Skip to main content

Clément Inbona, Fund Manager, La Financière de l’Echiquier.

Over iets minder dan een jaar worden de presidentsverkiezingen gehouden in de VS en het kan nog alle kanten uit. De kandidaten zijn bekend, maar hoe de campagne zal verlopen en wat de uitslag zal zijn, blijft koffiedik kijken.

Aan Democratische kant neemt de uittredende president opnieuw de handschoen op. Joe Biden, die op 20 november 81 kaarsjes uitblaast, heeft zich kandidaat gesteld. Als hij wint en zijn tweede ambtstermijn uitdoet, zal hij 86 jaar zijn wanneer hij de deur van het Witte Huis achter zich dichttrekt, een nieuw record.

Bij de Republikeinen loopt op dit moment de campagne voor de voorverkiezingen en is Donald Trump huizenhoog favoriet. De vele straf- en burgerrechtelijke procedures die tegen hem lopen, remmen hem hoegenaamd niet af in zijn race naar het Witte Huis. Meer dan 55% van de leden van de ‘Grand Old Party’ is van plan om op hem te stemmen1, 40% meer dan zijn eerste achtervolger achter zich weet te krijgen, dus we stevenen af op een heruitgave van het duel uit 2020. Het belooft bovendien spannend te worden, want in een peiling van CNN naar de stemintenties doet Trump het momenteel beter dan Biden – als zij het in 2024 tegen elkaar zouden opnemen, zou hij 49% van de kiezers kunnen bekoren, tegen 45% voor de huidige bewoner van het Witte Huis.

Wie van beide de nieuwe president ook wordt, hij zal een heel andere economische context voorgeschoteld krijgen dan tijdens zijn vorige presidentschap. Op een kortstondige recessie door corona in 2020 na, werden de twee jongste ambtstermijnen namelijk gekenmerkt door sterke economische groei, uitzonderlijk lage rente en nagenoeg volledige werkgelegenheid. Het prijskaartje daarvoor was een hoog begrotingstekort – in beide periodes gemiddeld bijna 7%. Daardoor zal de Amerikaanse staatsschuld volgens het IMF eind 2024 zijn opgelopen tot circa 125% van het bbp. Zelfs als de Amerikaanse Federal Reserve (de Fed) de rente tegen die tijd een aantal keren zal hebben verlaagd, zoals de meeste economen en obligatiebeleggers verwachten, dreigt het maken van nieuwe schulden zo duur te worden dat de toekomstige winnaar zich genoodzaakt zal zien de begrotingsteugels aan te halen. Dat geldt zowel voor Donald Trump, wiens programma voor 2024 bol staat van nieuwe belastingverlagingen, als voor Joe Biden, die in zijn eerste ambtstermijn het overheidsmanna rijkelijk liet vloeien. ​

Terwijl de internationale spanningen oplopen en Uncle Sam achter de schermen twee proxyoorlogen uitvecht, pakken zich aan de economische horizon donkere wolken samen: economen en de Fed van New York schatten de kans op een recessie in de komende twaalf maanden op 55%. Het politieke risico is dus prominent aanwezig op de financiële markten. Wie in aandelen belegt, zal in 2024 rekening moeten houden met een extra factor: volatiliteit.

1 https://projects.fivethirtyeight.com/polls/president-primary-r/2024/national/

LFI

Author LFI

More posts by LFI