kernindex, wat positief kan zijn voor de gehavende Amerikaanse obligatiemarkten, maar negatief voor de Amerikaanse dollar. Uit het VK komen het werkgelegenheidsrapport en het maandelijkse BBP-rapport over mei, maar verder zal dit een rustige week zijn voor macro-economisch nieuws.
GBP
De onophoudelijke opmars van de Britse rente, veroorzaakt door de reeks inflatieschokken en de nieuwe focus van de Bank of England op het probleem, blijft steun geven aan het Britse pond, dat tot nu toe al de best presterende G10-valuta is. De sleutel voor deze week zal het werkgelegenheidsrapport van mei zijn, en in het bijzonder het loongroeicijfer. Zolang die boven de 7% blijft, zal het voor de MPC moeilijk zijn om het reële risico op tweede ronde-effecten af te wijzen. Al met al lijkt de renteomgeving ons bevorderlijk voor een verdere versterking van het pond.
EUR
De detailhandelsverkopen van mei en de herziening van de flash PMI-indexen voor juni kwamen zachter uit dan verwacht, wat opnieuw bijdroeg aan de somberheid die zich begint samen te pakken over de economie van de eurozone. De euro kon voorlopig de schouders eronder zetten en wij denken dat er nog steeds te veel pessimisme is rond het Chinese herstelverhaal. Volgende week is er weinig data over de eurozone. In goede en slechte tijden zal er niet veel informatie worden vrijgegeven tussen nu en de ECB-vergadering in juli, dus speeches van centrale bankiers zullen de focus vormen voor de gemeenschappelijke valuta.
USD
De loonlijstenrapporten van juni waren verdeeld. De “establishment survey” suggereerde een zekere verzwakking van het momentum van banengroei, terwijl de “establishment counterpart” een (nog steeds) lagere werkloosheid en een bescheiden stijging van de lonen liet zien. Niets van deze of andere recente gegevens is in tegenspraak met het standpunt dat de Federal Reserve de rente later deze maand zal verhogen, een stap die de markten op dit moment met 90% waarschijnlijkheid hebben ingeprijsd. Opnieuw ligt de focus deze week op inflatie. De markten hebben er vertrouwen in dat het rapport van juni een voortzetting zal laten zien van de matigende trend in de belangrijkste kernsubindex. Gezien de significante sell offs die we recent hebben gezien op de vastrentende markten, kan een dovish verrassing meer impact hebben op zowel deze markten als de Amerikaanse dollar.