- Allianz SDG Global Equity belegt in effecten van bedrijven die producten of diensten aanbieden die bijdragen aan de verwezenlijking van milieu- of sociale doelstellingen
- Het fonds is momenteel de enige Artikel-9 aandelenstrategie van de vennootschap
- De strategie combineert AllianzGI’s jarenlange expertise op het gebied van systematische aandelen en duurzaam beleggen
Het Allianz SDG Global Equity compartiment dat wordt beheerd door Allianz Global Investors (AllianzGI) wordt geherclassificeerd als een Artikel 9 fonds in overeenstemming met de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Dat blijkt uit een persbericht.
Het fonds, dat op 10 mei 2023 werd geïntroduceerd als een fonds onder artikel 8, belegt in effecten van bedrijven die producten of diensten aanbieden die bijdragen aan de verwezenlijking van milieu- of sociale doelstellingen in overeenstemming met de VN-doelen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s) of de doelstellingen van de EU Taxonomy for Sustainable Investment. Het fondsbeheerteam, Patrick Voßkamp en Jennifer Nerlich, maakt gebruik van de meer dan 25 jaar ervaring in het beheer van systematische beleggingsstrategieën van het Systematic Equity Team, dat ook de AllianzGI Best Styles fondsfamilie beheert.
De beleggingsdoelstelling van Allianz SDG Global Equity is om te beleggen in wereldwijde aandelenmarkten. De focus ligt op bedrijven die het potentieel hebben om bij te dragen aan een of meer van de SDG’s van de Verenigde Naties en zo een positieve impact hebben op het milieu en de maatschappij. Het team van fondsbeheerders combineert informatie over duurzaamheid en financiën met systematische technieken voor portefeuilleconstructie en risicobeheer. In het algemeen is ten minste 80% van het gewogen gemiddelde van de activa van het fonds afkomstig van inkomsten uit activiteiten van bedrijven die de verwezenlijking van een of meer SDG’s of EU-doelen bevorderen volgens een intern ontwikkelde methodologie.
Hiervoor beoordeelt AllianzGI in hoeverre bedrijven producten en diensten aanbieden die geschikt zijn om een positieve bijdrage te leveren aan het behalen van de doelen van de SDG’s of de EU taxonomie. Op basis van externe gegevens worden de bedrijfsactiviteiten van de bedrijven uitgesplitst in de inkomsten die worden gegenereerd door de verschillende bedrijfsonderdelen. De afzonderlijke bedrijfsactiviteiten worden geanalyseerd op basis van de vraag of ze een positieve bijdrage leveren aan een milieu- of sociaal doel. Om de positieve bijdrage van het fonds te berekenen, wordt rekening gehouden met het deel van de inkomsten van elk bedrijf dat is toe te schrijven aan bedrijfsactiviteiten die bijdragen aan het behalen van milieu- en/of sociale doelstellingen.
Daarnaast mogen bedrijven met hun bedrijfsactiviteiten geen significante afbreuk doen aan milieu- of sociale doelstellingen. AllianzGI analyseert dit op basis van wettelijk voorgeschreven indicatoren voor negatieve effecten op duurzaamheid. De bedrijven moeten ook voldoen aan de principes van verantwoord ondernemingsbestuur.
Naast de sterke focus op duurzaamheid richt het fonds zich op bedrijven die ook financieel aantrekkelijk zijn, waarbij gebruik wordt gemaakt van de datagestuurde beleggingsexpertise van het team: de actieve effectenselectie is gebaseerd op criteria zoals waardering, positieve winstontwikkeling en stabiele groei, evenals balanskwaliteit en winstgevendheid. Als onderdeel van het risicobeheer streeft het fonds ernaar om niet-vergoede risico’s zoals macro-, sector- en regionale risico’s grotendeels te neutraliseren. Het doel is om een breed gediversifieerde, duurzame portefeuille op te bouwen die ongeacht de marktomstandigheden succesvol kan zijn.
Patrick Voßkamp, co-fondsbeheerder van Allianz SDG Global Equity zegt: “Het fonds onderscheidt zich van andere strategieën door de mogelijkheid van thematisch SDG-beleggen in combinatie met de voordelen van diversificatie en risicobeheer.”
Jennifer Nerlich, Co-Fonds Manager van Allianz SDG Global Equity voegt toe: “Naast de duidelijke focus op bedrijven met duurzame producten en diensten en risicobeheer, profiteert het fonds van de nauwe samenwerking met ons duurzaamheids- en stewardshipteam. Dit stelt ons in staat om duurzame praktijken te ondersteunen door middel van een actieve dialoog met bedrijven en het uitoefenen van stemrecht.”
Amine Benghabrit, Head of Distribution France and Benelux, zegt: “Bedrijven die zich richten op de SDG’s van de VN kunnen aantrekkelijke investeringsmogelijkheden bieden en profiteren van structurele rugwind op de lange termijn: Deze omvatten veranderende consumentenvoorkeuren, toenemende regelgeving en groeiende belangstelling van investeerders. Met Allianz SDG Global Equity combineren we onze jarenlange expertise op het gebied van duurzaam beleggen en systematisch aandelenvermogen om beleggers een product te bieden dat het behalen van de SDG’s kan ondersteunen.”