Ondanks de bezorgdheid over de Amerikaanse groei is de strateeg van Pictet Asset Management van mening dat het scenario van een zachte landing centraal blijft staan en blijft hij een uitgesproken blootstelling aan Amerikaanse technologie aanbevelen.
De start van de feestdagen werd gekenmerkt door een aantal gebeurtenissen, waaronder de terugtrekking van Joe Biden uit de race voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de publicatie van verontrustende economische cijfers in de Verenigde Staten en een correctie in de technologiesector. Daarom vroegen we Christopher Dembik Dembik (adviseur beleggingsstrategie bij Pictet Asset Management) om ons zijn analyse te geven van de recente gebeurtenissen voor de start van het nieuwe academische jaar in september.
Geen zorgen
“De gezondheid van de Amerikaanse economie was de afgelopen weken de belangrijkste vraag voor de markten. Als we naar alle indicatoren kijken, en niet alleen naar het laatste rapport van het ministerie van Arbeid, blijft de arbeidsmarkt gezond. De onlangs gepubliceerde cijfers werden ook beïnvloed door bijzondere posten, met name de gevolgen van de orkaan Beryl, die Texas hard trof”. Hij verwacht daarom een gunstige aanpassing in de komende publicaties, met name wat betreft het werkloosheidscijfer.
“We maken ons geen zorgen over de richting van de Amerikaanse economie en we blijven een zachte landing verwachten. Christopher Dembik is van mening dat de markten overdreven hebben gereageerd op de gepubliceerde statistieken, en hoewel sommige strategen nu verwachten dat de Federal Reserve haar beleidsrente in september met 0,5% zal verlagen, blijft hij ervan overtuigd dat de versoepeling beperkt moet blijven tot 0,25%. “Onze verwachtingen voor de ECB zijn hetzelfde, met een verlaging van het belangrijkste rentetarief van 0,25% in september”.
Markten koelbloedig
“Deze optimistische reactie op de aandelenmarkten kan ook worden verklaard door de abnormaal lage liquiditeit op de markten, die zich nu op een niveau bevindt dat sinds maart 2020 niet meer is voorgekomen. Zelfs voor de zomermaanden is het huidige niveau abnormaal laag, wat effectief verklaart waarom de markt de afgelopen weken zeer heftig is geweest in reactie op teleurstellingen in bedrijven of economische statistieken,” voegt Christopher Dembik toe.
Hij wijst erop dat de markt ook de correctie in technologieaandelen heeft overdreven, vooral in een bedrijf als NVidia. “We zien de huidige neergang als een kans om te versterken, vooral als de kwartaalresultaten (die op 28 augustus worden gepubliceerd) goed zijn. In de tussentijd denkt hij echter dat de volatiliteit waarschijnlijk hoog zal blijven en dat het beter is om een afwachtende houding aan te nemen met het risico dat we een deel van de opwaartse trend mislopen. Het merkt ook op dat Nvidia in de afgelopen negen kwartalen acht keer de verwachtingen heeft overtroffen en dat de grote klanten van de groep hebben bevestigd dat ze zwaar blijven investeren in artificiële intelligentie.
Politieke positionering
Met betrekking tot de omwentelingen die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden rond de kandidaat van de Democratische Partij voor het presidentschap van de VS, wijst Christopher Dembik erop dat er nog steeds relatief weinig zicht is op de economische positionering van Kamala Harris. “Tim Walz, zijn running mate, drukte zich daarentegen goed uit. Hij had deze uitdrukking in 2018 die heel mooi was: de economie is een tuin. Hij is voorstander van een Europees model van sociale democratie”.
“Maar wie er ook wint, ik vrees dat er een politiek onvermogen zal zijn om nieuwe stimuleringsmaatregelen door te voeren, omdat het moeilijk zal zijn om de nodige coalities te krijgen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat”. Hij gelooft daarom dat er geen grote verschillen zijn in de handelingen die de twee kandidaten kunnen verrichten. “Trump wil meer controle uitoefenen op de Federal Reserve, maar het is niet zeker dat hij dat voor elkaar krijgt. Hij wil ook een zwakkere dollar, maar dit botst met zijn wens om een meer protectionistisch economisch beleid te voeren”.
Exit Europa
Op het gebied van assetallocatie benadrukt Christopher Dembik dat we nog steeds de voorkeur geven aan Amerikaanse aandelen in het algemeen en technologie in het bijzonder. “Politieke onzekerheden en een zwak kwartaalcijferseizoen hebben er echter toe geleid dat we onze blootstelling aan Europese aandelen hebben verminderd, vooral omdat de kwartaalcijfers uit de VS voor een aantal positieve verrassingen hebben gezorgd”.
Hij wijst erop dat Europese exportgroepen vaak afhankelijk zijn van Azië (en China in het bijzonder), waar de consumentenbestedingen onder druk blijven staan. “We blijven ook weg uit China, omdat we stimuleringsmaatregelen verwachtten tijdens het plenum van de Chinese Communistische Partij in juli, maar er is uiteindelijk niets besloten. Dit stelt het economische effect van nieuwe maatregelen uit tot begin 2025 en vertraagt ook eventuele gunstige gevolgen voor Europa”.
In Azië moeten we ons volgens hem blijven richten op markten als Japan en India. “Japan blijft de kern van onze allocatie in Azië. Zelfs als de consumentenbestedingen niet zo snel herstellen als verwacht, doen Japanse bedrijven het goed, met toonaangevende bedrijven die minder zijn blootgesteld aan AI en minder gevoelig zijn voor het wisselkoerseffect. Voor ons is het dus nog steeds zinvol om in deze markt te investeren. En hoewel India een dure markt blijft, biedt het traditioneel een aanzienlijke premie ten opzichte van andere markten in de regio, dus deze factor zou beleggers niet van deze markt moeten afschrikken”.