Skip to main content

Blockchain is een rage sinds het einde van de correctie in de technologiesector, in een omgeving waar gegevens steeds veiliger moeten worden.

R-co Thematic Blockchain Global Equity werd gelanceerd in juli 2022, midden in een scherpe correctie in technologieaandelen, die vooral bedrijven met weinig of geen winstgevendheid trof. Tegen deze achtergrond heeft de strategie een moeilijke eerste paar maanden achter de rug, met een intrinsieke waarde die het boekjaar 2022 met bijna 30% daalde, wat aankoopkansen bood voor kwaliteitsaandelen tegen een aanzienlijke korting

Na een zuiveringsfase, die leidde tot het verdwijnen van veel minder goed voorbereide of gefinancierde spelers, “zitten we nu weer in een fase van relatief sterke groei”, zei Klara Sok (medebeheerder van het fonds) tijdens een recent bezoek aan Brussel. Na een winst van meer dan 60% in 2023 is het fonds sinds begin 2024 met nog eens 18% gestegen, waardoor de stijging sinds de introductie meer dan 40% bedraagt.

Innovatieve technologie

Bij deze gelegenheid probeerde ze de ins en outs uit te leggen van dit veelbelovende thema, dat voor beleggers misschien obscuur lijkt. “Bovenal is blockchain een technologie, een platform voor innovatie op dezelfde manier als mobiele telefonie of het internet, die het potentieel heeft om praktische toepassingen te hebben in vele sectoren en voor vele functies”.

 “Het zal een bedrijf of een groep bedrijven in staat stellen om een gemeenschappelijke infrastructuur te hebben, een database die het mogelijk maakt om bepaalde handelingen of informatie te verifiëren zonder dat dit via een gecentraliseerde instantie moet. Het stelt bedrijven in staat om zaken te registreren waarvoor een wederzijdse verbintenis nodig is en om ervoor te zorgen dat deze worden uitgevoerd. Bovendien kan alles wat op de blockchain is vastgelegd standaard niet worden gewist, wat betekent dat transacties nauwkeurig kunnen worden getraceerd”.

Sectorenthousiasme

Veel grote bedrijven hebben nu blockchains geadopteerd om hun activiteiten te beheren. “LVMH heeft (samen met andere groepen zoals Givenchy, Cartier en Prada) een bedrijf opgericht met de naam Aura Blockchain, om digitale paspoorten te genereren die worden ondersteund door de objecten die door het bedrijf worden geproduceerd en verkocht. Deze blockchain bevat vandaag al informatie over 50 miljoen producten”.

Een ander voorbeeld van het gebruik van blockchain is te vinden bij Acciona Energia, een elektriciteitsproducent die een dynamisch register heeft opgezet voor het beheer van certificaten van oorsprong voor de productie van hernieuwbare energie. “Ongeveer 40% van de geproduceerde energie wordt gedistribueerd met certificering op een blockchain, omdat een groot deel van zijn klanten in realtime de aard van de energie die ze kopen moet kunnen bewijzen, wat momenteel niet mogelijk is met de bestaande systemen voor garantie van oorsprong.

Gespecialiseerde logistieke groepen lopen ook voorop in de ontwikkelingen op het gebied van blockchain, waarmee ze toeleveringsketens beter kunnen beheren en de mogelijkheid hebben om diensten toe te voegen in elke fase van de waardeketen, zoals het leveren van bewijs van levering en het overdragen van verantwoordelijkheid.

Regelgeving

Klara Sok wijst ook op de invloed van regelgevende instanties op de ontwikkeling van deze technologie. “Overal ter wereld zal nieuwe regelgeving bedrijven ertoe aanzetten om te investeren in blockchain om de compliancekosten in bepaalde sectoren te verlagen en om ervoor te zorgen dat er een gemeenschappelijke standaard is voor verschillende groepen. De auto-industrie is bezig met de invoering van digitale paspoorten voor alle voertuigen die ze produceert, om te voldoen aan de Europese Ecodesign-regelgeving (aangenomen in juli 2024)”.

Tussen 2026 en 2030 moeten de meeste producten die bestemd zijn voor verkoop op de Europese markt een digitaal paspoort hebben dat de herkomst van grondstoffen en intermediair verbruik traceert. Deze vereisten zullen aanzienlijke kosten met zich meebrengen voor bedrijven die niet voorbereid zijn, en bedrijven die oplossingen bieden om aan de vereisten van deze nieuwe regelgeving te voldoen, hebben momenteel aanzienlijke toetredingsdrempels”.

Fonds

R-co Thematic Blockchain Global Equity is een op overtuiging gebaseerd wereldwijd fonds met een sterke blootstelling aan blockchain. “We beleggen in vijf hoofdthema’s. De Blockchain Infrastructure richt zich op bedrijven die bijdragen aan de ontwikkeling en exploitatie van deze blockchains en hun toepassingen.

Het thema Digitale activa & Fintech wil inspelen op de vraag naar diversificatie naar digitale activa in de portefeuilles van beleggers, met name onder jongere beleggers, en op de transformatie van de financiële sector door blockchaintoepassingen zoals tokenisatie. “We hebben nu 50 miljoen houders van cryptocurrency in de VS, waarbij grote financiële groepen zich op dit gebied beginnen te positioneren”.

“Tot slot kunnen de laatste drie thema’s (Transport& logistiek  Web3.0 & Metaverse en AuditTrail & industriële toepassingen) worden gegroepeerd en hebben ze betrekking op de verschillende manieren waarop blockchain kan worden gebruikt, met name voor de traceerbaarheid van goederen en diensten en alle aspecten met betrekking tot naleving van de regelgeving.”

“Onze beleggingsfilosofie is gebaseerd op een strenge selectie van 40 tot 60 aandelen, waaronder ten minste 40% pure players, die we definiëren als meer dan 75% van hun omzet direct gekoppeld aan een blockchain. Van de actief beheerde fondsen met blootstelling aan dit thema, zijn wij waarschijnlijk een van de meest blootgestelde aan dit thema.” Klara Sok wijst erop dat er nu een groeiend aantal beursgenoteerde bedrijven is waarvan het overgrote deel van de omzet gekoppeld is aan het gebruik van blockchain, zoals het gespecialiseerde handelsplatform voor grondstoffen Abaxx Technologies.

Bij de samenstelling van de portefeuille ligt de nadruk op mid-caps met een sterke blootstelling aan dit thema, met een duidelijke voorkeur voor Noord-Amerika. “Onze toegevoegde waarde als beheerders zit ook in ons vermogen om weinig bekende pareltjes te vinden”.

Frédéric Lejoint

Author Frédéric Lejoint

More posts by Frédéric Lejoint