Skip to main content

Het evenwicht in de wereld verschuift onherroepelijk in de richting van Azië, met een nieuwe globalisering die ver van Europa plaatsvindt.

Onlangs hadden we de gelegenheid om Christopher Dembik (Investment Strategy Advisor bij Pictet Asset Management) te ontmoeten tijdens zijn bezoek aan Brussel. ”Wereldwijd zien we momenteel geen systemische uitbraken die tot een hoog risiconiveau op de financiële markten zouden kunnen leiden. De volatiliteit zal vooral te maken hebben met de vele verkiezingen die dit jaar plaatsvinden en die goed zijn voor 40% van het wereldwijde bbp”.

India aantrekkelijk

 “Bij dit verkiezingsthema hebben we speciale aandacht voor India, dat de belangrijkste bestemming is geworden voor financiële stromen die momenteel naar opkomende landen gaan”. Hij wijst erop dat deze markt zeer atypisch is, omdat hij wordt gedomineerd door waarden die verband houden met consumptie (thuisbezorging van maaltijden, reisbureaus, enz.), in tegenstelling tot de Chinese markt, die meer wordt gedomineerd door technologie.

“Bovendien ondergaat deze economie ook een zeer snelle digitalisering, en Modi zou logischerwijs herkozen moeten worden voor het presidentschap met een absolute meerderheid in het Lagerhuis, dat het laatste woord heeft over het begrotingsbeleid”. Dit verklaart waarom de Indiase markt momenteel een van de sterke overtuigingen van Pictet Asset Management blijft.

Handelsroutes

Christopher Dembik wijst er ook op dat het Indiase geval typerend is voor een nieuwe fase in de globalisering, die het bijzondere kenmerk heeft dat ze plaatsvindt zonder westerse landen. “Tussen Istanbul en Jakarta heb je een enorm gebied dat in opkomst is, met 3,5 miljard mensen en de hoogste inkomensgroei ter wereld”.

“Dit is de eerste keer sinds de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus in 1492. Het is een gebied waar we nu goed naar moeten kijken om onze portefeuille te diversifiëren, met name via de Indiase markt, die als bijkomend voordeel heeft dat het relatief ongereguleerd is door de autoriteiten”.

Langetermijnvisie

“Onze strategische langetermijnvisie is gebaseerd op geologie (zeldzame aardmetalen, metalen), geopolitiek (lokale risico’s) en geografie (globalisering), drie factoren die het komende decennium vorm zullen geven. De economische wereld zal meer versnipperd en protectionistischer worden. In dit opzicht moeten we erkennen dat de afgelopen 60 jaar historisch gezien nogal een anomalie waren, die de komende jaren in twijfel zal worden getrokken”. 

Het wijst er ook op dat veel aspecten van de internationale handel structureel en duurzaam verzwakt zijn, met de sluiting van de Suez- en Panamakanalen, spanningen in de Rode Zee en zelfs mogelijke conflicten tussen China en Taiwan of de Filippijnen. “Deze regio is nu goed voor 40% van de buitenlandse handel van de Europese Unie en een vuurzee zou Europa ernstig kunnen verzwakken”.

In het algemeen is zij van mening dat de sluiting van de Rode Zee op korte termijn geen catastrofaal effect zal hebben, d.w.z. een extra kost in nominale inflatie van gemiddeld ongeveer 0,4% in ontwikkelde landen. “Op de middellange termijn bestaat er echter een risico op grote verstoringen van de toeleveringsketens.

Activaklassen

Tegen deze macro-economische achtergrond belicht Christopher Dembik verschillende beleggingsthema’s voor de komende maanden. “Het is beter om vast te houden wat de meeste beleggers absoluut willen hebben, en daarom blootstelling te hebben aan de Magnificent Seven in hun portefeuilles. Financiële stromen zijn structureel gericht op deze grote bedrijven in de huidige oligopolistische beursomgeving, met een beperkt aantal aandelen die het grootste deel van de waardecreatie monopoliseren, hoge toetredingsdrempels hebben en onmisbaar zijn in alle transities”.

Omgekeerd gelooft hij niet dat small caps in 2024 een comeback zullen maken, omdat er geld blijft wegvloeien, een gebrek aan concurrentievoordelen op de lange termijn en herfinancieringsproblemen zullen ondervinden. “Aan de andere kant blijven we constructief over high-yield obligaties, in een economische omgeving die veerkrachtig zou moeten blijven en grote herfinancieringsproblemen zou moeten vermijden. Hij verwacht dat de belangrijkste renteverlagingen later zullen komen dan de markt verwacht, en kleinschaliger zullen zijn, met twee of drie verlagingen in plaats van de zes die de markt verwacht. “Tegen deze achtergrond denken we dat het potentieel voor een daling van de langetermijnrente momenteel beperkt is.

Naast de Indiase markt blijft Christopher Dembik sterk overtuigd van Japan. “Dit is een markt die relatief goed is losgekoppeld van de wereldeconomie, met kasposities van bedrijven op het hoogste niveau in vijftig jaar”. Het merkt ook op dat de consumptie nu dynamischer is dan in het recente verleden”. Ten slotte zijn de internationale liquiditeitsstromen momenteel in het voordeel van deze markt, terwijl ze in andere economieën afnemen, met dus gunstige vooruitzichten voor de economische groei.

Frédéric Lejoint

Author Frédéric Lejoint

More posts by Frédéric Lejoint