In de loop der jaren is het Echiquier World Equity Growth Fund een vlaggenschip geworden van La Financière de l’Echiquier. Het speelveld is wereldwijd, met stockpicks die gebaseerd zijn op megatrends en sterk groeien. Het fonds blinkt uit in zijn categorie met een prestatie van 222,7% over 10 jaar vergeleken met 192,5% voor de index.
David Ross, CFA, een Amerikaan in Parijs, is een getrouwe. De beheerder staat al 10 jaar aan het roer van het fonds, hoewel hij klaagt over het feit dat de restaurants ’s middags sluiten (in tegenstelling tot wat gebruikelijk is aan de andere kant van de Atlantische Oceaan), waardoor hij gedwongen wordt zijn dag in te delen… Dankzij een stabiele filosofie, hebben de kwaliteit en de prestaties van het beheer beleggers aangetrokken die het beheerd vermogen van het fonds hebben verhoogd tot meer dan 1 miljard euro, vergeleken met 80 miljoen euro 10 jaar geleden. Het ratingbedrijf Morningstar heeft het fonds vier sterren gegeven voor deze periode van 10 jaar.
De beheerder is ook trouw in zijn keuzes. Amazon en Microsoft, twee van de grootste posities van de portefeuille eind april, zijn meer dan zeven jaar geleden toegetreden. Twee goede selecties, aangezien de prijs van Amazon is vermenigvuldigd met zes en een half en die van Microsoft met vier. 60% van de portefeuille is belegd in aandelen die minstens vijf jaar geleden zijn verworven en meer dan 25% van de portefeuille wordt al minstens negen jaar aangehouden.
Beste ideeën = hoge weging
Een bijzonder kenmerk van de beheerfilosofie is dat de weging van een aandeel in de portefeuille wordt bepaald door het prestatiepotentieel berekend op basis van het koersdoel over drie jaar en niet door bijvoorbeeld de kapitalisatie. Als het opwaarts potentieel van de prijs afneemt, wordt de weging proportioneel verlaagd. En omgekeerd. Kortom, de beste ideeën krijgen het hoogste gewicht.
De filosofie van de beheerder is onveranderlijk: “Buy the future, sell the past”, “aandelen van grote kwaliteit zijn zelden goedkoop en goedkope aandelen zijn zelden geweldige bedrijven”, argumenteert David Ross, met Microsoft als voorbeeld. In de jaren 80 was dit aandeel een weinig bekende mid-cap met een zeer hoge waardering. Bovendien is het nooit goedkoop geweest,” voegt hij eraan toe. Om de juiste beslissingen te nemen, moet je je emoties ontvluchten, mechanisch zijn in je beslissingen en niet verliefd worden op een aandeel. Gedisciplineerd zijn..
Sterk geconcentreerd
Het feit dat het fonds sterk geconcentreerd is, met slechts een twintigtal aandelen, betekent niet dat de portefeuille niet gediversifieerd is. Het fonds bestaat uit large caps (minimaal $10 miljard) en belegt in bedrijven met een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 8% en een gemiddelde omzet van meer dan $5 miljard. Groei, leiderschap, concurrentievoordeel, ontwrichtende activiteit: dat zijn de pijlers die David Ross gebruikt in zijn onderzoek.
Het speelveld is wereldwijd. Binnen het fonds nemen de Verenigde Staten met bijna tweederde van de portefeuille het leeuwendeel voor hun rekening. Dit is logisch, want de markt van Uncle Sam is rijk aan marktleiders, met een sterke, gevestigde groei en aanwezigheid op vijf continenten.
Mastercard en Visa voor inflatie
Onder zijn keuzes noemt David Ross Mastercard en Visa, twee ”inflatiebestendige” waarden, legt hij uit. In feite is de omzet van deze twee bedrijven gecorreleerd met de inflatie via de uitstaande creditcardbedragen. Japan zit weer op het groeipad en twee Japanse aandelen, Keyence en andere, verwelkomen de Japanse economie terug in de portefeuille. Voor David Ross is Mexico een formidabele economie, dynamisch door de geografische nabijheid van de Verenigde Staten en vruchtbaar met goede ideeën, zoals FEMSA aantoont. Brazilië is ook populair, met bijvoorbeeld Itau Bank. Stryker, een Amerikaanse leverancier van medische apparatuur, is een defensieve speler. Het feit dat hij niet belegt in de reus Novo Nordisk rechtvaardigt de beheerder door voorzichtig te zijn met de komst van concurrentie voor de volgende kaskrakers van de farmaceutische industrie (behandelingen tegen zwaarlijvigheid, enz.).
Helaas heeft Europa maar weinig grote wereldleiders. Hoewel het Nederlandse bedrijf ASML kan worden beschouwd als een integraal onderdeel van de familie van grote wereldwijde bedrijven, geeft David Ross de voorkeur aan het goedkopere TMSC. De beheerder heeft zichzelf ontdaan van China en heeft geen aandelen uit het Midden-Koninkrijk meer in zijn portefeuille. “Het economische nieuws was de laatste tijd niet geweldig en is nog niet goed.” Tot slot is Polen een land dat de beheerder interesseert, maar helaas heeft het land nog geen grote leider.
Nooit Tesla, spijt van Apple
Tot slot heeft David Ross nooit geïnvesteerd in Tesla en overweegt hij nog steeds geen aankoop: “Elon Musk heeft een geweldig bedrijf gebouwd, maar ik ben niet overtuigd. Ik denk dat Tesla een autobedrijf is, geen technologiebedrijf zoals sommige mensen zeggen. In dit geval koop ik liever GM, dat wordt verhandeld tegen een koers-winstverhouding (KW) van ruim onder de 10, terwijl Tesla vaart met een ‘KW’ van meer dan 50. … “
De beheerder heeft alleen spijt dat hij Apple nooit heeft gekocht. “Het is een geweldige waarde, maar elke keer dat ik heb overwogen om het te kopen, vond ik het te duur voor mijn criteria, ook al heeft kwaliteit een prijs.”
Tot slot legt David Ross uit dat hij, om een goede beslissing te nemen, zich graag afzondert van zijn team en tijd besteedt aan het nadenken over de fundamenten, waarbij hij zich niet laat overweldigen door verschillende onderzoeken of door te veel informatie of analyse. Het gebruik van stop-loss is noodzakelijk: “Als je 40% verliest op een aandeel, moet de waarde… met 60% stijgen om het verlies goed te maken. We moeten er rekening mee houden,” concludeert David Ross, de Amerikaan in Parijs.