Cryptoplatform Finst zet eerste stappen op Belgische markt
Het is op cryptovlak vrij stil in onze contreien en nieuwe, grootschalige initiatieven dienen zich aan. Het Nederlandse cryptoplatform Finst doorbreekt nu de stilte door de Belgische markt te betreden, nadat het begin 2023 reeds op de Nederlandse markt ten tonele is verschenen. Het wil vooral scoren met lage kosten maar ook met een strikte beveiliging en sterke dienstverlening. En achter de groep zit een hele groep oud-medewerkers van DeGiro die daar de klappen van de zweep (lees: werken lage kosten) hebben geleerd. We spraken met de Franse CEO Julien Vallet.
Hoe komt een Fransman als u aan het hoofd van een Nederlands cryptoplatform?
Julien Vallet: Ik was in 2014 één van de eerste werknemers van de broker DeGiro en heb 5 jaar als directeur van de Franstalige markten gewerkt. Uiteindelijk is DeGiro verkocht en samen met een tiental anderen van DeGiro hebben we beslist om Finst te lanceren. Een team bestaande uit specialisten rond beveiliging, wetgeving, product- en marktontwikkeling,… en ingenieurs hebben de overstap gemaakt.
En waarom bent u een cryptoplatform gestart?
Julien Vallet: We hebben vastgesteld dat er vandaag dezelfde problemen zijn in de crypto-industrie dan in de aandelenhandel een tiental jaar geleden. Voor particuliere beleggers is het namelijk duur om in crypto te handelen en we hebben in Nederland dan ook tarieven geïntroduceerd die gemiddeld 80% lager liggen dan bij de concurrentie in Nederland. En naast de tarieven hebben we ook de nadruk willen leggen op veiligheid en transparantie.
Er zijn immers twee problemen in cryptomarkt vandaag. Enerzijds zijn er te veel bedrijven actief die niet transparant zijn rond hun tarifering en anderzijds is er te veel mist rond hun structuur, sociale zetel en activiteiten. En hierrond hebben we het verschil willen maken door een aanbod naar voor te schuiven die volledig transparant en duidelijk is en waar de klemtoon op veiligheid ligt.
Julien Vallet, CEO Finst
Wat hebt u eigenlijk geleerd bij DeGiro en is het mogelijk om hetzelfde parcours af te leggen?
Julien Vallet: We hebben veel geleerd bij DeGiro met als belangrijkste dat het mogelijk is een kwalitatief sterk platform aan te bieden in combinatie met zeer lage kosten. Vaak worden lage kosten met slechte kwaliteit geassocieerd en bij DeGiro is het duidelijk gebleken dat dit niet zo is. En we zijn ervan overtuigd dat we die beweging ook in de cryptowereld kunnen maken. Daarnaast hebben we ook geleerd dat de beveiligingsmaatregelen die van bij de start worden ingevoerd op termijn voor vertrouwen bij de klanten zullen zorgen. Het is op aandelen- of cryptovlak onmogelijk om een marktleider te worden zonder veiligheid in het hart van de activiteiten te plaatsen. En dat hebben we geleerd in de traditionele aandelenwereld, waar de regelgeving trouwens momenteel veel strikter is. Nu proberen we dit ook in de cryptowereld te introduceren zoals de splitsing van de activa bijvoorbeeld. Alle tegoeden van onze klanten zijn van Finst gesplitst dus als er iets met ons zou gebeuren dan zijn de activa van onze klanten beveiligd. Het ter ziele gegane handelsplatform FTX had dit niet gedaan.
Hoe slaagt u erin om de kosten zo laag te plaatsen? Wat is het verschil met de concurrentie?
Julien Vallet: Ten eerste nemen we veel kleinere marges. Als je zou weten hoeveel een order kost om een cryptomunt te verhandelen en hoeveel een belegger effectief moet betalen dan zou je hiervan achterovervallen. De huidige marges op de cryptomarkt zijn buitensporig. Ten tweede hebben we al onze systemen intern gebouwd. We zijn gewoon om platforms te ontwikkelen en doen het allemaal intern, dus we vermijden een aantal tussenpersonen die de rekening extra zouden opdrijven. En dat is wat ons onderscheidt van andere platforms die iets minder efficiënt werken en daarom meer mensen moeten inhuren om dezelfde inspanningen te leveren. Veel platforms verbergen ook extra vergoedingen in de spread en beleggers zien dit uiteindelijk niet en dat is niet transparant. Wij voegen geen kosten toe aan de spread. Alles is duidelijk: je koopt je bitcoin tegen de best mogelijke koop- of verkoopprijs en je betaalt 0,15% per transactie zonder minimumbedrag.
Op welke klanten mikt u vooral?
Julien Vallet: Je moet natuurlijk wel wat volume draaien vandaar dat we vooral de meest actieve beleggers willen aantrekken. Vandaag zijn onze klanten in Nederland gemiddeld 44 jaar oud, eigenlijk wel vrij oud voor een cryptoplatform. Het zijn mensen die duizenden à tienduizenden euro’s per maand handelen. Ze besparen dus heel wat aan kosten als ze bij ons in crypto handelen. We gaan ervan uit dat het een strategie is die zal lonen: we zijn niet voor niets momenteel de snelst groeiende broker in Nederland. Ik denk dat het niet anders zal zijn in België.
Heeft de zwakke cryptomarkt uw strategie niet doen veranderen?
Julien Vallet: Begin 2022 hebben we Finst beginnen te ontwikkelen nog voor de problemen op de cryptomarkt zoals FTX zich hebben gemanifesteerd. Net voor onze start hadden we al begrepen dat we met Finst hoog op beveiliging moesten inzetten zoals de splitsing van activa en het gebruik van gereglementeerde banken waar we het geld van onze klanten zouden bewaren. Dat was voor ons vrij duidelijk. Als we naar de algemene voorwaarden van sommige platformen keken, en niet veel klanten doen dit gezien het ingewikkeld taalgebruik, hadden we twijfels en we beseften dat dit problemen zou gaan opleveren. In november 2022, toen het FTX-nieuws kwam, hadden we onze veiligheidsmaatregelen met gescheiden structuren al op poten gezet en werden we in onze beslissing gesterkt. Dus niet alleen hebben we onze strategie niet veranderd, maar we kregen ook een bevestiging dat onze aanpak de juiste was. Transparantie en beveiliging zijn niet optioneel maar broodnodig. Het is de enige manier om ervoor te zorgen dat de crypto-industrie het nodige vertrouwen zal krijgen.
Waarom bent u voor de beveiliging met Fireblocks in zee gegaan?
Julien Vallet: Er zijn tegenwoordig een aantal oplossingen die een cryptoplatform kan gebruiken om de activa van zijn klanten te bewaren en we hebben voor Fireblocks gekozen omdat het de belangrijkste aanbieder van cryptowallets ter wereld is, de meest geavanceerde technologie gebruikt en alleen met institutionele klanten werkt. Het gebruikt de MPC-technologie en zonder al te veel in technische details te treden, het splitst de sleutels van de wallets waarin de cryptomunten van onze klanten zijn opgeslagen in verschillende delen, zodat ze nooit op één plek worden gecentraliseerd. Wanneer we crypto’s overbrengen naar de blockchain hebben we minstens 3 directeurs nodig die elke transactie moeten goedkeuren zodat het absoluut onmogelijk is voor iemand om een transactie te initiëren naar een andere wallet met de activa van onze klanten.
En met welke bank werkt u?
Julien Vallet : Dat is niet het enige, het geld van onze klanten moet ook veilig bewaard worden. Het gebeurt vaak dat als je geld stort op een platform, je niet echt weet waar je geld naartoe is. Wij hebben voor Bunq gekozen, het is een bank die zowel in Nederland en België gekend is en is gereguleerd in Nederland. De splitsing van de activa is voor ons belangrijk vandaar dat tegelijk we met Fireblocks en Bunq werken.
En sinds begin 2023 bent u effectief in Nederland van start gegaan. Hoe is de start gelopen? En hoe is de relatie met de Nationale Bank van Nederland?
Julien Vallet: We hebben een registratie als dienstverlener voor digitale activa bij De Nederlandsche Bank in december 2022 gekregen, vlak voor onze lancering. En die lancering was meteen een schot in de roos: vandaag zijn we het platform in Nederland met het hoogste groeipercentage, zowel wat betreft het aantal klanten als op het vlak van transactievolume. Onze doorbraak gebeurde heel snel omdat beleggers zich uiteindelijk realiseerden dat er geen alternatief is met lage kosten, met een dienstverlening in verschillende talen en met veiligheidsnormen die zijn afgeleid van de traditionele financiële industrie.
Als een ander platform het laat afweten, ziet u dat dan meteen in het aantal nieuwe klanten?
Julien Vallet: Zeker, de voorbije weken is naar buiten gekomen dat Binance registratie in Nederland zal krijgen en het er alle activiteiten moet staken. Hetzelfde is trouwens net gebeurd in België. En we voelen dat meteen want plots zitten er duizenden beleggers met de handen in het haar die niet weten waar ze naartoe moeten. We krijgen dan ook veel vragen of ze hun activa naar ons kunnen overzetten. Het gaat nu eenmaal zeer snel in de cryptowereld. Het is belangrijk dat de media aan beleggers duidelijk uitlegt wat het verschil is tussen een veilig platform en een platform waarvan je niet echt weet wie erachter zit, waar het gevestigd is en hoe het gereguleerd is. Ik denk dat daar vandaag in België en Nederland heel wat verwarring over bestaat.
Zou hetzelfde niet met Finst kunnen gebeuren?
Julien Vallet: De reden waarom het niet met ons zal gebeuren, is vrij eenvoudig. We voldoen aan al de verplichtingen en we opereren binnen het regelgevend kader en de wet. Want, vergis u niet het verkrijgen van een registratie bij De Nederlandsche Bank was geen eenvoudige zaak en een vrij lang proces. We moesten tonen hoe al onze processen werken, hoe we de activa van onze klanten beveiligen en hoe we het witwassen van geld en de financiering van terrorisme voorkomen. Onze registratie in Nederland betekent wel dat we ook onze diensten in België kunnen aanbieden binnen het regelgevend kader, in tegenstelling tot Binance dat zijn diensten aanbood zonder aan de vereisten te voldoen. Die regelgeving zal de komende maanden trouwens nog meer zal veranderen, en dat vinden we een goede zaak want dat zal uiteindelijk het verschil maken.
Hebt u in België al met de FSMA, die zeer negatief staat tegenover crypto, gesproken?
Julien Vallet: We hebben nog geen contact met deze instelling gehad. Uiteindelijk willen we een open en productieve dialoog met de regelgevers in heel Europa of het nu in Nederland, in België of elders is. Ik denk dat we samen tot een gemeenschappelijke basis kunnen komen met kwaliteitsnormen die almaar zullen verbeteren, en dat is waarvoor we hier zijn, en ook om andere platforms te pushen transparanter en veiliger te zijn. En ik denk dat wanneer er effectief een strenger regelgevend kader met strengere voorschriften zal zijn, zoals het geval is in de traditionele industrie, dat regelgevers dan ook in staat zullen zijn om beter samen te werken met spelers uit onze industrie. Ik denk dat het onze verantwoordelijkheid is om als gereguleerd platform het goede voorbeeld te geven.
En wat zijn jullie ambities in Europa en in België?
Julien Vallet: Onze ambitie is om binnen 4 à 5 jaar het grootste platform in Europa te worden in termen van transactievolume en vooral het meest transparante te worden die van het hoogste niveau van vertrouwen bij beleggers geniet. Het zal de combinatie van kwaliteit, veiligheid en lage prijzen zijn die ons in staat zal stellen om dit doel te bereiken. Ook voor België hebben we dezelfde ambitie: binnen 4 à 5 jaar marktleider zijn. Net als in Nederland ligt de adoptiegraad van crypto in België vrij hoog en dat zal ongetwijfeld in ons voordeel spelen. Belangrijk zal bovendien zijn het vertrouwen te winnen, dat kan je echter niet in een week of een maand maar wel op de lange termijn. We zijn daarin geslaagd met DeGiro en we zijn van plan precies hetzelfde te doen met Finst.
Wat verwacht u van de Crypto Bundles die u aanbiedt?
Julien Vallet: Met deze Bundels kunnen beleggers met één klik tegelijk verschillende crypto’s kopen, zoals de top 10 of de top 25. Je kan het vergelijken met wat er in de aandelenindustrie mogelijk is. Het is evenwel een uniek product en een unieke oplossing die nergens anders op de cryptomarkt wordt aangeboden en waarmee we enerzijds een nieuwe generatie beleggers willen aantrekken, die op een gediversifieerde manier in crypto’s willen beleggen maar die niet meteen weten hoe ze dit kunnen doen. Anderzijds willen we ook bestaande cryptobeleggers aantrekken door hen het comfort te bieden om met één klik hun beleggingen te kunnen spreiden.
Hoe bent u eigenlijk op het idee van die Crypto Bundles gekomen?
Julien Vallet: Het idee is heel natuurlijk ontstaan, namelijk door naar de aandelenindustrie te kijken want daar kun je beleggen in ETF’s die nu heel populair zijn omdat het makkelijk en relatief goedkoop is en het je in staat stelt om te diversifiëren. Daarnaast hoorden we van onze klanten dat veel van hen weliswaar in crypto willen beleggen, maar dat ze niet weten welke cryptovaluta ze moeten kopen en dat ze niet de tijd willen nemen om uren onderzoek te doen naar welke crypto ze in welke verhouding moeten kopen. En we vroegen ons af hoe het mogelijk is dat je niet met één klik de top 25 van alle crypto’s kunt kopen? We hebben dus een aanzienlijk aantal maanden besteed aan het intern ontwikkelen van deze oplossing en momenteel hebben we 7 bundels op het platform. Vandaag investeert één op de vier klanten in Crypto Bundles. Het is iets dat echt heel erg populair aan het worden is omdat het gemakkelijk en goedkoop is en nogmaals, het is iets waarmee je je risico’s kunt diversifiëren: hoe meer je je risico’s spreidt, hoe meer je je kansen vergroot op een rendement dat gelijk is aan dat van de algehele markt. Dat is precies waarom we bundels hebben ontwikkeld en het is iets waar we erg trots op zijn omdat het nergens anders bestaat. Het kost trouwens 0,10% per maand en elke keer dat er een herbalancering wordt gedaan zijn die kosten inbegrepen. Er zijn met andere woorden geen verborgen kosten van welke aard dan ook.