De specialisten van het Amundi Investment Institute hebben onlangs de gevolgen van een wereldwijde handelsoorlog geanalyseerd.
“De groei in de VS zal vertragen, wat ook zal leiden tot een daling van de activiteit bij de belangrijkste handelspartners van de VS. Maar het meest blijvende effect zal de economie van de VS hebben, waar de groei naar verwachting sterk zal vertragen in 2025 en zich vanaf 2026 langzaam zal herstellen, terwijl de inflatie boven de 3% zou kunnen blijven. We verwachten een zwakke, maar positieve groei (geen stagnatie of recessie). De Fed zal haar belangrijkste rentetarief dit jaar naar verwachting drie keer verlagen, te beginnen in het tweede kwartaal, tot 3,75%. “De steun zou groter moeten zijn in andere regio’s, waar de beleidsrente van de ECB in 2025 naar verwachting 1,5% zal bedragen.
Binnenlandse spelers
Volgens Vincent Mortier (CIO van de Amundi Groep) zou deze crisis moeten leiden tot een daling van de bedrijfswinsten als gevolg van hogere kosten, een lagere vraag en meer onzekerheid, met een negatief effect op investeringen door onzekerheid over de toekomst. Daarom vindt hij dat beleggers hun beleggingsstrategie moeten aanpassen in deze volatiele omgeving.
Op de aandelenmarkten heeft de koersdaling de waarderingen naar lagere niveaus gebracht, maar hij wijst erop dat de koers-winstverhouding voor Amerikaanse aandelen nog steeds hoog is in vergelijking met historische gemiddelden, waarbij de winsten in de komende kwartalen waarschijnlijk onder druk zullen komen te staan in economische sectoren die sterk afhankelijk zijn van de economische activiteit.
“We moeten voorzichtig blijven met megakapitalisaties in de VS en in plaats daarvan zoeken naar mogelijkheden in andere markten, zoals Europa en Latijns-Amerika. Het is ook belangrijk om bedrijven actief te selecteren om die bedrijven te kiezen die het best in staat zijn om de kosten in verband met douanerechten te dragen”. We zijn momenteel neutraal gepositioneerd tussen cyclische en defensieve sectoren, met een voorkeur voor binnenlandse small caps, die beter beschermd zijn tegen tarieven. “De herdefiniëring van de handelsbetrekkingen is een nieuwe kans om toekomstige winnaars op de aandelenmarkten te identificeren”.
Impact opkomende markten
Alessia Berardi (hoofd Emerging Macroeconomic Strategy) wijst erop dat Azië waarschijnlijk de regio is die het meest getroffen wordt door tarieven, terwijl Latijns-Amerika veel meer gespaard is gebleven. “De vooruitzichten voor de inflatie blijven momenteel onzeker, maar kunnen gunstig worden beïnvloed door de daling van de olieprijzen en de noodzaak voor goedkope Chinese producten om nieuwe exportmarkten te vinden”.
De winstverwachtingen zullen de komende maanden waarschijnlijk naar beneden moeten worden bijgesteld. “India en de Filipijnen zouden relatieve winnaars kunnen worden dankzij hun lagere kwetsbaarheid voor douanerechten en gunstige trends in de binnenlandse vraag. Tegelijkertijd blijven de vooruitzichten neutraal/constructief voor Latijns-Amerika en Centraal-Europa, terwijl Mexico favoriet blijft, gesteund door zijn tariefpauze”.
Edele metalen
Op de obligatiemarkten richten de specialisten van Amundi zich op blootstelling aan Europa. “Het huidige klimaat is gunstig voor Europese staatsobligaties en investment-grade bedrijfsobligaties, met name voor emissies uit de bankensector. Omgekeerd is Monica Defend (directeur van het Amundi Investment Institute) van mening dat we weg moeten blijven van Amerikaanse obligaties vanwege de hoge volatiliteit van de 10-jaarsrente. “De Europese Centrale Bank bevindt zich nu in een betere positie om zich te richten op groei, waarbij inflatie waarschijnlijk minder een punt van zorg is dan in de Verenigde Staten.
Inflatie kan de komende maanden echter een belangrijk thema blijven, waardoor strategieën op basis van inflatiegelinkte obligaties of grondstoffen, met name goud, moeten worden geïmplementeerd. Jean-Baptiste Berthon (Senior Strateeg) wijst erop dat het gele metaal een stabiele waarde blijft tegen een achtergrond van onzekerheid en een van de belangrijkste begunstigden is van de angst voor inflatie en de verzwakkende dollar. “De stijging van de overheidstekorten is een andere factor die de goudprijs historisch heeft beïnvloed. De overheidsfinanciën en de politieke stabiliteit verslechteren in veel ontwikkelde landen, dus goud heeft nog steeds een aanzienlijk opwaarts potentieel”.
Over het algemeen benadrukken de specialisten van Amundi de noodzaak om een zekere flexibiliteit te behouden in het portefeuillebeheer. “Portefeuillespreiding is belangrijker dan ooit, vooral nu de dollar zijn status van veilige haven heeft verloren door de voortdurende herbalancering van de geopolitieke context en in het licht van de groeiende concurrentie van andere fiat- en digitale valuta,” voegt Monica Defend toe.