Traditioneel worden obligaties gezien als saaie beleggingen in vergelijking met aandelen. Ze hebben de reputatie dat ze slechter presteren dan de aandelenmarkten. “Maar dit is niet altijd het geval. Er werd voorspeld dat obligaties in 2023 zouden herleven naarmate de rente steeg, en dit is in alle segmenten van de obligatiemarkten het geval geweest,” merkt Iain Stealey, Managing Director bij JP Morgan AM, op. Waar staan we aan het begin van de lente van 2024?
Beschermende rol
De inflatie is nog niet volledig onder controle, maar we gaan de goede kant op. De inflatie is zelfs lager dan in 2023. De centrale banken hebben het einde van de renteverhogingen aangekondigd, maar er zijn nog steeds regionale verschillen. “Vandaag geloven we dat er strategische mogelijkheden zijn om obligaties te kopen. Deze activaklasse heeft zijn rol als veiligheidsbuffer in portefeuilles teruggewonnen. Obligaties bieden een goede diversificatie. Ze bieden een goede bescherming in meer turbulente tijden,” zegt Iain Stealey.
Nauwe spreads
De markt verwacht een gesynchroniseerde versoepelingscyclus, maar voorziet ook regionale verschillen in groei. Vandaag lijken de reële rentes aantrekkelijker dan ze de afgelopen vijftien jaar zijn geweest. De rendementen zijn positief maar blijven onvoldoende in bepaalde marktsegmenten. De spreads in het Investment Grade segment zijn vrij nauw. “Er is een enorme vraag naar goede kwaliteit. Wij geven de voorkeur aan emissies van Europese industriële bedrijven en achtergestelde bankschulden. We moeten ook de schuldenmuur analyseren. We zien dat veel bedrijven in 2023 geen schulden zijn aangegaan omdat ze nog veel liquiditeit hadden,” voegt Iain Stealey toe.
Andere mogelijkheden
De spreads zijn ook krap in het high yield-segment, maar dit segment blijft aantrekkelijk. De wanbetalingspercentages blijven laag, hoewel ze licht stijgen. De opkomende markten zijn fundamenteel goed gepositioneerd en de waarderingen zijn aantrekkelijk. “De prijsdruk in de wereldwijde opkomende markten nam snel af, waardoor de reële rente in deze markten hoog bleef,” merkt Iain Stealey op.
Als besluit kunnen we stellen dat de macro-economische situatie redelijk gunstig is voor obligaties. Centrale banken hebben het einde bereikt van een historisch agressieve renteverhogingscyclus. Nu beleggers afstappen van cash, hebben obligaties hun dubbele rol van inkomstengeneratie en portefeuillediversificatie weer opgepakt. Tegen deze algemene achtergrond zien de kredietsectoren van hogere kwaliteit binnen de obligatiemarkten er volgens analisten van JP Morgan AM het aantrekkelijkst uit.