De wereld draait steeds sneller en wordt steeds volatieler. Voorzichtig beleggen op lange termijn is het parool van Sam Desimpel, Managing Director van Top Tier Access, die zijn gedachten met ons deelt.
Eind 2019 had geen enkele economische speler kunnen denken dat de wereld geconfronteerd zou worden met de covid-crisis, de oorlog in Oekraïne, de terugkeer van de inflatie, rentevoeten die hoger zijn dan in 2008, het Israëlisch-Palestijnse conflict en het risico dat de regio in vlammen opgaat. Zoveel tegenslagen in een korte periode van vier jaar is ongezien. “In het verleden volgden dit soort gebeurtenissen elkaar op over een periode van zowat vijftien jaar “, legt Sam Desimpel, Managing Director van Top Tier Access, uit. “Geconfronteerd met een wereld die onzekerder en minder voorspelbaar is, blijft Sam Desimpel vooral investeren in bedrijven waarvan het bedrijfsmodel het meest voorspelbaar is.
Inflatie is een van de grootste pijnpunten van vandaag. Om de inflatie terug te dringen, heeft de Fed de snelste renteverhoging in de geschiedenis van de Amerikaanse centrale bank uitgevoerd. Verrassend genoeg kwam de economie ondanks deze golf van renteverhogingen in dollars (van 0,25% tot 5,5% in 18 maanden) niet in een recessie terecht, dankzij de robuuste koopkracht, maar had een renteverhoging een grotere impact op de economie na zes maanden. Toch is nog nooit eerder een recessie zo uitvoerig voorspeld. Elk jaar vat Sam Desimpel de voorspellingen van een aantal van de meest gerenommeerde economen samen. Voor 2024 schat Goldman Sachs het risico op een milde recessie in de VS op 30%, terwijl de consensus rond de 50% ligt.
Commercieel en kantoorvastgoed zien af
Stijgende rentevoeten zijn nooit goed geweest voor vastgoed. In de Verenigde Staten heeft commercieel en kantoorvastgoed, dat al klappen had gekregen door de covid-crisis, deze brute renteverhoging moeten verwerken. Regionale banken met een wankele financiële basis, die dankzij de financiële deregulering waartoe werd besloten onder het mandaat van Donald Trump (2017-2021), konden investeren in deze sector, maar hadden niet kunnen denken dat ze de stormen van covid en de rentevoeten zouden moeten doorstaan. Afgelopen zomer was een hete zomer. De faillissementen van regionale banken hebben schokgolven door de markten gestuurd. Hoewel het klimaat sindsdien is verbeterd, gelooft Sam Desimpel dat het hoofdstuk van problemen waar deze regionale banken mee te maken hebben misschien nog niet afgesloten is. De rentedaling waar veel beleggers op hopen nu de inflatie afneemt, zou echter zuurstof kunnen geven aan deze regionale banken.
China doet het niet goed
Een ander slachtoffer van de vastgoedcrisis, maar om een andere redenen is China. In de goede jaren schitterden de vastgoed- en infrastructuurbouw, die in sommige jaren tot 30% van de bbp-groei voor hun rekening namen. “Zo’n economisch succes kun je geen twee keer herhalen”, zegt Sam Desimpel. “Vandaag de dag is China perfect uitgerust. Alles is tiptop. Bij gebrek aan nieuwe projecten is de sector in een crisis beland en dat is verontrustend voor investeerders”. Chinese vastgoedgiganten zijn te snel gegroeid tijdens de vette jaren. Vandaag de dag hebben deze kolossen, bedolven onder schuldenbergen, de grootste moeite om hun deadlines voor schuldaflossing te halen. “We kunnen ons ook afvragen wat het humeur is van de gemiddelde Chinese consument die in dit El Dorado geloofde door te investeren in vastgoed. Het gaat niet goed met China. De werkloosheidsgraad onder jonge afgestudeerden is bijvoorbeeld zo hoog dat de autoriteiten hebben besloten de publicatie ervan opzettelijk achterwege te laten om zich geen zorgen te maken. Maar ik zie China, de op een na grootste economie ter wereld, liever in blakende gezondheid om de wereldwijde economische stabiliteit te waarborgen. De vertraging van de Chinese economie heeft echter een positief effect in Europa. Omdat China minder grondstoffen verbruikt, houdt het de prijzen laag (olie, enz.) en tempert het onze inflatie.”
Risico’s verminderen, een recept voor de lange termijn
Sam Desimpel beheert een fonds dat zich voornamelijk richt op buyouts, private equity en een selectie van de tien beste fondsen (EQT, CVC, Verdane, etc.).
“80% van onze investeringen in portfoliobedrijven hebben een zeer voorspelbaar bedrijfsmodel. De gezondheidssector is bijvoorbeeld minder conjunctuurgevoelig dan de meer cyclische bouwsector. Ten tweede is de geografische keuze beperkt tot Europa en Noord-Amerika. De opkomende landen laten we doelbewust links liggen. De statistieken van de afgelopen tien jaar hebben ons gelijk gegeven. Azië is bijvoorbeeld minder winstgevend geweest, met een minder aantrekkelijk risico-rendementsprofiel dan onze favoriete beleggingsregio. We vermijden ook hoogrentende obligaties, die zijn te riskant in ons beheersprofiel.”
Stilstaan bij crypto
De wereld van cryptocurrencies is geen dada van Sam Desimpel: “We hebben geen vertrouwen in het systeem. En om een belangrijke morele reden. Door zijn anonimiteit helpt de cryptowereld bij het witwassen van geld of het financieren van terroristische organisaties zoals Hamas. We zijn ook op onze hoede voor de spelers (zie het uiteenvallen van FTX). We willen geen deel uitmaken van een systeem waarvan de toekomst troebel is. Als Pizza Hut bijvoorbeeld betalingen in cryptocurrencies heeft toegestaan, hoeveel rekeningen worden er dan in crypto betaald? Er waren veel beloften, zoals het helpen diversifiëren van een portefeuille, die niet uitkwamen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat deze cryptocurrencies energie verslinden…”
Natuurlijk is private equity niet immuun voor macro-economische factoren, maar het heeft bewezen dat het in staat is om consistent te presteren doorheen de cyclus in de afgelopen twintig jaar. De enorme macro-economische veranderingen van de afgelopen 18 maanden, zoals de stijging van de rente, hebben het enthousiasme enigszins getemperd. Maar aan de andere kant zijn er enorme uitdagingen, zoals het milieu, die talloze kansen zullen blijven opleveren. Net als de gezondheids- en softwaresector…
Een indrukwekkend cijfer dat de onzekerheid in 2024 nog kan doen toenemen. Dit jaar staan er wereldwijd zo’n zestig belangrijke verkiezingen op het programma, waaronder een bijzonder cruciale in de Verenigde Staten, de presidentsverkiezingen.