· Amerikaanse technologiebedrijven doen het goed. Tijdens de earning call van Alphabet vorige week toonden de bedrijfsleiders zich optimistisch over de reclame-inkomsten in het tweede kwartaal, ondanks de verwachte daling van de uitgaven van Chinese adverteerders. Ze waren ook tevreden over de verbeteringen die momenteel worden aangebracht aan hun Google Search-tool dankzij AI. Nvidia publiceert zijn resultaten op 28 mei. Die zouden beter kunnen zijn dan verwacht. SK Hynix, een van zijn leveranciers, heeft een winst over het eerste kwartaal bekendgemaakt die meer dan verdubbeld is tot 5,2 miljard dollar en bevestigde dat de handelsoorlog weinig invloed heeft op de activiteiten. Dat is een goed voorteken.
· Hedgefondsen zijn gestopt met het verkopen van Amerikaanse technologieaandelen. Maar ondanks de aantrekkelijke waarderingen zijn ze nog steeds geen netto kopers. Ze blijven echter de grootste aandeelhouders. De fondsen bezitten bijvoorbeeld 44% van de aandelen van Microsoft, 42% van Amazon, 36% van Apple en 34% van Nvidia. Ze spelen een sleutelrol in het herstel van de sector.
· We moeten vertrouwen hebben in de vindingrijkheid van bedrijven. Om de invoerheffingen te omzeilen, richten bedrijven zich steeds meer op Canada. Dat geldt bijvoorbeeld voor de externe verkopers van Amazon, die 60% van de omzet van het bedrijf vertegenwoordigen. Apple doet het nog beter. Begin dit jaar verbood China een Chinese leverancier van Apple om machines naar India te exporteren die onmisbaar waren voor de productie van de iPhone 17. Het bedrijf richtte daarop een dekmantelbedrijf op in een Zuidoost-Aziatisch land, dat de machines kocht. Deze werden vervolgens overgebracht naar een fabriek van Foxconn in India. De wereldhandel ligt niet stil. Hij wordt volledig heringericht.
· Onopgemerkt gebleven negatief punt: de rendementen op Zwitserse staatsobligaties met een looptijd van twee jaar zijn vorige week weer negatief geworden. Dit weerspiegelt zowel de deflatoire druk in de Bondsstaat, die niets te maken heeft met de geopolitieke situatie, als de vrees dat de centrale banken opnieuw negatieve rentevoeten zullen invoeren.
Te volgen deze week:
· De kwartaalresultaten van Visa, Coca Cola (dinsdag), Microsoft, Meta, Airbus, TotalEnergies (woensdag), Apple, Amazon, Mastercard (donderdag) Chevron, Exxon Mobil (vrijdag).
· De Amerikaanse werkgelegenheidscijfers op vrijdag, die sneller dan andere statistieken een eventuele ommekeer in de economische cyclus weerspiegelen.
· De inflatie in de eurozone en de PMI-activiteitsindicatoren op vrijdag, die een beeld geven van de Europese economie vlak voor de escalatie van de handelsoorlog. De vrijdag gepubliceerde gegevens van het INSEE voor Frankrijk wijzen op een veerkrachtige productiesector met een stijging van de nieuwe orders en de investeringsplannen. Er is ook een herstel van het vertrouwen in de luchtvaart, die marktaandeel zou kunnen veroveren dat tot nu toe in handen was van de Amerikanen in China. De INSEE-index wordt doorgaans als betrouwbaarder beschouwd dan de PMI’s.
· China zou deze week al bepaalde protectionistische maatregelen kunnen versoepelen die als vergelding voor de maatregelen van de Verenigde Staten zijn genomen, met name met betrekking tot medische apparatuur en de chemische industrie (ethaan).
· De handelsoorlog zou de Canadese interim-premier Mark Carney in staat moeten stellen de algemene verkiezingen van 29 april te winnen.
· India is niet meer weg te denken. Het land neemt de plaats van China in als wereldwijde productiehub. Bovendien is de Indiase beursregulator onderhandelingen begonnen met de London Stock Exchange om Indiase bedrijven rechtstreeks in Londen te laten noteren.
Oeps!
Beurscommentaar Christopher Dembik van Pictet AM 25/04