Skip to main content

Thomas Planell, Beheerder – Analist DNCA Investments.

Voor Austan Goolsbee (FED van Chicago) zijn de laatste inflatiecijfers ‘uitstekend’.

Het doel van 2% lijkt binnen handbereik.

Hetzelfde geldt voor de renteverlagingen: twee minima, volgens de futures op Fed Funds, die nu met 100% zekerheid een eerste geste van de FED op 18 september voorspellen.

De markten veranderen het geweer van schouder en passen de schietinstrumenten aan de nieuwe inflatieverwachtingen aan: de break-eveninflatie op een jaar daalt van 1,5% naar 1,1%.

De rendementen dalen over de hele curve, die zich onmerkbaar herstelt.

Het verwachte renteverschil wordt kleiner tussen de dollar en de euro, die 1,10 dollar waard is.

De yen, de ‘big short’ van 2024, zat op 2,5% ten opzichte van de dollar op het moment van de publicatie van het statistiekbureau!

Achter de schermen wordt gezegd dat de Japanse centrale bank van de situatie gebruik zou hebben gemaakt om haar munt te ondersteunen door 22 miljard dollar aan reserves te mobiliseren.

De ‘Big Long’ van de magnificent 7 (-4% ten opzichte van de S&P500 over de periode) wordt in een onverwachte rotatiebeweging ten voordele van de Russell 2000 afgesloten.

Kleine en middelgrote kapitalisaties nemen wraak op de Nasdaq 100, zoals we dat al vijf jaar niet meer gezien hebben.

Maar de stijging van meer dan 3% compenseert de deflatie van de megacaps niet.

De balans van de nettoverliezen op de drie indices (Russel 2000, S&P500, Nasdaq100) bedraagt op 11 juli in totaal iets meer dan 1.000 miljard dollar. Dat komt overeen met 45% van de waarde van de CAC40…

Hebben de beleggers, die misschien gerustgesteld zijn over het geringere risico dat de inflatie de actuariële rendementen zou uithollen, beslist de voorkeur te geven aan de lange nominale rentevoeten ten nadele van de rijkelijk gewaardeerde hyperscalers die in de portefeuilles de rol vervulden van risicoloze inflatiegeïndexeerde obligaties?

Bieden de vooruitzichten op renteverlagingen nu de zekerheid dat de waardering van kleine en middelgrote kapitalisaties, waarvan de balans tussen schuld en eigen vermogen vaak minder evenwichtig is, opnieuw de goede richting zal uitgaan?

Of gaat het gewoon om het neutraliseren van buitensporige vertekeningen in de portefeuilles?

Het is moeilijk om de beweegredenen en vooral de duurzaamheid van een dergelijke verandering van omstandigheden te bepalen, wetende dat de verslechtering van de macro-economische indicatoren (samenhangend met de daling van de inflatie) niet bijzonder gunstig is voor opwaartse winstherzieningen voor cyclische bedrijven.

In Europa, waar de markten evolueren met een historische korting van 40% ten opzichte van de Amerikaanse waarden, volgen waarschuwingen of mislukkingen in de aanloop naar de resultaten elkaar op (Airbus, SIG, H&M, Norwegian Airlines) en wordt het momentum van de herziening van de winstverwachtingen negatief.

De daling van de consumptieprijzen (en die van de kapitaalkosten als gevolg van de verlagingen van de beleidsrente) is goed nieuws voor de aandeelhouders, op twee voorwaarden.

Ze mag niet leiden tot een gevaarlijke daling van de consumentenvraag.

En ze mag niet leiden tot een krappe marge tussen de verkoop- en productieprijzen.

In de nasleep van de publicatie van de inflatiecijfers bekoelde het Amerikaanse consumentenvertrouwen de verwachtingen door twee punten te zakken, terwijl de productieprijzen tot boven de verwachtingen van economen bleven stijgen (+2,6%).

De door China geëxporteerde industriële deflatie laat zich nog niet voelen in het Westen. Als in een vlucht naar voren lijkt het land zich op de exportwedloop te hebben gestort om zijn industriële machine en banen te ondersteunen, wat de spanningen met haar belangrijkste handelspartners niet zou wegnemen. In juni bereikte het overschot op de handelsbalans (99 miljard dollar) het recordniveau van de jaren 1990.

De ineenstorting van de import, die de waarnemers alleen maar kan verontrusten over de dynamiek van de binnenlandse vraag, is daar niet vreemd aan. Aan de vooravond van de derde plenaire vergadering van de partij maakt het land maandag zijn groeicijfers voor het tweede kwartaal bekend. Tussen de lage consumptie en de vastgoedramp zal Xi Jinping de weg moeten vinden naar het herstel van het vertrouwen. De uitspraak van Lenin, ‘Waar er een wil is, is er een weg’, zal hem waarschijnlijk inspireren…

EFI

Author EFI

More posts by EFI