Skip to main content

Vijf vragen over beleggen in de technologiesector

De technologiesector heeft veel voordelen ten opzichte van de bredere markt. Ze maken de sector vandaag aantrekkelijker dan ooit.

Ten eerste zijn technologiebedrijven blootgesteld aan enkele van de meest aantrekkelijke groeitrends op lange termijn, zoals kunstmatige intelligentie (AI), nieuwe halfgeleiderarchitecturen of cyberbeveiliging. Daarnaast zijn er andere nieuwe ontwrichtende technologieën in aantocht, zoals quantumcomputing of zelfrijdende auto’s. Deze zullen de groei van de sector in de toekomst stimuleren.

Ten tweede zijn technologiebedrijven zeer winstgevend en profiteren ze van de hoogste operationele marges en hoge terugkerende inkomsten. Gemiddeld hebben bedrijven in de MSCI World Information Technology index een operationele marge van 21,5%, vergeleken met 12,5% voor bedrijven in de MSCI World index (bron: Bloomberg, per 31.03.2024).

Bovendien zijn technologie-investeringen een prioriteit geworden voor overheden, gezien de verhoogde geopolitieke spanningen en problemen met de toeleveringsketen die tijdens de covid-pandemie aan het licht zijn gekomen. Technologie-investeringen werden een kwestie van nationale veiligheid. Landen over de hele wereld haastten zich om de binnenlandse productie van halfgeleiders te stimuleren en hun eigen cyberveiligheidsverdediging te versterken. Daarom bevindt de technologiesector zich in een unieke positie. De bedrijven profiteren van de toenemende consumenten-, bedrijfs- en nu ook overheidsuitgaven.

De bedrijven die vandaag de technologierally leiden, staan ver af van de bedrijven die de weg leidden tijdens de dotcom-zeepbel eind jaren negentig. AI-gigant Nvidia wordt verhandeld tegen 30 keer de winst voor volgend jaar (slechts het gemiddelde over tien jaar). Daarentegen werden veel bedrijven uit het dotcom-tijdperk gewaardeerd op meer dan 100 keer de winst en hadden veel bedrijven zware schulden terwijl ze verlies leden.

De technologiereuzen van vandaag hebben zeer hoge operationele marges en vrije kasstroommarges met gezonde balansen. Ze hebben ook wereldwijde eindmarkten die gemakkelijker op te schalen zijn, terwijl de dotcom-kampioenen meestal telecombedrijven waren die op regionale of binnenlandse markten opereerden.

Hoewel technologieaandelen een groot groeipotentieel en hoge rendementen bieden, brengen ze ook risico’s met zich mee. Een daarvan is geopolitieke onrust, aangezien conflicten steeds meer met elkaar verbonden zijn en zich gemakkelijk kunnen uitbreiden naar andere delen van de wereld.

Op het gebied van regelgeving heeft de technologiesector verder te maken met strengere regels voor fusies en overnames, gegevensprivacy en antitrustkwesties.

Er is ook een kortetermijnrisico van een “AI-hype”. De verwachtingen voor AI en zijn potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de wereldeconomie zijn hooggespannen. AI staat echter nog in de kinderschoenen en bedrijven zijn vaak conservatief bij het invoeren van een nieuwe technologie. Als gevolg hiervan kan de wijdverspreide invoering van generatieve AI langer duren dan verwacht.

Kunstmatige intelligentie is niets nieuws. Alan Turing bedacht zijn “Turingtest” in 1950 om te beoordelen of een machine kon denken. Sindsdien is machinaal leren zich blijven ontwikkelen, wat heeft geleid tot de volgende grote stap voorwaarts: generatieve AI.

Generatieve AI staat nog in de kinderschoenen. Hoewel we al kunnen zien hoe het in veel toepassingen kan worden gebruikt, zijn er zeker nog veel meer toepassingen waar AI een significante impact zal hebben die we nog niet eens kennen. Dankzij generatieve AI zullen veel industrieën een hogere productiviteit en kostenbesparingen zien.

Het Tech Disruptor fonds heeft een blootstelling van ongeveer 70% aan AI. Onze blootstelling omvat halfgeleiders, halfgeleiderapparaten en software.

Beleggen in technologieaandelen vereist veel onderzoek en een goed doordachte beleggingsstrategie. Bij Bank J. Safra Sarasin geven we de voorkeur aan een gerichte aanpak, met een geconcentreerde portefeuille van 35 aandelen.

In het Tech Disruptors Fund beleggen we bij voorkeur in de enablers van technologiethema’s die het best gepositioneerd zijn in hun specifieke waardeketen. We identificeren bedrijven die het vermogen hebben om op te schalen en mee te groeien met hun eindmarkt. Deze bedrijven zijn voornamelijk te vinden in de halfgeleider- en softwaresegmenten. Daarom heeft onze portefeuille op elk moment een blootstelling van 30-40% aan halfgeleiders en 30-40% aan software.

Door onze focus op deep tech – dat wil zeggen bedrijven die gebaseerd zijn op hightech innovatie – zijn we zeer goed gepositioneerd om te profiteren van de AI-trend. De opkomst van AI is een van de redenen waarom het fonds een outperformance heeft behaald toen beleggers de voordelen van deeptechbeleggingen ontdekten.

EFI

Author EFI

More posts by EFI