Skip to main content
Beleggen

De omgeving is onzekerder

Het evenement French Boutiques benadrukte een onzekerder klimaat op de financiële markten en de noodzaak om een beter evenwicht te vinden tussen waarde- en groeiaandelen.

DNCA Finance en La Financière de l’Échiquier hielden onlangs hun evenement French Boutiques in Brussel. Alexis Albert (beheerder van het fonds DNCA Invest Evolutif) en Pierre Puybasset (woordvoerder vermogensbeheer bij La Financière de l‘Échiquier waren uitgenodigd om de huidige economische situatie te analyseren en manieren te schetsen om de portefeuilles van beleggers te positioneren.

Vertraging VS

Na de verkiezing van Donald Trump en de invoering van zeer agressieve tariefmaatregelen denken de twee specialisten dat een vertraging van de Amerikaanse groei in de komende kwartalen waarschijnlijk is, hoewel ze (voorlopig) geen economische catastrofe verwachten. “We zien echter sinds kort tekenen van een vertraging, tegen een achtergrond van een aanhoudend hoge inflatie,” merkt Alexis Albert (DNCA Finance) op.

Pierre Puybasset (LFDE) wijst erop dat “protectionisme geen goed scenario is voor de wereldeconomie. Terwijl de impact op korte termijn gematigd zal zijn, zal de impact op middellange termijn de harmonieuze ontwikkeling van de wereldeconomie in de weg staan. Het is nog iets te vroeg om het effect van deze maatregelen te beoordelen. Als het uiteindelijke doel is om blokken mensen te creëren die niet gemakkelijk handelen, dan denk ik niet dat iemand zal opvallen.

 “Het programma van Trump zit vol tegenstrijdigheden”, zegt Pierre Puybasset. “Hij wil bijvoorbeeld de energieprijs verlagen en tegelijkertijd belasting heffen op uit Canada geïmporteerde energie ten gunste van Amerikaanse productie. Elke prijsverlaging betekent ook lagere marges voor de olieconcerns, en ik betwijfel of deze concerns bereid zullen zijn een prijsverlaging te accepteren”. De impact van de maatregelen in het programma van Donald Trump zijn duidelijk bedoeld om de inflatie in de Verenigde Staten in 2025 te ondersteunen, wat de Federal Reserve ertoe heeft gebracht een afwachtende houding aan te nemen.

Europese versnelling

Tegelijkertijd verbetert de trend in Europa, waarbij de zuidelijke landen goed blijven presteren, terwijl de groei in het noorden nu zou moeten worden ondersteund door de stimuleringsplannen die in Duitsland zijn ingevoerd. Op het gebied van aandelenallocatie wijst Alexis Albert (DNCA Finance) erop dat “we zijn overgestapt van een hoge allocatie aan de Verenigde Staten in 2024 naar een veel evenwichtiger situatie met Europese aandelen”.

“Na een sterke start van het jaar beginnen de markten te beseffen dat we het waarschijnlijk moeilijker gaan krijgen,” benadrukt Pierre Puybasset, met

de Federal Reserve die de Amerikaanse markt in 2025 niet veel zal helpen, terwijl de Europese monetaire omgeving gunstiger zou kunnen zijn. “Europese waarderingen waren ook extreem laag aan het begin van het jaar, terwijl de onstuimige uitspraken van Donald Trump zichtbaarheidsproblemen begonnen te creëren voor een aantal sectoren in de Verenigde Staten”.

Tot slot wijst Pierre Puybasset (LFDE) erop dat China nog steeds moeite heeft om zijn economie weer op gang te krijgen. “Dankzij DeepSeek realiseerden we ons echter dat China niet helemaal achterliep op het gebied van AI. Onze managers hebben de neiging om hun blootstelling aan deze markt te vergroten, omdat het risico waarschijnlijk asymmetrisch is in het voordeel van dit land, met een korting die erg hoog blijft. Als we voorkomen dat de Chinezen de nieuwste generaties Nvidia-processors krijgen, is het bijna zeker dat ze over 5-6 jaar de capaciteit hebben om ze zelf te produceren”.

Evenwicht

Wat de positionering van zijn fonds (DNCA Invest Evolutif) betreft, benadrukt Alexis Albert dat een vermogensbeheerstrategie evenwichtig tussen de Verenigde Staten en Europa moet zijn. “Deze balans is ook te zien in termen van managementstijlen, omdat er uiteindelijk geen groot verschil is tussen de prestaties van waarde en groei op de lange termijn. Het echte verschil in prestaties komt voort uit aandelenselectie, uit ons vermogen om kansen te vinden die door de markten niet juist worden gewaardeerd”.

Pierre Puybasset wijst er ook op dat beleggers geneigd zijn te denken dat de waardestijl de neiging heeft om gedurende een relatief korte tijd (drie tot zes maanden) beter te presteren, en dat het dan nodig is om snel terug te keren naar groei. “In de afgelopen drie jaar heeft waarde op de Europese markten de prestaties van de groeistijl ruimschoots overtroffen”. Deze prestatie is met name te danken aan de bankensector, die het sinds begin 2022 aanzienlijk beter heeft gedaan dan de Magnificent Seven. “Het tijdperk van alleen maar groei is nu waarschijnlijk een achterhaalde aanpak”.

Balans en flexibiliteit

Alexis Albert wijst er ook op dat de positionering van zijn fonds momenteel de voorkeur blijft geven aan de financiële sector. “Het door Donald Trump geïntroduceerde klimaat is een blijvertje en wij geven de voorkeur aan bedrijven die het goed zouden moeten doen in een omgeving die wordt gekenmerkt door de toenemende regionalisering van economieën, zoals de financiële sector, de telecomsector of de bouwsector”.

“Maar fundamenteel zal de overweging van een sector altijd het resultaat zijn van onze aandelenselectie en niet van de wens om het ene thema te overwegen in plaats van het andere. Hij benadrukt ook het belang van flexibiliteit in een dergelijke omgeving voor een vermogensbeheerfonds als DNCA Invest Evolutif, met een aandelenblootstelling die de afgelopen vijf jaar varieerde van 30% tot 85%. “Flexibiliteit blijft cruciaal, net als een evenwichtige aanpak tussen regio’s en stijlen.

Disclaimers: De informatie, gegevens en meningen van LFDE en de genoemde effecten worden uitsluitend ter informatie verstrekt en vormen geen aanbod om een effect te kopen of te verkopen, beleggingsadvies of financiële analyse. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Frédéric Lejoint

Author Frédéric Lejoint

More posts by Frédéric Lejoint